Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKOP AJATOLAHA MONTAZERIJA

Iranske vlasti strahuju da bi se pokop mogao pretvoriti u prosvjede

Ajatolah Montazeri umro je prirodnom smrću
REUTERS
21.12.2009.
u 08:36

Ajatolah Montazeri bio je jedan od arhitekata revolucije 1979. i očekivalo se da postane vođa Irana, ali je pao u nemilost nakon sukoba s ajatolahom Homeinijem.

Deseci tisuća ljudi okupljaju se u iranskom gradu Komu gde je u 87. godini umro ugledni disidentski svećenik, veliki ajatolah Hossein Ali Montazeri.

Montazerijev sin rekao je BBC-u da je njegov otac umro kod kuće prirodnom smrću.

Ajatolah Montazeri bio je jedan od arhitekata revolucije 1979. i u jednom se trenutku  očekivalo da postane vođa, ali je pao u nemilost nakon sukoba s ajatolahom Homeinijem.

Kasnije je ovaj ugledni šijitski duhovnik postao otvoreni kritičar sadašnjeg predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada, naročito poslije spornih izbora u lipnju.

Ajatolah Montazeri više je puta optužio vodstvo zemlje da provodi diktaturu uime islama i da do oslobođenja, koje je trebalo biti cilj revolucije 1979., nikada nije došlo.

BBC-ov teheranski dopisnik javlja da iranske vlasti brine mogućnost da bi pokop ajatolaha Montazerija mogao dovesti do prosvjeda i nereda u zemlji.

Na ulicama Koma povećan je broj pripadnika sigurnosnih snaga. Oporba je pozvala ljude da se na pokopu okupe u velikom broju.

Ključne riječi

Komentara 24

OB
-obrisani-
17:03 24.12.2009.

Montazeri nikada nije spominjao niti riječ \"diktatura\" u njegovim izjavama, no američki mediji naravno uvijek imaju svoju verziju priče.

OB
-obrisani-
10:49 21.12.2009.

iranci zelite li novog vodu potrudite se pa i platite zivotima ako treba ali samo nedajte da vam pijavice poput amerike udu u zemlju i biraju ga.

OB
-obrisani-
11:25 21.12.2009.

Sizif solufaru Arbeit MAcht Frei

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije