Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Frakcijske borbe

HDZ: Šalju je u ambasadore. Kosor: To je laž! Sram ih bilo!

'24.10.2012. Zagreb - Raspravom o strategiji suzbijanja uporabe droga nastavljena je redovita sjednica Sabora RH. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
1/3
14.02.2013.
u 10:53

Bivša premijerka Jadranka Kosor pred isključenjem iz stranke, odluku donosi Sud časti HDZ-a

Jadranka Kosor odlučila je ući u rat s vrhom HDZ-a bez rukavica. U intervjuu Globusu jasno je poručila što misli o šefu stranke Tomislavu Karamarku, o politici vodstva, o tome tko je kao prvi suradnik bivšeg predsjednika Mesića provodio detuđmanizaciju HDZ-a.

Remetilački faktor

To je njezin odgovor na poruku Karamarkova HDZ-a, odnosno potpredsjednice Dubravke Šuice, da je ona remetilački faktor i da prepoznaju njezine izjave pod krinkom anonimnosti u pojedinim medijima, ali i odgovor na tvrdnje o zapuštenom i detuđmaniziranom HDZ-u. Ni Karamarko nije ostao dužan J. Kosor. Poručuje joj da otkad je izgubila unutarstranačke izbore ne prestaje govoriti, da je frustrirana i da će se njome pozabaviti Visoki sud časti HDZ-a. Neki visokopozicionirani hadezeovci idu i korak dalje pa poručuju da bivšu premijerku uskoro očekuju i u vremenskoj prognozi, s obzirom na količinu medijskih istupa. Jadranki Kosor, dakle, prijeti izbacivanje iz stranke, a u vrhu HDZ-a neslužbeno se čuje da bivša premijerka trguje s vladajućom koalicijom i da joj je ponuđeno ambasadorsko mjesto te da zato lupa po HDZ-u, a ne po SDP-u. Ona je tim informacijama – šokirana.

– To je laž! Sram može biti onoga tko je to rekao! To je spin jednak onome da sa SDP-om rušim HDZ! Pa, možete li vi to zamisliti, sram ih može biti – planula je J. Kosor na neslužbene tvrdnje iz HDZ-a. Visoki sud časti, kako nam je objasnio predsjednik Tomislav Čuljak, na zahtjev pojedinca ili HDZ-ovih ogranaka (a u HDZ-u tvrde kako ima najava da će ih biti) razmotrit će navode Jadranke Kosor iz intervjua Globusu i odlučiti o eventualnim sankcijama. To može biti ukor, oduzimanje stranačkih funkcija, uvjetno isključenje ili pak isključenje iz stranke.

Zanimljivo je da su zahtjev za pokretanjem postupka protiv bivše šefice podnijeli njoj nekad bliski i odani ljudi - bivša glasnogovornica HDZ-a Sunčana Glavak, sada šefica GO-a Čakovec i Ante Kulušić, šef Šibensko-kninskog HDZ-a! To je zatražio i novi šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić. Očito S. Glavak i Kulušić tim potezom dokazuju lojalnost novom šefu Tomislavu Karamarku i nije slučajno da su baš oni zatražili preispitivanje njenih izjava. Visoki sud časti mora zatražiti odobrenje Predsjedništva HDZ-a za pokretanje postupka, budući da je J. Kosor članica Središnjeg odbora stranke.

Sjednicu će VSČ održati u roku od osam dana nakon toga. Predsjedništvo se, pak, sastaje idući četvrtak. J. Kosor ima pravo žalbe u roku od osam dana, pa bi se konačna odluka o tome hoće li J. Kosor biti izbačena iz stranke ili će proći s blažom kaznom mogla znati u iduća tri do četiri tjedna. Vrh HDZ-a zasad nije bio sklon izbacivanju J. Kosor iz stranke jer je svjestan da je to nepopularan potez zato što je riječ o bivšoj premijerki i šefici stranke, i javno se ograđivao od takvih postupaka bivših HDZ-ovih vodstava. Izjavama da bi mogla prijeći granicu i biti isključena iz HDZ-a dosad joj je samo pokazivao mišiće.

Šeks bez komentara

Sada je, čini se, J. Kosor prešla tu granicu jer je teško vjerovati da bi i bilo koja druga stranka tolerirala toliko kritika. Ipak, dojam je da u vrhu HDZ-a još nisu načistu hoće li od toga imati više štete nego koristi. Ali kad je “slučaj” došao do VSČ-a teško je očekivati “samo ukor”. Zastupnici koji su u Sabor dospjeli zahvaljujući J. Kosor nastoje biti neutralni. Neki višepozicionirani kažu da su obje strane trebale više razgovarati i da ne priliči da bivšoj premijerki uime HDZ-a odgovaraju “žmigavci” poput Tome Đonlića.

– Žao nam je što se to događa. Radimo svoj posao, ne znamo detalje sukoba. Ne treba se stalno osvrtati na ono što je bilo i tko je koga uveo u stranku – kažu naši izvori. Šeks, prijatelj Jadranke Kosor, ništa nije htio komentirati.

>>'Neću razgovarati s Karamarkom i braniti se pred nekakvim sudom'

Komentara 30

Avatar pupoljak
pupoljak
12:38 14.02.2013.

profa Pa naravno da hoće. To su njima u zajednici naj veće tradicionalne vrijednosti, hehe...

SR
sretni
11:16 14.02.2013.

Ode Tudjman, ode Jadranka. U koga da se uzdamo? Jadranka je bila ta koja odrzala HDZ. Isplivat ce ona opet.

ZG
zorbas.grk
11:58 14.02.2013.

šta je da je, znala raditi ili ne....znala se je pristojno ponašati....danas se čak može reči da je u našem političkom miljeu jedina DAMA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije