Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVO JOSIPOVIĆ

Josipović: Neka me premijerka Kosor opozove ili neka odstupi!

josipović
Pixsell
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
17.04.2010.
u 16:46

- Ne znam odakle mu ta ideja. Nikome uopće nisam ni spomenula da ću pokrenuti postupak za opoziv. Ne pada mi na pamet dati ostavku - poručuje premijerka Jadranka Kosor.

Pozivam gospođu Kosor da pokrene u Saboru proceduru za opoziv predsjednika Republike, ali ako ne uspije, očekujem njezinu ostavku - kazao je predsjednik Ivo Josipović u intervjuu za Novu TV.

Josipović je istaknuo kako je "donekle očekivao zrelost Vlade u pristupu tom problemu" te je dodao kako je razočaran jer su "određene izrečene reakcije pokazale nedostatak vizije za poziciju Hrvatske u međunarodnoj zajednici".

Josipović: 'Zvao sam premijerku na sastanak prije puta u BiH, no nije došla'
- Premijerku sam dva dana prije puta pozvao na sastanak, no ona nije došla - kazao je predsjednik, te dodao da se niti iz Ministarstva vanjskih poslova nitko nije odazvao na njegov poziv na put u BiH.

Istaknuo je i kako bi volio da premijerka Kosor istu osjetljivost prema informiranosti pokaže i kad ona ide na put. Ustvrdio je kako nije znao za sadržaj premijerkina razgovora s američkim predsjednikom Barackom Obamom, te da niti ne očekuje da ga se obaviještava o takvim detaljima.

'Moj govor je u skladu s Ustavom'
Za svoj govor u BiH, kaže kako je u skladu s hrvatskim Ustavom i mirotvornom vanjskom politikom Hrvatske.
- Izmišljotine kako sam navodno govorio o agresiji i kako sam govorio da smo svi jednaki i da je Milošević jednak kao i mi, to su  sve besmislice - ustvrdio je Josipović.

Osudu svoga govora prije svega, kazao je,  doživljava negativnim za Hrvatsku, dok je s druge strane dobio potporu SAD-a i međunarodne zajednice.
- Ovo što je Vlada sad učinila, štetno je za Hrvatsku - kazao je Josipović te istup Vlade nazvao "očitim kontinuitetom politike, koja je polovicu Hrvata otjerala iz BiH".
- To je slika iz nekih prošlih godina koja Hrvatsku ne vodi prema Europskoj uniji - zaključio je.

Unatoč svemu, danas je, kazao je, pozvao premijerku na sastanak jer "vjeruje da svatko zaslužuje drugu šansu".

Kosor: Ne pada mi na pamet podnijeti ostavku
– Nisam ni razmišljala o njegovoj ostavci i ne znam odakle mu ta ideja. Nikad, nigdje, nikome uopće nisam ni spomenula da ću pokrenuti postupak za opoziv. Predlažem predsjedniku da prestane slati poruke preko medija, da sjednemo za stol, kao što sam to još u petak predložila – poručila je za Večernji list, preko glasnogovornice Martine Banić, premijerka Jadranka Kosor i zaključila: – Ne pada mi na pamet podnijeti ostavku, niti me predsjednik države na to može pozvati jer nema ustavne osnove za to.

Za odgovornost predsjednika potrebna dvotrećinska većina
Inače, opoziv predsjednika Josipovića spominjao se među HDZ-ovcima, no jedini je to javno izrekao potpredsjednik stranke i šef stranačkog kluba Andrija Hebrang.

O odgovornosti predsjednika Republike odlučuje Ustavni sud dvotrećinskom većinom svih sudaca. Međutim, premijerka Kosor u ovom trenutku ne bi ni imala šanse za pokretanje tog postupka jer joj za to treba dvotrećinska većina u Saboru. Dakle, uz J. Kosor morala bi biti cijela oporba, što se ne može dogoditi. Zatim bi se HDZ morao pozvati na članak 104 Ustava: “Predsjednik Republike odgovoran je za povredu Ustava koju počini u obavljanju svojih dužnosti.”

Susret u Jasenovcu
Sada već u nevjerojatnom sukobu, premijerka i predsjednik sastat će se danas u Jasenovcu, prvi put otkako je Josipović u Parlamentarnoj skupštini BiH održao za HDZ sporan govor. Kako susret neće moći izbjeći, bit će to vrhunac dana u čijoj će sjeni ostati žrtve ustaškog logora. Iz krugova bliskih Vladi doznajemo kako premijerka nema namjeru u Jasenovcu davati bilo kakav komentar vezan za Josipovića “iz poštovanja prema žrtvama tog ustaškog logora”.

>>U Jasenovcu prvi susret Kosor i Josipovića nakon polemike o BiH


Mesić: Ne politizirati Josipovićevu ispriku
Josipovićev govor danas je, doduše indirektno, podržao i njegov prethodnik Stjepan Mesić.
– Predsjednik se ispričao za sve žrtve koje su bile kome nanesene. To ne treba previše politizirati. Moramo se okrenuti problemima današnjice – kazao je Mesić te zaključio kako povijest treba prepustiti povjesničarima. Na upit je li ljutit što nije pozvan na sastanak premijerke Kosor s ratnim premijerima, Mesić je kazao da ga nitko nije zvao.

>>Mesić: Ne ljutim se što me nisu zvali na sastanak ratnih premijera

– Nitko me nije zvao. Ne znam po kojim su kriterijima drugi zvani – kazao je Mesić te zaključio da se ne ljuti jer bi sigurno imao drukčiji pristup. Pošao bih od toga da je Josipovićev istup u funkciji relaksacije odnosa u našoj regiji – zaključio je Mesić. Kako se moglo čuti, Mesić nije do kraja zadovoljan govorom svog nasljednika jer nije naglasio velikosrpsku politiku Slobodana Miloševića.

Komentara 1013

LU
luke
19:01 17.04.2010.

Trebamo referendum za opoziv Josipovića! Pijanistu sramotiš nas!

OB
-obrisani-
19:14 17.04.2010.

Santiago, to je točno kad govorimo o 1992., 1994. i 1995. godini. Nažalost, 1993. Hrvatska je, u dogovoru s četnicima, izvršila agresiju na B i H s ciljem pripojenja Hrvatskoj teritorija u B i H koje su za vrijeme Banovine bile u sastavu Hrvatske. I to je dovelo do rata s Bošnjacima. A vas boli što je Josipović imao hrabrosti reći istinu. Pa zašto se onda čudite kad Srbi ne žele priznati da su bili agresori u Hrvatskoj i B i H?

OB
-obrisani-
19:07 17.04.2010.

A što je to glupo, nathanel, izjavio Josipović?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije