Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neće u sabornicu

Kosor vrlo ozbiljno priprema 'obranu' za Sud časti HDZ-a

Jadranka Kosor
Patrik Macek/PIXSELL
14.02.2013.
u 13:34

– Bilo bi jako loše da se uspoređuje primjer bivšeg predsjednika HDZ-a Sanadera i mene... sjetite se koji su bili razlozi za njegovo isključenje i ovo danas – rekla je Kosor.

Bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor odazvat će se stranačkom Visokom sudu časti i za svoju "obranu" priprema se vrlo ozbiljno, kako je sama izjavila novinarima u Saboru.

Kaže da se nije čula ni s kime iz vodstva stranke, a tvrdi i kako se nije razočarala u kolegama koji su je prijavili sudu, među kojima su i bivša glasnogovornica stranke Sunčana Glavak te šef šibensko-kninskog HDZ-a Ante Kulušić. Dodala je i da je to mogla očekivati, ali nije željela detaljnije objasniti zašto. Inače, dosta staloženu u odgovorima, usporedba s prethodnikom Ivom Sanaderom koji je izbačen iz stranke izbacila ju je iz takta.

– Mislim da bi bilo jako loše da se uspoređuje primjer bivšeg predsjednika HDZ-a gospodina Sanadera i mene. Sjetite se koji su bili razlozi zbog kojih smo odlučivali o njegovu isključenju iz stranke i ovom danas. Neću ni to posebno uspoređivati, komparirati i komentirati – rekla je ljutito. Dodala je da će sljedećih dana dolaziti u Sabor, ali da neće ulaziti u sabornicu osim ako ne bude neka važna rasprava.

"HDZ nije neka udruga građana ili dobrovoljno vatrogasno društvo"

I dok Jadranka Kosor odlučuje želi li više komentirati svoje probleme u HDZ-u, njeni stranački kolege odlučili su šutjeti i unutarstranačka previranja zadržati za sebe.

Sunčana Glavak, koju je predsjednik HDZ-ova Visokog suda časti Tomislav Čuljak naveo kao jednu od osoba koja je prijavila Kosor tom tijelu, nije željela ni potvrditi tu informaciju. 

– Možemo razgovarati o tome unutar stranke, naravno. HDZ nije neka udruga građana ili dobrovoljno vatrogasno društvo i smatram da se sve stvari moraju rješavati unutar stranke – kazala je Glavak.

Ni njezin kolega Andrej Plenković nije želio ništa komentirati kazavši da se zalaže za dogovor između stranačkih kolega i dijalog te unutarstranačku raspravu među kolegama. 

– Kad su u pitanju unutarstranački odnosi, sve što promišljam i razmišljam reći ću na odgovarajućim stranačkim tijelima. Prema tome, bilo kakvu ocjenu ili stav iznijet ću na unutarstranačkim tijelima kad se o tome bude raspravljalo, ako do toga dođe – rekao je Branko Bačić, bivši glavni tajnik HDZ-a i bliski suradnik Jadranke Kosor te dodao kako vjeruje da u duhu dijaloga, tolerancije i uvažavanja treba rješavati takve stvari unutar stranke.

Franjo Lucić, član Predsjedništva HDZ-a, rekao je da ne zna ništa o tome hoće li se Kosor izbacivati iz stranke, jer "zašto bi morao znati".

"Mislim da se neke stvari u politici više toleriraju muškarcima nego ženama"

I predstavnici drugih stranaka malo su oprezniji u komentiranju HDZ-ovih unutarstranačkih problema. 

– S obzirom na to da sam članica SDP-a, bilo bi malo neprimjereno da ja komentiram odnose u drugoj stranci. Ali mislim da se drugačije stvari događaju muškarcima u politici nego ženama. Ne znam sad sve okolnosti koje su se događale i kakvi su njihovi odnosi međusobno, ali mislim da se neke stvari u politici više toleriraju muškarcima nego ženama – primijetila je SDP-ova Mirela Holy.

Odnedavno nezavisni zastupnik Damir Kajin ne misli da se sada događa medijski linč na Kosor, ali misli da se događa linč unutar samog HDZ-a.

– Pitanje je hoće li Karamarko biti jednako uspješan kao što je bila gospođa Kosor. Zašto? Jer je gospođa Kosor ipak uspjela ostvariti jedan zavidan broj zastupnika nakon svih afera, odlaska Sanadera i sličnog u hrvatskom parlamentu, imala je relativno čak i dobre gospodarske parametre prilikom odlaska s pozicije premijerke, a to joj tako, pod navodnicima, treba jer je u stranku dovodila one ljude koji su joj samo ljubili skute, a nisu o ničemu razmišljali sve do onog trenutka dok nisu osjetili da i oni mogu preuzeti vođenje jedne velike i respektabilne hrvatske stranke kojoj ja baš i ne želim previše uspjeha na političkoj pozornici – iskren je Kajin.

S obzirom na to da je on napustio IDS, novinare je zanimalo želi li Kosor poručiti da slijedi njegov primjer.

– Da, u klubu don Ivana Grubišića zasigurno ima mjesta, ali kako je dobro gospodin Jakovčić surađivao s gospođom Kosor, ne bi me čudilo da uđe i u Klub IDS-a. Ali, to sigurno neće biti na moje mjesto – zaključio je Kajin.

>>HDZ: Šalju je u ambasadore. Kosor: To je laž! Sram ih bilo!

>>'Neću razgovarati s Karamarkom i braniti se pred nekakvim sudom'

>>Karamarko o Kosor: Nije prestala pričati otkako sam ja preuzeo HDZ

Komentara 77

OB
-obrisani-
17:50 14.02.2013.

Diskusija drugarice Jadranke Kosor na sjednici međuopćinske konferencije CKSKH u Splitu 4. ožujka 1986.: 'Borba SKH u odnosu na sprečavanje jačanja klera i suzbijanje neprimjerenog ponašanja Katoličke crkve u Hrvatskoj prema omladini i nastojanja njihova povezivanja s emigracijom radi podrivanja temelja SFRJ...'"

K1
k1milica
20:30 14.02.2013.

suncana i glavak razvedene obije ....ne smijem reci sto mislim ali boze sacuvaj hrvati moji dragi ....

DU
Deleted user
17:25 14.02.2013.

sarmasrenom ma poštena je ona žena, možemo joj se diviti, onako lijepa, i još govori 5 jezika, pametno neko čeljade

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije