Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije na smrt

Milanović: U Hrvatskoj ćemo Margaret Thatcher osobito pamtiti

Margaret Thatcher (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
08.04.2013.
u 16:13

Bivši američki predsjednik George W. Bush izrazio je sućut zbog gubitka "vrlo snažne žene i prijateljice". – Bila je inspirativan vođa koji se držao principa – rekao je Bush te dodao da je Thacher bila sjajan primjer "snage i karaktera".

Iz cijelog svijeta stižu poruke sućuti zbog smrti bivše britanske premijerke Margaret Thatcher.

Čelična lady bila je ključna politička figura u Velikoj Britaniji nakon Drugoga svjetskog rata i jedina žena premijerka u britanskoj povijesti.

Prvi su svoju sućut izrazili britanski premijer David Cameron te britanska kraljica. – S velikom tugom primio sam vijest o smrti lady Thatcher. Izgubili smo veliku lidericu, veliku premijerku i veliku Britanku", priopćeno je iz ureda britanskog premijera, piše CNN. Iz Buckinghamske palače napisali su da je kraljica s velikom tugom primila vijest o smrti M. Thatcher te da će obitelji poslati privatnu poruku sućuti.

"Vrlo topla osoba"

Bivši američki državni tajnik Henry Kissinger kazao je da je bila "velika premijerka i sjajna dama s vrlo snažnim stavovima". – Onima koji su je poznavali desetljećima je poznato i da je bila vrlo topla osoba, a u javnosti često nije tako prikazivana – kazao je Kissinger te dodao da je njezino veliko postignuće bio uspjeh u "Falklandskoj krizi" kada su zaratile Argentina i Velika Britanija. Istaknuo je i da je bila dobra saveznica SAD-u u Atlantskom savezu. – Bila je pouzdana saveznica – kazao je Kissinger te dodao da je bila jedna od prvih čelnica koja je vidjela način za okončanje Hladnog rata.

Bivši američki predsjednik George W. Bush izrazio je sućut zbog gubitka "vrlo snažne žene i prijateljice". – Bila je inspirativan vođa koji se držao principa – rekao je Bush te dodao da je Thacher bila sjajan primjer "snage i karaktera". Istaknuo je i da je bila bitna u uspostavljanju posebnih odnosa između SAD-a i Velike Britanije.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso također je "duboko ožalošćen" smrću Margaret Thatcher. – Bez sumnje je bila velika državnica, prva premijerka svoje države i oprezna, ali uključena igračica u Europskoj uniji – napisao je Barroso u priopćenju te dodao da će biti zapamćena i po svojem doprinosu, ali i po rezervama prema zajedničkom projektu.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izrazio je sućut britanskom kolegi Davidu Cameronu.

– Sa žalošću sam primio vijest o smrti Margaret Thatcher, jedne od najsnažnijih ličnosti britanske, europske i svjetske politike nemirnog 20. stoljeća i velike državnice koja je u jednom teškom razdoblju vratila Velikoj Britaniji političku i gospodarsku snagu, modernizirala političke institucije, a ujedno mnogo učinila i na promjeni percepcije o ženama u politici i na najodgovornijim mjestima. Malo je premijera koji su, unatoč odlučnim i teškim reformama koje su provodili uspjeli osvojiti tri mandata zaredom. Uz to što je snažno zagovarala pristupanje Europskoj uniji zemalja Srednje i Istočne Europe, u Hrvatskoj ćemo je osobito pamtiti po odlučnoj podršci, potpunom razumijevanju i prepoznavanju uloga u ratu koji je devedesetih godina prošlog stoljeća bio nametnut Hrvatskoj. Bez obzira na političke razlike, nepobitno je da su dio rješenja premijerke Margaret Thatcher zadržale i buduće vlade suprotnih političkih pozicija. Znala je što u politici želi promijeniti, znala je kako to postići i to je dosljedno i odvažno činila – piše u Milanovićevu priopćenju.

>>Umrla je Margaret Thatcher. Tko je bila Čelična lady?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije