Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dežurni telefon

Karlovac jedini grad čiji urbani dio nije štićen od poplava

željeznjak
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
13.11.2014.
u 16:33

U sustavu obrane od poplava Karlovca predviđeno je izgraditi ukupno 66 km nasipa s ustavima, crpnim stanicama i svim pratećim objektima. Sada je izgrađeno tek 12 kilometara

Biljana Željeznjak, voditeljica karlovačke ispostave Hrvatskih voda, bila je gost Dežurnog telefona karlovačkog dopisništva Večernjeg lista. Pokušala je, barem djelomično odgovoriti na brojna pitanja vezana uz poplave, najveći ovogodišnji problem u Karlovcu.

Ilovac- neobranjen

Štete od ovogodišnjih poplava u kojima su vodostaji rijeka, posebno Korane, premašili vodostaje iz velike poplave u Karlovcu 1966. godine i napravile štete kao u zadnjih deset godina poplava.

Ove su godine pod vodom bili i mještani kojima voda nikada nije prešla prag obiteljskih kuća.

1. U Zagrebačkoj ulici, na Ilovcu, nikada do ove godine nismo bili poplavljeni. Što je razlog tome. Tko je zadužen za izdavanje građevinskih dozvola i za deponij smeća na Ilovačkim bajerima? (Vjekoslav Adramović, Ilovac)

- Naselje Ilovac je na nebranjenom području, pa se u uvjetima velikog vodenog vala u Gornjem Pokupju, u vaše naselje slijevaju vode od G. Pokupja, a i kada vodeni val Kupe prođe kroz Karlovac, zaobalne se vode zadržavaju na Ilovcu.

Rješenje je završiti nasip od Kaštela do G. Pokupja, te gradnja obalnog nasipa i zida od Selca do Rečice, sa odvodnjom zaobalja. Zaobalne vode treba usmjeriti na crpnu stanicu u Rečicu. To je sustav obrane od poplave koji bi štitio naselja od G. Pokupja do Rečice.

Dozvole za gradnju ne izdaju Hrvatske vode, koliko znam, te su kuće na Ilovcu već 40-ak godina. Nismo nadležni niti za deponij smeća. No, činjenica je da vode koje dolaze na Ilovac su dijelom i s deponija.

2. Planira li se gradnja objekata za obranu od poplava na području Borlina, na desnoj obali Kupe? (Rade Mirilović, Borlin)

Predviđena je gradnja obrambenih nasipa na desnoj obali Kupe i to od Pivovare do Brodaraca u ukupnoj dužini od 5400 metara. Davno, 80-ih godina napravljena je ta projektna dokumentacija, no treba ju nivelirati, prilagoditi sadašnjim uvjetima na tom području.

3.Kada će biti srušen nasip-cesta u Mostanju? Osim toga, čitava kanalizacija s Turnja ide putnom grabom koju nitko ne održava. Kada će biti očišćen potok Sajevac? (Mile Vidaković, Turanjski Lug)

- Hrvatske ceste su u postupku prokopa privremene ceste u Mostanju, koja vodi prema nezavršenom mostu na Korani, na nekoliko mjesta. Ovih dana treba započeti redovito čišćenje potoka Sajevac. Što se tiče i kanalizacije, sadržaji septičke jame ne smiju ići u putne grabe, to je protuzakonito, no za čišćenje putnih graba Hrvatske vode nisu nadležne.

Što se tiče plavljenja Turanjskog Luga, ove smo godine suočeni s ekstremno puno oborina, i vašem će naselju pomoći planirani prokop Korana - Kupa.

4. Priča se samo o gradnji novih kilometara vodopropusnih nasipa, a nikome nije jasno da izgrađeno treba i održavati, na što se troši puno novca. Zar nije logičnije održavanje dubine korita šljunčarenjem Kupe, Save i Drave, izrada riječnih ispusta u šume i polja, po potrebi korištenje voda u svrhu akumulacije za novodnjavanje. Tako bismo izbjegli nepogode uzrokovane sušom. (Tomislav)

- Planirani sustav obrane od poplava sastoji se od obrambenih nasipa, ustava, preljevnih objekata, crpnih stanica i retencija, a jedna od planiranih je i retencija Kupčina u Pokupskom bazenu u koji bi se dio velikih voda rijeke Kupe upustio za vrijeme poplava u gradu.

Ispuštanje vode u Kupu izvršilo bi se kada prođe opasnost za grad. Retencije su oduvijek planirane kao dio sustava obrane od poplava gdje postoje uvjeti za takav način rasterečenja vodnog vala.

Nasipi su nužni u urbanim područjima gdje se štiti naselje, infrastruktura i objekti od poplava. Vađenje nanosa iz korita vodotoka regulirano je Zakonom o vodama i zakonom o zaštiti prirode. Izgrađen sustav zaštite od poplava i zaštita od štetnog djelovanja voda osnovni su preduvjet za sustav navodnjavanja i za to potrebnih akumuliranja voda.

5. Doprinosi li slap na Korani na ušću u Kupu poplavama i visokom vodostaju obzirom da je vodostaj u startu 2 metra viši i da je Korana usporena?

- Naime, taj je slap nastao 80-ih godina prošlog stoljeća kao osiguranje vodoopskrbe pitke vode u okolnim bunarima. Izradit će se trajno rješenje koje bi zadovoljilo potrebe vodoopskrbe grada i uklopit će se u čitavog sustav obrane od poplave grada.

6. Stanari u Bohinjskoj ulici u Karlovcu ove su godine više puta poplavljeni. Kako nama pomoći?

Po prostornom planu Karlovca u prostoru retencije u sklopu koje se nalazi i Bohinjska ulica uopće ne bi smjelo biti izgrađenih kuća, tamo objektima nije mjesto, jer je na tom području i ucrtana poplavna linija.

Naime, još je 80-ih godina izgrađen sustav za obranu grada od voda s Kozjače i Jamadola koji obuhvaća branu Jamadol i retencijski prostor, gdje se voda zadržava, zatim odvododni kanal i zatvoreni cjevovod dug dva kilometra koji vodi iz retencije provodi do Korane.

7. Kada će biti očišćena putna graba u naselju Bridići? (Marica Vojak)

- Čišćenje putnih graba nije u nadležnosti Hrvatskih voda.

8. Što ovih dana rade bageri Vodoprivrede uz cestu D1?

- Bageri Vodoprivrede ovih dana čiste kanale u Mostanju kojim će se smanjiti ugroženost naselja za vrijeme velikih oborina.

9. Poplavljeni smo u rujnu jer je privatnik napravio ilegalno parkiralište i prekinuo odvodni kanal koji vodi od Kupe do Ilovačke šume, pa nam se voda vraća od pruge u dvorišta. Šta se može napraviti? (Stanari Ulice Novi Novaki)

- Upoznati smo sa slučajem i zatražili smo postupanje vodopravna inspekcija da utvrdi moguće nepravilnosti. Problem je što nemamo inspekciju u Karlovcu, pa se duže čeka na nalaz. Problem je i u tome što odvodni kanali uglavnom prolaze kroz privatne posjede.

Karlovac je posljednji veliki grad u RH u kojemu je gradsko, urbano područje nezaštićeno, odnosno nebranjeno. Naime, grad nema izgrađen sustav obrane od poplave kojim se može manipulirati velikim vodama.

Treba 320 milijuna kuna

Ne postoji sustav kojim možemo provesti vodeni val kroz Karlovac bez štetnih posljedica - kazala je Biljana Željeznjak, u jednom od odgovora čitateljima. Da bi sustav bio u potpunosti izgrađen, procjena je projektanata da Hrvatskim vodama treba oko 320 milijuna kuna.

Za sada je izgrađeno oko 12 kilometara nasipa, a potrebno je, da bi sustav za obranu od poplava grada bio potpun, izgraditi još 54 kilometra nasipa s ustavama, crpnim stranicama, preljevnim objektima, te pregradom u Brodarcima uz postojeći kanal Kupa- Kupa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije