Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obračun s gazdama

Inspektori u lovu: Porez bi morale plaćati 144 tisuće najmodavaca

stanovi
Željko Lukunić/PIXSELL
05.10.2013.
u 22:49

Porezna tijela: Što mogu porezni inspektori kad u stan smije samo policija s nalogom?

Država se odlučila obračunati s iznajmljivanjem stanova "na crno" i napuniti proračun sa 300 milijuna kuna od poreza na najam.

Da bi joj to uspjelo, u idućim mjesecima morat će pronaći barem 100.000 podstanara koji žive neprijavljeni. Do brojke o broju najmodavaca koji ne plaćaju porez došli smo jednostavnom ali nepreciznom računicom. Prosječna cijena najma malog stana površine do 40 metara četvornih u najvećim gradovima iznosila je na proljeće od 200 do 250 eura, a prosječna stopa poreza na najam je oko 12 posto. Da bi se proračun napunio sa 300 milijuna kuna, potrebna je osnovica od 3,2 milijarde kuna (toliki bi trebao biti prihod najmodavaca iako nitko ne zna je li to zaista tako). Osnovica poreza na najam umanjuje se 30 posto prije oporezivanja pa se tek na umanjenu osnovicu obračunava porez, a da bi se prikupilo 300 milijuna kuna poreza, osnovica poreza mora iznositi 2500 milijarde kuna. Ako se to stavi u kontekst prosječne cijene najma stana u gradovima, oko 300 eura po stanu, barem 144 tisuće najmodavaca moralo bi plaćati porez.

Porez plaća tek svaki deseti

Prema podacima Porezne uprave, ove su godine 55.072 osobe prijavile prihode od iznajmljivanja stambenog prostora pa, ako u obzir uzmemo da su u ruralnim sredinama i manjim gradovima cijene najma znatno niže nego u Zagrebu, Splitu i Rijeci, možemo zaključiti da je državi, namjerava li ispuniti naum, ostalo jedino da pošalje vojsku inspektora u provjeru po gradovima ili po oglasnicima u potrazi za podstanarima koji žive bez prijave. Kako će inspektori provjeravati neprijavljene podstanare, još se ne zna jer, prema postojećim propisima, u stan može ući jedino policija s nalogom, a dosad se uglavnom reagiralo na prijave susjeda i znanaca. U Poreznoj upravi kažu da će porezna tijela "utvrditi poreznu obvezu u skladu s posebnim zakonom kojim se uređuje pojedina vrsta poreza", ali ne navode procjene na temelju kojih se došlo do podatka od 300 milijuna kuna potencijalnih prihoda.

Neslužbene procjene kažu da samo svaki deseti najmodavac plaća porez državi, a u nekretninskim krugovima nagađa se da postoji oko 150 tisuća podstanarskih kućanstava. Samo na zagrebačkom području iznajmljuje se oko 40.000 stanova, što znači da bi se mogao ubrati prihod od poreza i do 100 milijuna kuna. Stručnjaci s tržišta nekretnina podupiru novu akciju poreznika jer kažu da je nužno konačno srediti tržište najma i zbog sigurnosti podstanara.

– Svatko tko iznajmljuje stan i tako ostvaruje prihode mora platiti porez. To se konačno mora riješiti – kaže Dubravko Ranilović, predsjednik HGK-ova udruženja poslovanja s nekretninama. Dodaje da se "lov u sivoj zoni" negativno reflektira i na tržište i na poslovanje agencija, ali najviše na podstanare.

Trošak podstanarima

Priznaje ipak da bi naplata poreza na najam mogla stajati podstanare skupljeg najma jer će najmodavci pokušati preliti taj trošak na korisnika stana. Budući da je ponuda stanova velika, ne očekuje da bi to bio velik udar na građane koji unajmljuju stan. Dio proračunskih prihoda mogao bi doći i od kazni zbog nelegalnog iznajmljivanja. Kazne su, kako su nam u Poreznoj upravi napomenuli, u rasponu od 500 do 30.000 kuna.

>>Sve više građana umjesto kupnje nekretnine ide u najam!

Komentara 2

MA
markob923
07:52 13.06.2016.

gluposti.sad neka napisu kako strasu narod.10 godina iznajmljujem bez nekih prijava.

AL
ALIGATOR
13:39 28.11.2013.

Ovo je laž ,Zagreb uzimate za primjer ,pa ne žive svi u Zagrebu .Pošteno navedite cijene u Zarebu su 250 do 300 ,Rijeka 150 ,Karlovac 130 itd .,Karlovac 130 itd .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije