Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda

Lažni ratni invalid državi mora vratiti 308.478 kn

čizme
Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
20.01.2013.
u 12:20

Sudac je uvjetno osudio lažnog hrvatskog ratnog vojnog invalida koji je stekao status HRVI jer je slagao da je stradao na bojišnici 28. veljače 1994.

Je li napokon došlo vrijeme da lažni invalidi Domovinskog rata koji su godinama mirno uživali financijske povlastice na štetu proračuna postanu svjesni da im ne prijeti samo kazneni progon nego da će nezakonito uzeti novac morati vratiti?

Zagrebački sudac Zorislav Kaleb izrekao je nepravomoćnu uvjetnu presudu lažnom invalidu Domovinskog rata, Zagrepčaninu Anti P. (53) jer je varajući državu sedam godina i devet mjeseci nezakonito primao invalidninu i doplatak te ostvarivao porezne olakšice. No, veća kazna od uvjetne osude od dvije godine zatvora uz rok kušnje od pet godina za njega bi mogla biti to što mu je presudom sudac Kaleb naložio da mora vratiti u proračun nezakonito stečenih 308.478 kuna!

Pripadnik 141 brigade

Novac mora vratiti čim presuda postane pravomoćna. Presuda je upozorenje i drugim lažnim invalidima Domovinskog rata da će, ako ih se otkrije, do zadnje lipe morati državi vratiti nezakonito dobiveni novac. Ante P., inače diplomirani ekonomist, lažno je u svibnju 1996. prijavio Ministarstvu branitelja da je kao pripadnik 141. brigade HV-a stradao na ratištu ujutro 28. veljače 1994. Naveo je da se zbog neprijateljske topničke vatre, pokušavajući se skloniti, okliznuo i udario leđima i glavom o tvrdu podlogu. A toga jutra na bojišnici nije bilo ni topničke vatre, ni borbenih djelovanja, niti je stradavanje Ante P. u arhivi 141. brigade evidentirano. No, on je na temelju dokumentacije, koja nije evidentirana u bolničkim protokolima KBC-a Split, i to nalaza neurologa i psihijatra, ishodio rješenje MORH-a, kojim mu je priznat status hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI) sa 60 posto invaliditeta. Stoga mu je od siječnja 2003. do listopada 2010. Ministarstvo obitelji i branitelja ukupno isplatilo na ime invalidnine i doplatka 61.963 kuna. Od veljače 2003. do veljače 2007. Poreznoj upravi u Zagrebu podnosio je prijave poreza na dohodak, pa su mu kao vojnom invalidu obračunali 200.044 kuna poreznih olakšica. Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave dostavio je potvrdu zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo, rad i branitelje da je HRVI, temeljem koje je 2009. platio poreza i prireza 27.906 kn manje, a 2010. godine 18.564 kuna manje.

– U prijavi stradavanja opisan je nepostojeći događaj. Optuženi je naveo da je stradao 28. veljače 1994. ujutro, da se uslijed topničke vatre, pokušavajući se skloniti, okliznuo i udario leđima i glavom o tvrdu podlogu. Valja ukazati da u dokumentaciji koja je vođena svaki dan na ratištu ne samo da nije zabilježeno da je stradao, nego to jutro nije bilo ni neprijateljske topničke vatre – obrazložio je presudu sudac Kaleb.

Ratna dokumentacija

Pregledom ratnog dnevnika i druge dokumentacije, 28. veljače 1994. tek je u 21,50 sati evidentirana detonacija za koju se pretpostavlja da je riječ o jednoj minobacačkoj granati. Ujutro nije bilo borbenih djelovanja i nitko nije stradao, Štoviše, zabilježeno je da poginulih i ozlijeđenih nije bilo.

>>Pitajte najteže invalide što misle o lažnjacima! Uljezi nisu dobrodošli

>>'Ja sam ministar branitelja. Nisam ministar lažnih branitelja'

Komentara 227

ZE
Zero
10:15 22.01.2013.

Ma ništa od toga ljudi, oni će kao i ovome tražiti pisane dokaze, a nijedan prevarant nije napisao "prevario sam državu" i onda to ovjerio kod javnog bilježnika. Ujedno ovaj slučaj je potvrda da netreba tražiti "lažne" branitelje već umirovljenike a njih je od ovih koji nisu ranjeni ,napominjem nisu ranjeni več zbog neke bolesti lažnih je 70%. i to niko nikada neče niti želi rješiti

DO
doktorica
12:13 23.01.2013.

da li ima što gore od toga?!

NA
Nadalinaaa
12:44 20.01.2013.

Kakvu kaznu će dobiti svi oni koji su ovom branitelju (i mnogima drugima) omogućili dobivanje lažnog statusa ratnog vojnog invalida?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije