Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Virus A H1N1 prouzročio smrt 22 osobe

Milinović: I premijerka će se cijepiti protiv svinjske gripe

Kosor i Milinovic
Anto Magzan/Pixsell
09.12.2009.
u 17:58

Dosad je cijepljeno između 3500 i 4000 ljudi, a prema posljednjim epidemiološkim podacima u Hrvatskoj je ukupno oboljelo više od 45.000 osoba.

- Po vlastitoj želji premijerka Jadranka Kosor cijepit će se protiv pandemijskog virusa A H1N1 ovaj tjedan, a na sutrašnjoj sjednici Vlade cijepljenje ću preporučiti svim članovima - izjavio je danas ministar zdravstva Darko Milinović.

Složio se da je odziv građana na cijepljenje slab, a problematičnim drži to što je nedovoljno i zanimanje liječnika, koji bi svojim primjerom trebali pokazati koliko je cijepljenje protiv ovoga virusa važno kao preventiva. Neodgovorni su, rekao je, kolege koji govore o neprovjerenom cjepivu, što je argumentirao podatkom da je u svijetu cijepljeno oko 100 milijuna ljudi bez ijedne ozbiljne nuspojave.

Vjeruje da od 1,5 mil. naručenih doza cjepiva – koliko je kupljeno po preporuci struke – neće biti puno viška. Jer, djeca do devet godina i stariji od 60 primaju dvije doze cjepiva. Uz to, cjepivo vrijedi do kraja ožujka, a ne zna se kad ćemo doći do vrha epidemije pa, dakle, sezona cijepljenja traje.

Dosad je cijepljeno između 3500 i 4000 ljudi, a prema posljednjim epidemiološkim podacima u Hrvatskoj je ukupno oboljelo više od 45.000 osoba.

Prošli tjedan od posljedica svinjske gripe umrlo je troje ljudi, što znači da je pandemijski virus dosad prouzročio smrt 22 osobe, među kojima je bilo i mladih koji prije nisu patili od neke kronične bolesti, rekao je Milinović.

Ključne riječi

Komentara 15

PI
Pippo9
18:06 09.12.2009.

Ovo je dobar potez i time se želi pokazati da je cjepivo sigurno i da je to jedini siguran način protiv svinjske gripe

Avatar hudikadr
hudikadr
18:18 09.12.2009.

Nek se cijepi i nek bude trideseta !

TH
thevoice
19:23 09.12.2009.

neka se samo cijepe , sacekajmo 5 ili 8 godina pa da vidimo dali ce biti nuspojava!samo neka se cijepe ,sto vise politicara to bolje .mene samo zanima kako je moguce da se cijepivo patentira 3 godine prije pojavljivanja novogaga virusa ?? znaci pronadjen je i patentiran lijek za svinjsku gripu za koju se nije ni znalo da postoji ??jako smijesno!!??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije