Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlada popustila

Izmjene lex Perkovića i prijedlog promjene Ustava sutra u Vladi!

Josip Perković
Marko Lukunić/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
25.09.2013.
u 15:21

Milanović i dalje inzistira na rješavanju slučaja Perković u Hrvatskoj pa će Vlada na sutrašnjoj sjednici dati očitovanje na prijedlog izmjene Ustava koji je podnio Klub SDP-a i predložiti da se ustavom ukine zastara teških ubojstava.

Slučaj takozvanog Lex Perković riješen je još prošle srijede u izravnom dogovoru između predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa i hrvatskog premijera Zorana Milanovića.

Njih dvojica su došli do kompromisnog rješenja po kojem je Milanović ustuknuo utoliko što je vremensko ograničenje primjene Europskog uhidbenog naloga pomaknuo sa 15. srpnja na 1. siječnja 2014. godine. Zauzvrat je, kaže visoki izvor iz Vlade, dobio izričitu podršku oko provedbe Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama i uvođenju ćiriličnih ploča u Vukovaru.

Milanović i dalje inzistira na rješavanju slučaja Perković u Hrvatskoj, što znači da će Vlada na sutrašnjoj sjednici dati očitovanje na prijedlog izmjene Ustava koji je podnio Klub SDP-a i predložiti da se ustavom ukine zastara teških ubojstava. Uz to će iz Vlade u Sabor ići i prijedlog Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela teških ubojstava u kojem bi se točno propisalo što su to teška ubojstva.

Proceduru izmjene Ustava vladajuća većina namjerava pokrenuti odmah, što znači da se temeljni državni akt može izmijeniti prije Nove godine, odnosno da se do tada mogu stvoriti uvjeti da se Josipu Perkoviću kazneni postupak za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića vodi u Hrvatskoj. Ako HDZ u Saboru ne podrži izmjenu Ustava to će značiti, drže u Vladi, da ne žele da se Perkovića privede pravdi.

>>Miljenić: Promijenjeni lex Perković najkasnije do 1. siječnja 2014.!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije