Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na pravnom fakultetu

Milanović: Samo diplomati moraju izvrsno znati engleski

Zoran Milanović (1)
Robert Anić/PIXSELL
20.03.2012.
u 13:56

Student: Pobačajem se izjednačavamo s nacistima. Premijer: Ne, to je odabir.

– Imamo državu, a sada konačno moramo odlučiti koji su nam ciljevi i što želimo. Više nema izgovora za neuspjehe – rekao je premijer Zoran Milanović na susretu sa studentima Pravnog fakulteta u Zagrebu. Prisjetio se i svojih studentskih dana na tom fakultetu te zablude kako ćemo, već po osnivanju svoje države, ući u Europsku uniju. 

– Dvadeset jednu godinu poslije mi još nismo članica EU iako nam je tamo oduvijek bilo mjesto – smatra premijer.

Nakon kratkog uvodnog govora, odgovarao je na pitanja studenata. 

Hoće li gospodarska slika Balkana biti dovršena kada uđemo u EU?

I Srbija je dobila status kandidata, i realno nam ona treba u EU jer vidim konkretne hrvatske interese da budemo u zajedničkom klubu. Pitanje zapadnog Balkana neće biti riješeno dok Srbija ne prizna Kosovo.

Kakav je vaš stav o krojenju izbornih jedinica?

Od ‘90-tih smo isprobavali razne sustave, ni ovaj aktualni nije savršen, ali jamči relativnu stabilnost vlasti, a to u RH jest vrijednost.

Kakvi nas uvjeti očekuju pri zaposlenju u javnoj upravi s obzirom na sve viškove ovih godina?

Kao i za sve u državi, u ovom trenutku komplicirani. Ja nisam trgovac optimizmom, neće vam biti lako i morat ćete se boriti više nego generacije prije pet ili deset godina. Zato je ključ da mlade obrazujemo za zanimanja koja nam trebaju, a ne za burzu.

U vrijeme nacizma u Njemačkoj su postojali zakoni koji su Židovima smanjivali prava i to je završilo genocidom. To se događa i danas u Hrvatskoj kad je riječ o pravu na pobačaj. Ne znajući kad počinje život, uzeli smo sebi pravo ubiti nerođeno dijete i tako se izjednačavamo s Nijemcima?

Ne slažem se s vama, a usporedba koju ste dali posve je pogrešna. Pobačaj je tema za razgovor i uvijek će biti. Pravo na odabir jest tradicija naše zemlje, riječ je duboko emotivnom pitanju, no mislim da je politička rasprava o pobačaju u nekim zemljama otišla predaleko.

Kada možemo očekivati ukidanje viza za SAD?

Formalno kada postotak odbačaja zahtjeva za vize bude ispod tri posto, ali vjerujem da će se ukinuti uskoro, prognoziram za godinu dana, možda i manje.

– Hrvatska je žrtva rigidne centralizacije i to ćemo morati mijenjati. Sada smo osnovali povjerenstvo za proces decentralizacije Hrvatske. To su stvari koje mjeriš nekoliko puta, ali kad režeš, znaš da radiš kako treba – odgovorio je Milanović na jedno od studentskih pitanja. Studenti su zamjerili što država nije dovoljno rezala davanja Crkvi, što s uvođenjem poreza nije dovoljno razmišljala o malim ljudima, a neki su smatrali kako Hrvatska mora imati strožu politiku u pogledu prava na pobačaj.

Jedna studentica zamjerila je što hrvatski političari ne govore dovoljno dobro engleski jezik pa je pitala premijera treba li promijeniti sastav promatrača koji su upravo izabrani za Europski parlament. 

– Mislim da većina izabranih govori manje-više dobro engleski jezik i da svatko zna dovoljno da bi s kolegama u parlamentu mogao čavrljati u hodnicima. Za razliku od njih, mislim da diplomati moraju izvrsno vladati engleskim jezikom i to će nam biti zahtjev za sve buduće diplomate – kazao je Milanović.

Komentara 157

Avatar wratnik
wratnik
17:57 20.03.2012.

Kolika elita seje ovjdje sakupila, jasam pomislijo da ih je Jadranka sve potjerala, a ono vidi koliko ih jos ima.

SN
snjezni
18:01 20.03.2012.

Kaj to znači da se političari u ujedinjenoj EU moraju dogovarati mukanjem, mimikom i hukanjem? Pa ljudi moji da li vi vidite kuda nas ovi tipovi vode?

OB
-obrisani-
17:03 20.03.2012.

zna li ovaj na kojoj je planeti? zna li ovaj uopće što trabunja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije