Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbogom naknadama

FGS-u 1,6% naknade ako prikupe 600 milijuna za ulaganja

'23.07.2012., Zagreb - Gordan Maras, ministar poduzetnistva i obrta.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
'Goran Stanzl/PIXSELL'
06.12.2012.
u 09:43

Ukida se društvo ako godinu i pol dana nema ulaganja, a upravljanje njegovim fondom prebacuje se na drugo društvo

Pet fondova za gospodarsku suradnju (FGS), osnovani privatnim i državnim kapitalom, ubuduće će imati manje prostora za milijunsku zaradu kroz naknade, a bez pratećih projekata koji bi tu naknadu opravdali, morat će i zaposliti više osoba, a sigurno im i više neće pasti na pamet prijaviti zaposlene na manju plaću, što je do sada bio slučaj s nekim fondovima.

>> Maras vs. FGS: režu im se naknade jer ne ulažu dovoljno

Novosti u poslovanju

Ministar obrta i malog poduzetništva Gordan Maras uvodi im novosti – naknadu od 1,6 posto, ali tek dok prikupe raspoloživi kapital za investiranje od 60 posto, odnosno 600 milijuna kuna. Za investirana sredstva od 400 do 600 milijuna kuna naknada će biti najmanje 0,75 posto, a jedan posto će biti naknada za ulaganja manja od 400 milijuna kuna. Kako fondovi rade gotovo dvije godine, oni bi u trećoj godini, odnosno sljedeće godine, trebali upravo imati već uloženo 600 milijuna, pa ih minimalna naknada od 0,75 posto, odnosno jedan posto ne bi trebala ni kvačiti.

Inače, startali su s naknadom od dva posto u prvoj godini kada ulaganja nisu imali, Maras im je ove godine tu naknadu smanjio na 1,375 posto, ali isto tako, ove godine njih četiri – Quaestus, Prosperus, Nexus i Alternative – imaju i prve zapaženije investicije. Honestus nema ni jednu i zbog toga će mu se oduzeti dozvola za rad, a njegovim fondom će moći upravljati jedno od preostala četiri društva. Od šeste godine rada naknada će biti 1,6 posto, ali se više neće obračunavati na raspoloživa sredstva za investiranje, nego na ukupnu vrijednost ulaganja. FGS-ovima se smanjuje i stopa povrata na uložena sredstva s osam na sedam posto.

Iako će zbog toga biti stimulirani na drugi način, pa će imati pravo na naknadu od 0,2 posto od iznosa između sedam i osam posto za svaki prodani projekt. Ubuduće će moći uložiti i jedan posto svog novca. Za nepravilnosti u poslovanju i likvidaciju društva bit će potrebna odluka 50 posto plus jedan glas ulagatelja u taj fond. Automatski će se ukinuti poslovanje društva ako ne ostvari ulaganje u godinu i pol dana te će se upravljanje fonda tog društva prebaciti na drugo društvo.

Ulazak u riječki škver

Od srpnja sljedeće godine fondove rizičnog kapitala moći će osnovati i postojeća društva za upravljanje investicijskim fondovima. FGS Prosperus uložilo je u zagrebački Vodoskok, Nexus u Požgaj te Podatkovni centar Križ te Mare Coneceto, Quaestus u Fragariju, a Alternative FGS u Centar i Vaba banku. Prema najavama, njih tri trebalo bi sudjelovati, uz Uljanik, u preuzimanju riječkog škvera.

Ključne riječi

Komentara 3

ST
stefj
11:03 06.12.2012.

A gdje je reportaža o velebnim uspjesima dotičnog ministra prilikom posjeta Kini? Išao je tamo nuditi projekte i žicati novce, a sve skupa završilo je kao fijasko...

NN
narodne_novine
12:46 06.12.2012.

mali Tito ide staviti fondove pod "svojom" kontrolom...jak je ovaj mali...

IG
igorl
11:43 07.12.2012.

Sve dok za neki posao trebas platit 25% PDV-a i 10% uvozne carine zemlji u kojoj izvozis, te 101 parafiskalni namet - neces biti konkurentniji od onog tko to platit ne mora. Turizam je najbolji primjeri - nisu konkurentni, paa traze 10% PDV-a kako bi im birtija bolje poslovala. Zasto mislite da ce drvopreradjivaci biti konkurentni sa 25%. A gdje su skverovi? IT industrija? Metalci? Prehrambena industrija? Sta oni mogu i sa 50% PDV-a - nema problema... I.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije