Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povlaštene mirovine

Buduća primanja branitelja može izvući borački dodatak

jandrokovic (1)
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/3
21.09.2011.
u 10:48

Vlada: Nećemo smanjivati mirovine braniteljima jer to nitko ne traži.

– Sve što je u dokumentu i ugovoru između Hrvatske i EU potpisano mora se poštovati pa i odluka o približavanju uvjeta iz općih i povlaštenih mirovina – rekao je Dragan Kovačević iz HNS-a komentirajući informaciju iz završnih dokumenata u pregovorima s EU koju je ekskluzivno objavio Večernji list o tome da se povlaštene mirovine, u koje se ubrajaju i braniteljske, moraju nastaviti usklađivati s općim mirovinama.

Opći mirovinski propis

Davorko Vidović iz SDP-a kaže da nema detaljne informacije o tome što je točno ispregovarano s EU, ali pretpostavlja da EU zahtijeva da se buduće mirovine usklade prema općem mirovinskom propisu, što znači da bi se one izračunavale prema doprinosima iz mirovinskog osiguranja. Vidović smatra da se postojeće braniteljske mirovine ne bi smanjivale jer je riječ o stečenim pravima, ali svi oni koji će u budućnosti ići u braniteljske mirovine imat će primanja jednaka ostalim umirovljenicima. Država, nastavlja Vidović, može kroz razne dodatke, kao što je u socijalizmu bio borački dodatak, braniteljske mirovine učiniti privilegiranima i većima od “običnih”.

>>Objavljujemo završne dokumente u pregovorima Hrvatske i EU

Ne smije reći prije izbora

Braniteljske mirovine neće se smanjivati, poručio je pak sa svoje konferencije za novinare ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, uz objašnjenje da su ”oni to provjerili” i da braniteljske mirovine nikada nisu bile tema pregovora. Jandroković je poručio i da će cijeli tekst ugovora biti objavljen čim se prevede s engleskog jezika.

>>Korisnici povlaštenih mirovina u Hrvatskoj

Tada bi hrvatskim građanima napokon trebalo biti jasno na što smo se to točno obvezali kako bismo postali 28. članicom. A obvezali smo se povlaštene mirovine što više uskladiti s općima. A upravo su braniteljske mirovine jedna od skupina povlaštenih mirovina, zbog čega se u vrijeme pregovora nije ni trebalo razgovarati isključivo o braniteljskim mirovinama. No, to je ministar zaboravio reći na svojoj konferenciji. Od dobro obaviještenog izvora o tijeku pregovora s EU, pak, doznajemo da će smanjivanja svih povlaštenih, pa tako i braniteljskih, mirovina sigurno biti.

– Naravno da će biti tako, ali premijerka Kosor to ne smije kazati jer bi se prije izbora jako zamjerila svom biračkom tijelu. Kako bi braniteljima objasnila da je i njih žrtvovala u pregovorima s EU. U EU postoje samo opće i socijalne mirovine – rekao je naš izvor. Đuro Dečak, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, uputio je pak ministru branitelja pismo u kojem traži jasan odgovor što će se točno zbivati s braniteljskim mirovinama. U posljednjih šest godina Ministarstvu branitelja pisala je i Matica umirovljenika te je tražila da se ukinu sve povlaštene mirovine.

>>Kosor: Nije istina da će se braniteljima smanjivati mirovine

Komentara 144

Avatar seneka
seneka
21:00 20.09.2011.

I ovaj je pristao da Domovinski rat nazovu Sukobi u 90-im. A odakle je taj Jandreković ispuzao?

MA
margaritas
21:38 20.09.2011.

danas je u emisiji ******** vesna pusic pokazala cjeloj hrvatskoj da je ona u stvari protiv ulaska hrvatske u eu i da je bila glavni kocnicar u pregovorima

OB
-obrisani-
22:21 20.09.2011.

MAJO : Nema smisla okomiti se na HSS jer nisu na vlasti,,mislim da nije ni SDP,ni HSU - tako da nema smisla napadati one koji nemaju veze sa vladavinom Hrvatske !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije