Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijesni posjet

Isprika na koju se čekalo 19 godina. Tadić: Izvinjavam se

tadic (1)
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/21
04.11.2010.
u 07:57

Predsjednik Srbije Boris Tadić u Vukovaru i na Ovčari poklonio se žrtvama rata, položio vijenac na spomen-obilježje i odao počast stradalim Srbima u Paulin Dvoru

– Ovdje sam da se poklonim žrtvama i odam počast ubijenima. Ovdje sam i da, klanjajući se žrtvama, još jednom uputim riječi isprike i iskreno žaljenje te da stvorim mogućnost da Hrvati i Srbi okrenu novu stranicu povijesti – riječi su koje je na mjestu masovne grobnice na Ovčari uputio predsjednik Srbije Boris Tadić. Položio je i vijenac na kojem je pisalo “Nevinim žrtvama predsjednik Republike Srbije Boris Tadić”.

>>"Jedva smo čekali da ta karavana ode jer sutra će sve biti isto"

– Klanjajući se žrtvama na Ovčari, mislimo na budućnost. Sve što se događalo među Hrvatima i Srbima u 20. stoljeću treba biti uklopljeno u knjigu prošlosti, a nakon toga moramo stvoriti knjigu budućnosti – rekao je Tadić, napomenuvši da posjetom i Paulin Dvoru ne izjednačava to stratište s Vukovarom.

Molitva odgovor na nasilje

Vijenac s porukom nevinim žrtvama na Ovčari položio je i predsjednik RH Ivo Josipović, rekavši da je to mjesto stradanja ljudi koji su žrtve bezumne politike.

– Došli smo se pokloniti žrtvama, izraziti sućut obiteljima i obećati da nijedan zločin neće ostati nekažnjen – rekao je Josipović.

>>Svijet pozdravlja "pomirenje Balkana"

Na mjestu masovne grobnice bili su i predstavnici nekih braniteljskih udruga kao i roditelji nestalih. Oni su, držeći svijeće i krunice u rukama te moleći se, bili okrenuti leđima dok su dva predsjednika polagala vijence. Držeći transparent u rukama “Cijeli Vukovar je Ovčara” Vukovarka Vilma Vidović rekla je da Grad heroj na nasilje odgovara molitvom i krunicom te da smatra da je i sam dolazak Tadića na Ovčaru nasilje.

>>Šeks: Tadićeva izjava na Ovčari je izvrsna

Jedan udžbenik povijesti

- Ni 19 godina nakon rata još nismo pronašli ni pokopali svoje mrtve. Bez pune istine o Vukovaru nema ni budućnosti – rekla je Vidović.

Tadićev posjet Ovčari ostat će zapamćen i po tome što je to masovno stratište u RH prvi put posjetio i predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović. I premijerka Kosor pozdravila je Tadićev posjet. Ona je ovaj događaj ocijenila povijesnim i istaknula da je on važan za sadašnjost i budućnost Vukovara kao i odnos RH i Srbije. Najavila je i poboljšavanje suradnje sa Srbijom, organiziranje donatorske konferencije za obnovu i povratak izbjeglih Srba i slične projekte. I Tadić je najavio da će Srbija u budućnosti aktivno sudjelovati u obnovi Vukovara.

>>Nezadovoljni prosvjednici: "Naša krv je na vašim rukama!"

– Stvaranje zajedničkog udžbenika povijesti koji bi se koristio i u Srbiji i u RH, po uzoru na Francusku i Njemačku, jedan je od zajedničkih ciljeva u budućnosti, ali do njega je još mnogo posla – otkrio je Tadić, koji se ipak, unatoč isprikama, ni jednom riječju nije ispričao i za agresiju Srbije na RH 1991.

Nakon Vukovara i Ovčare predsjednici su posjetili i Paulin Dvor.

– Zločin zaslužuje osudu, žrtve pijetet, a oni koji su ostali iza žrtava zaslužuju ispriku. Država, ma kako joj povijest bila teška, ne smije sudjelovati u zataškavanju zločina – rekao je Josipović.

– U Paulin Dvoru odajem počast svim srpskim žrtvama u RH, na Ovčari sam odao poštovanje hrvatskim žrtvama. Vjerujem da činim dobro za djecu koja dolaze – zaključio je Tadić.

>>Bojim se, umrijet ću, a sina neću pokopati

Komentara 1047

KU
kukuriku
13:45 04.11.2010.

EU-jovo ..\"oba dava su stigla\"..a samo ti si falija....-dezerteru jedan !

OB
-obrisani-
15:02 04.11.2010.

nema od ovog nista,kontraproduktivno je sve......kina i rusije se okrenule prema japanu,sve mi se cini da cemo opet da se sretnemo preko nisana,i jedni i drugi zeljni krvi.....

IR
Istria Republica
13:04 04.11.2010.

04.11.2010. u 13:01h stomugromova je napisao/la +++++++++++++++++++++++++++++ Ma trebale su ga okititi cvijećem ! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Pa šta da ti pričam kad sve znaš !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije