Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica vlade

Milanović: Izgleda da ipak nismo 'uspjeli uništiti' Gredelj!

vlada (1)
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/4
06.12.2012.
u 09:14

Nizinska pruga bit će od Zagreba do Skradnika, a od Skradnika do Rijeke bit će dolinska pruga, na tom području postoje brda i doline, pa je to onda dolinska pruga, kazao je premijer

- Svjesni smo teške situacije, uvodimo reda. Percepcija korupcije je nešto niža.Rezultati dolaze.Težak i sistematičan rad dat će ploda. Prošlo je godinu dana od kada smo došli na vlast. Kad kažem da nismo ništa obećavali, to nije eskapizam, to nije bijeg od odgovornosti. Pored toga treba i malo sreće, ali nju nismo predvidjeli. Ne očekujemo da nas itko hvali, greške ćemo pokušati korigirati, propusta je bilo. Novih poreznih opterećenja neće biti,  kazao je predsjednik Vlade Zoran Milanović na početku današnje 65. sjednice vlade.

Osvrnuo se Milanović i na tragičnu prometnu nesreću u kojoj su prije dva dana život izgubili 36-godišnji muškarac i njegov osmogodišnji sin kazavši kako  svatko nije sam, odgovoran je za svoj život i onih oko sebe - i onih koji stoje na cesti i oko ceste.

Grčić: Očekujemo rast investicija od 11,5 posto

Prezentaciju novog investicijskog ciklusa u Republici Hrvatskoj u mandatu od 2012. do 2015. godine, s posebnom analizom za 2013. godinu iznio je nakon toga potpredsjednik vlade Branko Grčić.

- Očekujemo rast investicija od 11,5 posto, to je optimistično, to je glavni preduvijet gospodarskog oporavka uz očekivani oporavak izvoza, te naravno oživljavanje gospodarstva u europskim zemljama. Rast investicija države, rast investicija privatnog sektora i povlačenje financijskih sredstava iz fondova Europske unije, kazao je Grčić.

Najveće investicije očekuje kaže od HŽ-a te Hrvatskih autocesta.

Grčić je naveo i kako je projiciran realni rast BDP-a 1,8 posto, što se očekuje od rasta iskorištenosti, dotoka stranog kapitala (FDI), zadržavanje osobne potrošnje,  i rasta izvoza.

- Bez udjela privatnog sektora bit će teško ovo ostvariti, zato će Vlada učiniti sve da poboljša poduzetničku klimu i ostvari bolju suradnju javnog i privatnog sektora, naglasio je Grčić. U tijeku su projekti ukupne vrijednosti gotovo 7 milijardi kuna.

Tu su i druge investicije Zračna luka Zagreb vrijedna 1,7milijuna kuna, Bina Istra 1,1milijun kuna, Luka Ploče 1,3 milijuna kuna, te obnovljivi izvori energije u iznosu od 2,1 milijun kuna.

- Prvi put nakon 12 godina prisutan je pad kreditne aktivnosti banaka, Hrvatska se razdužuje, nema novih investicija, napomenuo je Grčić.

Ključni elementi su problem konkurentnosti i poduzetnička klima, kazao je, i na tome ćemo svi raditi, to je ono što muči i privatni sektor i Vladu. Radit će se i na oživljavanju tržišta kapitala uz dotok stranog kapitala, a mi ćemo tome doprinjeti kroz privatizacijske procese.

- U ovom trenutku biti dužnosnik u ovom trenutku nije privilegija, već velika odgovornost, zaključio je Grčić.

- Moramo stvoriti uvjete za poslovanje, prva godina je bila godina pripreme, radili smo, znamo što smo radili, a druga godina je godina konkretnih rezultata. Europa je zagrabila u tzv. "double deep", i na nama je kako ćemo se snaći u toj situaciji, nadovezao se premijer Milanović.

Ministar financija Slavko Linić predstavio je prijedloge zakona o otvorenim i alternativnim investicijskim fondovima.

Hrvatska pošta gubi monopol na tržištu

Zakon o usklađivanju poštanskih usluga predstavio je ministar Hajdaš Dončić i kao glavnu novost naveo ukidanje monopola koji trenutno ima Hrvatska pošta sa 72 posto tržišta koje u hrvatskoj vrijedi 1,2 milijarde kuna.

Prijedloga zakona o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, s nacrtom konačnog prijedloga zakona iznio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je naglasio važnost ubrzanja procesa javne nabave. Vrdoljak je predstavio i novi zakon o posredovanju u prometu nekretnina što se usklađuje sa zakonodavstvom EU.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić predstavio je nacrte zakona o presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja te nacrt zakona o primjeni ljudskih tkiva i stanica.

- U 10 godina ostvarili porast darivatelja organa. Hvala svima koji su se na to obvezali tijekom života. Hrvatska je 1. u svijetu po broju realiziranih darivatelja organa. Zakonski prijedlog održat će nas na vrhu, zaključio je Ostojić.

Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak predstavio je ministar Linić s posebnim naglaskom na prodaju nekretnina u poljoprivredi čime bi se poljoprivrednicima omogućilo lakše okrupnjavanje poslovanja.

Za plaćanje kazne za prekršaj na licu mjesta - 50 posto popusta

- Početkom godine na snagu stupa odredba da je neisplata plaće kazneno dijelo. Ostvarenje protupravnosti ostvaruje se samo uz davanje obračuna od strane poslodavca. Time radnik kroz ovršni postupak dođe do svoje plaće, kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavljajući novosti u Kaznenom zakonu.

U prekršajnom zakonu odgovornost kod tužitelja mora biti veća. Istovremeno kod prekršitelja moramo uvesti disciplinu plaćanja.

- Uvodimo institute nagodbe u prekršajni zakon. Uvest ćemo registar neizvršenih kazni. To znači da nećete moći dobiti neke dokumente, ako niste platili neke kazne, objasnio je Miljenić.

Novost je u Prekršajnom zakonu da će onima koji na licu mjesta plate kaznu za neki prekršaj kazna biti upola manja od propisane, a predviđeni su i neki popusti ako se kazna plati u roku od osam dana.

>>Ne možete platiti kaznu: Umjesto u zatvor, radit ćete za opće dobro

Oni pak koji ne budu plaćali kazne Fina će trenutačno blokirati sve račune. Umjesto određivanja kazne zatvora, oni koji nemaju novaca za plaćanje kazne radit će za opće dobro.

- Sužavamo mogućnost žalbe kod jednostavnih kazni od 100, 200 kuna. Ne možemo dopustiti da žalbe u takvim situacijama idu do Visokog prekršajnog suda, kaže Miljenić.

Skraćujemo zastaru, kazao je, sad je četiri godine, bit će 3+1 godina, ako je donesena odluka. Ne možemo voditi postupke unedogled, ovo je zrelo za promjenu, to nema veze s EU, zaključio je ministar pravosuđa.

- Hvala, ovo očekuje i veći angažman od države, nećemo provoditi nepotrebnu represiju, ali reda mora biti i pravila se moraju znati, dodao je premijer.

Uvodi se red u biračke popise

Ministar Arsen Bauk predstavio je Nacrt konačnog prijedloga zakona o lokalnim izborima, koji također donosi neke novosti posebno oko moguće smjene gradonačelnika.

- Referendum kao instrument za opoziv lokalnih čelnika ostaje. Tu se mijenja postotak glasova građana koji se na referendumu izjasne o smjeni predstavnika izvršne lokalne vlasti. Prag je i dalje prema našem mišljenju dovoljno visok da bude vjerodostojan, referendum se može sazvati na zahtjev 20 posto građana u jedinici lokalne samouprave, a da bi on uspio broj glasova mora biti barem trećina ukupnih glasača, što je bitno manje nego 50 posto kao što je bilo do sada. kazao je ministar Bauk i dodao kako je opoziv moguć i od strane lokalne zakonodavne vlasti ako na primjer u lokalnoj skupštini ne prođe proračun.

Ove su izmjene potaknute lošim iskustvima iz 2009. godine. Naša namjera je stabilan i održiv sustav i drugo, razumna demokratska kontrola. Koliko će ove izmjene doprinjeti tome vidjet ćemo, ali bar smo promislili i dali konkretne prijedloge, dodao je Milanović.

Predstavio je Bauk i prijedlog zakona o biračima,u kojem se uvode odjave prebivališta po službenoj dužnosti.

- Uvodimo reda u popis birača, očekujemo između 3,7-3,8 milijuna birača, kazao je.

>>Bauk: Nećemo ukinuti opoziv lokalnih čelnika referendumom

>>FGS-u 1,6% naknade ako prikupe 600 milijuna za ulaganja

Nacrt prijedloga zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, te prijedlog zaključka u vezi s potpisivanjem Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i Dodatka I. Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama predstavio je ministar Mirando Mrsić osvrnuvši se i na aktualne pregovore s predstavnicima sindikata.

- Započinjemo pregovore sa sindikatima o granskim ugovorima, kazao je Mrsić.

- Većina sindikata je to prihvatila, i hvala im na tome, na jednom trezvenom pristupu. Neki nisu, to isto razumijemo. U ovom trenutku svi koji žive na državnom proračunu, ili uz njega, ili su monopolisti, neka sami ocjene, oni sami odgovaraju za to, dodao je premijer.

Veće trošarine bez utjecaja na cijenu goriva

- Od 1. siječnja povećavaju se trošarine od naftne derivate, ali ona neće imati utjecaja na povećanje cijena goriva, kazao je ministar financija Slavko Linić govoreći o Prijedlogu uredbe o visini trošarine na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin za pogon.

Ministar Siniša Hajdaš Dončić predstavio je Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Zaključak Povjerenstva za željeznice kojim se prihvaća varijanta II b. vezano za izgradnju prometne infrastrukture na riječkom prometnom pravcu.

Milanović: Kad teren ima brda i doline onda je pruga dolinska!

- Ovo je važna odluka za željezničku prugu do Rijeke, pruge Rijeka- Mađarska. Nizinska pruga bit će od Zagreba do Skradnika, a od Skradnika do Rijeke bit će dolinska pruga, na tom području postoje brda i doline, pa je to onda dolinska pruga. To je pruga za prijevoz tereta, ne za putnički promet. Ova pruga bit će dovoljna i za rast prometa u Riječkoj luci petnaest puta, a u budućnosti ćemo razmišljati o Krku, o željezničkom mostu prema Krku i slično. Rijeka će biti ovom lukom petnaest puta jača. sada zaostaje za Koprom i Trstom i to treba promijeniti , nadovezao se Milanović.

Hajdaš Dončić govoreći oko točke o restrukturiranju društva HŽ Cargo osvrnuo se i na Gredelj koji i u stečaju radi i čak zapošljava nove radnike.

- To je dokaz da se i u trenutnom stečaju može kvalitetno raditi.

- Hoćete reći da nismo upropastili Gredelj?, pitao je ironično premijer.

- Nismo upropastili Gredelj, evo pokazatelji su sasvim suprotni, počeo je objašnjavati Hajdaš Dončić.

- Malo sam se šalio. Uz najbolju namjeru da uništimo Gredelj nismo uspjeli. Osvrćem se na zlonamjerne komentare oporbe u parlamentu. Gredelj je dobra firma, radi i radit će, zaključio je Milanović.

Prihvaćena je odluka o nabavi 44 nova vlaka. Bez njih nije moguće daljnje konkurentno poslovanje HŽ-a. Potrebna sredstva su oko 1,5 milijardi kuna.

Komentara 138

OB
-obrisani-
11:05 07.12.2012.

novi investicijski ciklus, premijer je rekao (a drug je nepogrešiv, čulo se) ide se u izgradnju "dolinske pruge"!!!! Tamo su brda i doline, a ne nizina! Ona nije nizinska! Samo da još objave narodni zajam!

BA
babanko
11:16 06.12.2012.

Zamislimo ono " Božična akcija - dodatni popust 25% na plaćanje gotovinom"

ZA
zasto13
11:10 07.12.2012.

07.12.2012. u 07:56h google385 je napisao/la: @: novost u prekrsajnom zakonu je da ce placanje kazne na licu mjesta biti upola manje ali mislim da ce vecini odgovarati ko i do sada da se sa policajcem nagodi onako bez svjedoka i bez zapisnika kao i do sada Rađe dam šljakeru na patroli za ručak nego guzičarima u proračun za novog passata sa kožom i grijanim sjedalima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije