Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hvatanje zaleta

Kukuriku koalicija: Hrvatska je zrela za izbore

'11.07.2010,Beli manastir,sastanak kukuriku koalicije u etno selu pokreaj hotela patria,radimir cacic,zoran milanovic,vesna pusic,silvano hrelja i ivan jakovcic Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
'Davor Javorovic/PIXSELL'
VL
Autor
Jasmina Popović
11.07.2010.
u 17:15

Vlada se osipa i premda još ima dovoljno ruku u Saboru, pitanje je kada će otići i ostali partneri'

Hrvatska je zrela za izbore, a naša je koalicija spremna za njih kad god budu – poručio je jučer Zoran Milanović, predsjednik SDP-a, nakon sastanka Kukuriku koalicije u Belom Manastiru. Koalicija, koja od jučer ima HSU kao punopravnog člana, iskoristila je obilježavanje prve godišnjice svog postojanja i promidžbe HSU-a da pošalje poruke o sigurnoj pobjedi na izborima, o entuzijazmu i rješenjima kojima već raspolaže, ali i spremnosti da odmah po dolasku na vlast povuče ključne poteze kako bi za šest mjeseci od preuzimanja vlasti pokrenuli gospodarski ciklus, a građani nakon godinu dana osjetili prve pozitivne učinke.

HSLS na vjetrometini

– Prvi put sam sastanku ove koalicije i mogu reći da osjećam mnogo energije i siguran sam da je ovo pobjednička koalicija – rekao je Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a. No, sudeći prema raspoloženju u "Baranjskim divanima", etnoselu u kojem je sastanak održan, Kukuriku koalicija neće se povećavati za još jednog člana. O HSLS-u i njihovu izlasku iz HDZ-ove koalicije te mogućem priključenju opoziciji jučer se nije službeno razgovaralo, ali to je neslužbeno ipak bila tema.

– Upoznati smo s činjenicom da je HSLS izašao, očito je da se ova Vlada osipa, Darinko Kosor obrazložio je razloge pred javnošću, ali to nije bila naša tema. Najavio je da će HSLS voditi autonomnu politiku i mi smo to primili na znanje – rekao je Milanović. Neslužbeno se međutim moglo osjetiti da HSLS nije poželjan kao punopravan član Kukuriku koalicije i da su ga većinom svi spremni prepustiti njihovoj sudbini. Iako je bilo špekulacija da ulazak HSLS-a podržava SDP i da su neki dogovori već postignuti, dojam je da vrh SDP-a nije spreman ulaziti u rasprave s partnerima oko HSLS-a. – HSLS treba ostaviti na vjetrometini. Neka vide koliko mogu postići na izborima pa nakon toga možemo razgovarati – bio je rezolutan jedan od članova koalicije koji smatra da HSLS nema nikakvu budućnost.

– Spremni smo za izbore, spremni smo za kritiku Vlade, ali spremni smo i za razgovore s ovom Vladom, koja se stalno žali da joj ne želimo pružiti ruku. Ne možete pružiti ruku onome tko sam donosi odluke i provodi ih, a od druge strane traži bjanko-podršku – rekao je Milanović ponovivši da se o raspodjeli fotelja ne razgovara, ali da su konture nove vlade vidljive.

– Jasno je da će to biti politička vlada, ali i vlada sposobnih i stručnih ljudi – poručili su jučer. Oni su svjesni da sadašnja Vlada još uvijek ima većinu u Saboru i da je to temelj njezine stabilnosti.

– Broj ruku u Saboru tehničko je pitanje i tu Vlada još uvijek ima dovoljno za opstanak. Političko je međutim pitanje koliko će dugo preostali koalicijski partneri dijeliti odgovornost za HDZ-ovu politiku. Ne želim reći da nam je drago što se ovo osipanje događa, ali nije nam ni krivo – rekao je Milanović. Nije želio nagađati o vremenu mogućih izbora. Neslužbeno se međutim moglo čuti da im destabilizacija Vlade na jesen ne bi bila mrska.

Što će Šemso i Furio?

– Daljnji izlasci iz Vlade bit će prije svega moralno pitanje. Šemso Tanković je, kako kaže, spreman, ne znamo kako "diše" Furio Radin, vidjet ćemo što će odlučiti SDSS. Nekako mi se čini da bi o njihovu potezu mogli ovisiti i izbori. Jesen je dobro vrijeme za izlazak jer bi tako natjerali HDZ da raspiše izbore za proljeće sljedeće godine – nagađaju u koaliciji. Dojam je da im se ne žuri, da trebaju još nešto vremena da međusobno slože kockice, ali i da bi im i te kako odgovaralo da za dva-tri mjeseca znaju točan datum izbora.

– Sumnjam da će ova Vlada pasti u Saboru, ima mnogo mehanizama da se to spriječi čak i ako se bude dalje osipala jer će uskočiti rezervni igrači, ali kod građana je već pala. Mi dolazimo - uvjereni su u Kukuriku koaliciji.

Ključne riječi

Komentara 94

LA
labin33
19:20 11.07.2010.

Iskreno, ne znam tko je veći zgubitan i nesposobnjaković od koga gore na slici.

NO
nosonja
19:21 11.07.2010.

A koalicija na vlasti se zove-KUKU NAMA !!!

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
19:53 11.07.2010.

Hrvatska je uvijek zrela za izbore, samo se nema koga birati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije