Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konačno dogovor

Miljenić: Promijenjeni lex Perković najkasnije do 1. siječnja 2014.!

Orsat Miljenić Viviane Reding (1)
Foto: Tomislav Krasnec/VLM/PIXSELL
1/12
25.09.2013.
u 12:10

Na konferenciji za novinare u Bruxellesu hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić i potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding objavili su da se vremensko ograničenje u "lex Perković" ukida najkasnije 1. siječnja 2014. godine.

Na konferenciji za novinare u Bruxellesu hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić i potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding objavili su da se vremensko ograničenje u ''lex Perković" ukida najkasnije 1. siječnja 2014. godine.

– Hrvatska će žurno poduzeti sve potrebne korake kako bi brzo i bezuvjetno uskladila Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s okvirnom odlukom o europskom uhidbenom nalogu. Ovo ukidanje vremenskog ograničenja koje je onemogućavalo primjenu EUN-a na djela počinjena prije 1. kolovoza 2002. omogućit će da se EUN primjenjuje na sva kaznena djela, neovisno o datumu počinjenja – rekao je Miljenić.

"Izmjene zakona idu u žurnu proceduru"

– Izmjene zakona idu u žurnu proceduru. One su već krenule u Vladinu proceduru i ja očekujem da će vrlo brzo biti ne samo na sjednici Vlade nego i u Saboru. Zakon će stupiti na snagu što je prije moguće, a najkasnije do 1. siječnja 2014. godine – dodao je Miljenić.

Na pitanje zašto su odlučili kršiti europske zakone Miljenić je kazao da je sada važno zatvoriti to pitanje i krenuti dalje. – Mi smo ovdje da bismo riješili probleme – kazala je Reding te dodala kako je bitno da Hrvatska uskladi zakon kakav je bio prije promjena.

"Ministar mi je objasnio da će sve promjene provesti brzo i bezuvjetno"

– Europska komisija pozdravlja korake Hrvatske kojima se osigurava da se kriminalci izvedu pred lice pravde – rekla je Reding i dodala kako joj je ministar obećao da će brzo uskladiti odredbe s europskim zakonodavstvom.

Reding je na pitanje hoće li se zaustaviti proces sankcioniranja Hrvatske kazala da joj je ministar obećao da će zakon biti promijenjen i kako će pratiti cijelu proceduru pa kada se to dogodi, odlučit će o daljnjim postupcima.

– Ministar mi je objasnio da će sve promjene provesti brzo i bezuvjetno. Promatrat ćemo taj proces i vidjeti je li učinjena izmjena o vremenskom ograničenju ukinuta i tada ćemo odlučiti o daljnjim proceduralnim koracima koji uključuju i zaustavljanje procesa uvođenja sankcija – rekla je Reding.

Reding je tijekom sastanka kazala da je sastanak s Miljenićem bio dobar i kako je on obećao da će promijeniti ograničenje u zakonu o europskom uhidbenom nalogu. Kazala je da je to dobro za obnavljanje dobrih odnosa između Hrvatske i europskih institucija.

– Vjerujem da će promjene koje je obećala Hrvatska biti brzo implementirane pa da možemo ubrzo završiti s ovom temom – kazala je Reding.

Viviane Reding jučer je u Helsinkiju izjavila kako se nada da će Miljenić doputovati u Bruxelles "kako bismo detaljnije o tome razgovarali". – Nema još kompromisa s Hrvatskom oko europskog uhidbenog naloga. Očekujemo da se zakon promijeni – rekla je Reding na druženju s građanima u Finskoj. No, poslijepodne su se intenzivirali razgovori i pomirbeni je sastanak dogovoren samo dan nakon što je i njemačka kancelarka Angela Merkel u Berlinu izjavila da je žalosti što se Hrvatska ne pridržava onoga što je dogovorila s EU. Tom je izjavom dala do znanja da je upućena u slučaj "lex Perković", što je stvorilo dodatni pritisak na Hrvatsku.

Potpredsjednica Vlade Vesna Pusić u New Yorku je sinoć izjavila da misli "kako smo to riješili i da će se u idućih nekoliko dana vidjeti da je riješeno". Ta njezina izjava mogla bi sutra biti potvrđena.

Pusić je, podsjetimo, prošli tjedan odbila dati pozitivno mišljenje svoga ministarstva na prijedlog koji bi ukinuo vremensko ograničenje u primjeni EUN-a, ali bi stupio na snagu tek u srpnju sljedeće godine. Takva odgoda nije prihvatljiva Europskoj komisiji, a čini se ni Njemačkoj. Svjesna toga da je odgoda do srpnja neprihvatljiva, Pusić je pokušala ishoditi novi prijedlog promjene "lex Perkovića" koji bi stupio na snagu ranije (nagađalo se o 1. siječnja 2014.) ili odmah.

 >> Merkel: Nadam se da će Hrvatska poštovati sve dogovoreno  

>> Reding: Nema još kompromisa, očekujem Miljenića u Bruxellesu  

>> Pusić: Situacija s 'lex Perković' je riješena

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije