Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kosor odgovara:

'Neću razgovarati s Karamarkom i braniti se pred nekakvim sudom'

Jadranka Kosor
Patrik Macek/PIXSELL
13.02.2013.
u 15:21

"Mislite da bih se ja kao bivša predsjednica HDZ-a trebala braniti pred nekakvim sudom?" zapitala je Kosor.

Ja sam u svojim istupima samo opovrgnula navode da je HDZ 18 godina bila zapuštena stranka, da je detuđmaniziran i dekroatiziran, branila se danas bivša predsjednica Jadranka Kosor nakon intervjua u Globusu zbog kojeg je prijavljena stranačkom sudu časti.

– Vjerujem da će Visoki sud časti i Predsjedništvo napraviti sve u najboljem interesu HDZ-a što se tiče mojih medijskih istupa i konkretno intervjua koji je neposredan povod za pokretanje postupka. Želim ponoviti da sam bila ponukana dati taj intervju i samo odgovoriti na neke insinuacije i objede koje sam slušala proteklih mjeseci – tvrdi Kosor.

"Mislite da bih se ja kao bivša predsjednica HDZ-a trebala braniti pred nekakvim sudom"

Iako, kaže, brani svoju stranku, o "nekakvom" Sudu časti, kako je rekla, izgleda nema visoko mišljenje jer se pred njim ne misli braniti.

– Mislite da bih se ja kao bivša predsjednica HDZ-a, nekada i zamjenica i potpredsjednica stranke u Tuđmanovo vrijeme, i predsjednica Vlade koja je završila pregovore i potpisala pristupni ugovor trebala braniti pred nekakvim sudom – zapitala je novinare te dodala odlučno "ne" na pitanje misli li o svemu pričati s predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom, kojeg je nekoliko puta neizravno prozvala za sve napade na sebe.

– Ja ću i dalje govoriti o stvarima o kojima mislim da su relevantne za državu. Bila sam premijerka i dakako da imam pravo govoriti o gospodarstvu, o radu vlade, pregovorima, ulasku u EU, Ljubljanskoj banci, temama koje su relevantne. Ja sam kao zastupnica plaćena da govorim – naglasila je Kosor te ustvrdila kako redovito sudjeluje u svim saborskim raspravama i brani članove HDZ-a "dok neki drugi zastupnici koji jednako tako ovdje dobivaju plaću nisu ni bili na raspravi".

 Napala Karamarka jer ne dolazi na sjednice Sabora

– Mislite li tu na Karamarka – zanimalo je novinare. – Da. Kada je, primjerice, Klub HDZ-a pokrenuo zahtjev za osnivanjem istražnog povjerenstva za slučaj nadzora izlista telefonskih brojeva, kada je bila rasprava u Saboru kasno popodne, ja sam bila ondje među rijetkim zastupnicima, a podnositelja tog zahtjeva nije bilo. Mislim da ja i dalje moram govoriti, a pogotovo kada jednostavno treba govoriti o nekim činjenicama koje su vezane za povijest pa i povijest države – brani se bivša predsjednica HDZ-a koja nije željela reći što misli tko ju je prijavio stranačkom sudu časti, već je odgovorila protupitanjem: "A što mislite, tko je to prijavio?"

– Imam kristalno jasnu sliku tko je to prijavio i o čemu je riječ. To nije prvi put, neprekidno od afere broševa, kamiona punih broševa. Radi se o jednom trendu koji je jasan i vidljiv. Ja nisam frustrirana kao što kaže gospodin Karamarko, ja sam vrlo stabilna kao osoba. Naravno da je bilo teško izgubiti izbore, no ja sam sada dobro, ja sam stabilno, mislim da kvalitetno i pošteno radim svoj posao zastupnice u Hrvatskom saboru i tako će biti i u budućnosti, a što se tiče ovih najava ponavljam – neka učine ono što misle da je najbolje za HDZ u kojemu sam bila i potpredsjednica i zamjenica predsjednika i predsjednica stranke i vlade koja je završila pregovore i svoj potpis stavila na ugovor o pristupanju – podsjetila je opet Kosor koja se ne slaže s tvrdnjom Karamarka da nije prestala pričati otkad je izgubila izbore jer, kaže, samo odgovara na pitanja koja joj postavljaju novinari te sebe i HDZ brani od napada koje prima.

 "Nikada nitko u HDZ-u nije donio neku odluku da se ne smije govoriti"

– Nikada nitko u HDZ-u nije donio neku odluku da se ne smije govoriti – primijetila je Kosor te podsjetila kako nije istina da u vrijeme njene vladavine nitko nije smio pričati i dala primjere kada su Andrija Hebrang i Sanja Bilač govorili protiv nje, pa nisu izbačeni iz stranke. Nije joj, kaže, žao što je upravo ona uručila člansku iskaznicu Tomislavu Karamarku.

– To na neki način jest svojevrstan apsurd. Čovjek koji nije bio u HDZ-u, kojemu sam ja uručila iskaznicu, koji je prije bio vjerni suradnik Stipe Mesića, kada je poželio krajem 2011. ući u HDZ, ja sam mu uručila iskaznicu jer je bio ministar unutarnjih poslova i teško bi bilo ministru unutarnjih poslova u Vladi reći, kada si predsjednik stranke, neću ti dati iskaznicu, neću te upisati. Nisam požalila, kao što nisam požalila ni zbog jednog svojeg poteza u životu – odlučna je Kosor koja nije razmišljala što će napraviti ako je HDZ isključi iz stranke, već samo kaže "što bude, bit će."

Demantirala je i teze da je "zec iz SDP-ovog šešira" ili da se s SDP-om dogovorila o veleposlaničkom mjestu. – Najodlučnije, zaista s indignacijom odbacujem takve teze, to je klasično podmetanje. Nisam se ni s kim dogovorila i ne bi mi palo na pamet da s lijevom vladom pregovaram o nekakvom veleposlaničkom mjestu. Ali mislim da je isto tako indikativno i da vam pokazuje u kojem smjeru to ide. To je ta stilska figura gospođe Šujice koja je tako optužila Prgometa, a sada i mene. Ja nisam zec ni iz čijeg šešira, ja sam ponosna članica HDZ-a, pošteno sam radila i radim svoj posao, a kao što rekoh, bit će što bude – zaključila je Jadranka Kosor.

>>Karamarko o Kosor: Nije prestala pričati otkako sam ja preuzeo HDZ

Komentara 75

DU
Deleted user
16:40 13.02.2013.

Taština.

DA
darko9
17:24 13.02.2013.

ide ona idem i ja jer to nije demokracija

DU
Deleted user
15:38 13.02.2013.

Svi smo pred zakonom jednaki. ZAR NE!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije