Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ

J. Kosor: Prijedlog proračuna je probni balon bez realne osnove

kosor (1)
Daniel Kasap/Pixsell
13.02.2012.
u 16:36

Ovaj proračun je nedomišljen i podsjeća na onu "Drži vodu dok majstori odu" – slikovita je Kosor koja je najavila da HDZ neće podržati proračun u Saboru

Prijedlog državnog proračuna za 2012. godinu tek je probni balon bez realne i utemeljene osnove zbog čega ga HDZ neće podržati u Saboru i to će potkrijepiti i u raspravi, najavila je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor. Proračun ne šalje dobru poruku međunarodnim financijskim institucijama koje nisu naivne, nastavila je Kosor, pa će lako shvatiti da najave Vlade o rastu nisu moguće uz ovakve mjere.

Prihodovna strana proračuna je precijenjena za 1,5 milijardi kuna, a rashodovna strana je isto toliko podcijenjena, smatraju u HDZ-u te dodaju kako je Vlada tjednima prije donošenja proračuna u javnost slala na stotine kontradiktornih izjava, bez jasnih i realnih poruka koje su se svele tek na probne balone za javnost i međunarodne financijske agencije.

– Lijepi, šareni baloni, a iza toga treba stajati ozbiljan posao. Ovaj proračun je nedomišljen i podsjeća na onu "Drži vodu dok majstori odu" – slikovita je Kosor koja je Vladu prozvala za manjak snage, hrabrosti i odlučnosti koju je pokazivala u predizbornoj kampanji.

– Zabrinjava nas i činjenica da se odmah u donošenje proračuna najavljuje i rebalans, iako uvijek treba težiti da rebalansa ne bude – tvrdi Kosor koju posebno zabrinjava najavljeno smanjenje rashodovne strane po ministarstvima, posebice u Ministarstvu poljoprivrede. Tu se ranije najavljivalo smanjenje za milijardu kuna, a ono je danas manje za upola manji iznos, točnije za 550 milijuna kuna.  

– Mi smo sustav potpora uspjeli stabilizirati na 3,5 milijardi kuna, što je optimalno, a oni su to sad smanjili na 2,9 milijardi kuna. Smanjenje od 15,5 posto velik je udar na poljoprivredu – kazao je bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković te pozvao premijera i novog ministra da obznane koje su to obveze ostale iz 2011. godine, jer dok ne zna za što ga prozivaju, ne može, tvrdi, ni odgovoriti na optužbe.

Jadranka Kosor primijetila je da su zbog smanjenja proračuna Ministarstva poljoprivrede "ljudi izvan sebe" te zaključila kako se to ne radi na takav način. Dodala je da će PDV od 25 posto biti trajan, a ne privremeni te da će to biti udar na najsiromašnije. Uvjerena je da će zbog toga pasti osobna potrošnja i da će se smanjiti potencijal za oporavak gospodarstva. Investicije ove godine zapravo će se smanjiti za 500 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu, procjenjuje ona.  

– Rasprodajom preostalog dijela obiteljskog srebra planiraju uprihoditi više od dvije milijarde kuna. Pitam se samo kako će financirati deficit kad rasprodaju sve – zanimalo je Kosor. Bivši ministar financija Ivan Šuker zamjera Vladi što smanjenja u rashodovnoj strani proračuna nisu ispregovarana s nikim koga se tiču.

– To je očito napravljeno kako bi netko želio, a ne kako se može ostvariti. Ako sve međunarodne financijske institucije govore da Hrvatska neće imati rast, onda je jasno da i prihodovna strana nije dobra. Ako se ne ostvari sve što su planirali, to će biti vrlo opasno – rekao je Šuker te objasnio kako se sva smanjenja po ministarstvima odnose uglavnom na male investicijske projekte koji su bitni za lokalne zajednice. U znanosti su pak ostali samo goli materijalni troškovi, odnosno plaće, što također nikako nije dobro, smatra Šuker. Smanjivanje doprinosa za zdravstvo od dva posao Šuker je nazvao mlakom mjerom.

– Kad uzmete 240 tisuća zaposlenih, kad uzmete njihove plaće i obračunate dva posto manje doprinosa za zdravstvo, vidjet ćete da je ušteda između 350 i 380 milijuna kuna na rashodovnoj strani, a kad uzmete najveće hrvatske tvrtke poput Agrokora i Ine, onda ćete vidjeti da je njima to na godišnjoj razini 20 do 25 milijuna kuna, a sve ostalo se raspline po poduzetnicima – objasnio je na primjeru Šuker.

Bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač ne zna da je ova količina povećanja poreznih davanja nekoj zemlji igdje u svijetu donijela konkurentnost, veća je mogućnost, nastavlja, da će ona dodatno produbiti recesiju i napraviti velike probleme poduzetnicima.

– Rast PDV-a utjecat će na rast cijena, što će smanjiti potrošnju i potražnju za našim proizvodima, a tvrtke će trebati veća sredstva za plaćanje PDV-a s obzirom na nove kratke rokove. Porezom na dobit mi dodatno oporezujemo gospodarstvenike, time ćemo uništiti svaku motivaciju da ulaze u nove projekte i dodatno nas svrstati u nepoželjnu zemlju za investiranje – tvrdi Popijač te dodaje kako se svim mjerama udara na srednji sloj, odnosno na najvitalniji dio društva. Povećanje budžeta za ured premijera od oko pet milijuna kuna je nepotrebno, smatra Kosor, jer ured premijera mora biti "mali, okretan i fleksibilan".

– Širenje na društvene mreže je dobro i pohvaljujem to, ali ne treba za to nikoga novog zapošljavati. Ako šalješ poruku, onda to trebaš raditi sam, a ne neko drugi tko će se predstavljati u tvoje ime – zaključila je Kosor i za primjer dala predsjednika RH Ivu Josipovića koji to radi sam, makar to nekad bilo u tri ili četiri sata u noći.

Komentara 87

OB
-obrisani-
18:29 13.02.2012.

. .a sto si ti..gospe ti...??

OB
-obrisani-
18:58 13.02.2012.

. .Jaco imala si svoju priliku da nešto napraviš od ove zemlje i u to vrijeme nisi ništa napravila. . Tko ti je kriv što si okružena sa ljudima koji još manje znaju nego što ti znaš. . Još maloš malo izgubit ćeš izbore i u HDZ-u i onda je tvoja politička karijera gotova. . pakuj kufere

KU
kukuriku
18:28 13.02.2012.

....-:))..a dali postoji tu na komentu , ..mozda i poneki Hrvat, ili su sve Balkanska -Bratija koja zéle biti Hrvati...??...\" aj, mizérijo i bogu si teska \"..-:))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije