Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka

Josipović: Za razliku od Ustavnog suda, poštovao bih volju građana

ivo josipović (1)
Foto: Antonio Bronić/PIXSELL
1/11
20.10.2010.
u 11:11

Ustavni sud dao je rok od godine dana u kojem Vlada ne smije isti prijedlog zakona ponovno poslati Saboru.

Ustavni sud donio je odluku da se referendum o Zakonu o radu ne treba održati. Odluka je donesena jednoglasno i utvrđeno je da su 3. rujna - kad je Vlada povukla prijedlog ZOR-a - prestale postojati pretpostavke za raspisivanje referenduma.

Ustavni sud dao je rok od godine dana u kojem Vlada ne smije isti prijedlog zakona ponovno poslati Saboru.

>>Pupovac: Bilo bi bolje da je o referendumu odlučivao Sabor

>>HSP dr. A. Starčević: Ustavni sud postavio se iznad Ustava

Na sjednici je bilo i mnogo žestokih riječi na račun sindikalnih čelnika. Prof. dr. Davor Krapac, sudac Ustavnog suda, citirao je jednog čitatelja nekoga zadarskog lista koji je naveo da je Ustavni sud gujinje (zmijsko leglo). Krapac je citirao i članak 309. Kaznenog zakona koji predviđa i zatvorsku kaznu za kazneno djelo prisile prema pravosudnom dužnosniku.

Predsjednica suda prof. dr. Jasna Omejec u svojemu završnom obraćanju javnosti poimence je prozvala sve sindikalne čelnike i rekla da njihove kvalifikacije pokazuju stupanj njihove vlastite nevjerodostojnosti, nedostatak demokratičnosti i nedostatak kulture. Izjavila je da sindikalni čelnici nemoralno manipuliraju, odgovorivši time na napade sindikalnih čelnika koji su rekli da Ustavni sud donosi lakrdijašku odluku i da je lakrdijaško tijelo.

Josipović: Da sam sudac Ustavnog suda ja bih drugačije glasovao

Odluku Ustavnog suda kritizirao je predsjednik RH Ivo Josipović koji je izjavio kako bi on, da je ustavni sudac, glasao drugačije.

- Ovakvom odlukom nije poštivana volja koju je izrazio veliki broj građana Hrvatske i ona će imati dalekosežne posljedice - izjavio je predsjednik nakon sjednice Vijeća za socijalnu pravdu.

Za predsjednika HUS-a Ozrena Matijaševića odluka Ustavnog suda donesena je po diktatu. Nikog, međutim, nije želio imenovati, no lako je zaključiti na koga misli s obzirom na njegovu izjavu da je svima jasno kako ustavni suci dolaze u svoje fotelje.

– Zbog svih tih razloga ići ćemo s inicijativom izmjena Ustavnog zakona o Ustavnom sudu i o njegovu ukidanju, a to crpimo u iskustvima anglosaksonskih pravnih sustava i tih zemalja koji nemaju Ustavni sud. Predložit ćemo da te ovlasti Ustavnog suda prijeđu među ovlasti Vrhovnog suda – poručio je Matijašević. Dodao je i da je donesena odluka protuustavna jer građani imaju pravo na referendumu odlučivati ne samo o pitanjima koje predlagači zakona uređuju prijedlozima zakona, nego o svakom drugom pitanju iz djelokruga rada Sabora.

Ustavni sud uveo kategoriju građana drugog reda

– Predviđajući ovakvu odluku, jučer sam upotrijebio izraz da je to lakrdijaška odluka lakrdijaškog tijela, i to upravo zbog činjenice da sam Ustavni sud ne poštuje odredbe Ustava – kaže Matijašević. Ovakva odluka Ustavnog suda, dodaje, uvodi i kategoriju građana drugog reda jer onemogućuje neposredno izjašnjavanje i zato što se razrađuje uloga Ustavnog suda samo u slučaju kad građani putem izjašnjavanja traže raspisivanje referenduma.

– Zbog svih tih razloga sindikalne središnjice znat će dati odgovor, o čemu ćemo javnost, kao organizatori prikupljanja potpisa, obavijestiti sutra – poručio je Matijašević. Na poruke Ustavnog suda da su sindikalci očito bili nedorasli jednoj demokratskoj proceduri i da postoji mogućnost traženja kaznene odgovornosti za ovo što rade, Matijašević je istaknuo da bi mu bilo sporno da ga takvi likovi hvale.

– Neka ti sude, neka zatvaraju, režu glave, ja ću s ponosom raditi svoj posao – kaže Matijašević.

Odluku Ustavnog suda HDZ-ovci su odlučili ne komentirati. Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks izjavio je kako nema što komentirati odluku Ustavnog suda, a gotovo identičan odgovor dao je i zastupnik Frano Matušić koji je nekomentiranje sudskih odluka preporučio i svima ostalima.

Komentara 1043

MU
Mućanin
11:38 20.10.2010.

Pljuc za ovakve Ustavne sudce!!!

EU
eureka001
11:55 20.10.2010.

ajde bre na sakupljanje komunistickih potpisa i pravac u francusku, na azilantske demostracije hehehehehehehehehe

SL
slavko470
15:54 20.10.2010.

Pa ona pijandura šeks je sve već prije rekao da se referendum neće održati a sud je to morao potvrditi. Leute alles klar???????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije