Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi trend u zagrebu

Sve više građana umjesto kupnje nekretnine ide u najam!

anka mrak taritaš (1)
Borna Filić/PIXSELL
23.07.2013.
u 12:25

Najam je puno bolja opcija jer nam stanarina ulazi u otkupnu cijenu stana, kažu najmoprimci

Zadužiti se na 30 godina i useliti u vlastitu nekretninu ili plaćati najam i tako, između ostalog, biti mobilniji? Većina građana na Zapadu, npr. u Austriji, Njemačkoj i posebno u SAD-u uopće ne dvoji nad ovim pitanjem, dok se u Hrvatskoj donedavno jezičac na vagi primicao prvoj odluci – kupnji. No čini se da se i na domaćem tržištu nekretnina događa obrat. 

Nema mjesta za sve 

Tako barem govore podaci o 700 zahtjeva, koliko je dobila Agencija za posredovanje nekretninama (APN) u svega 15 dana od objave javnog poziva za najam. U ponudi je bilo 86 stanova u naselju Novi Jelkovec i svi su – planuli! Cijena najma od 20 kuna po metru četvornom tu je svakako odigrala veliku ulogu kao i mogućnost otkupa stana nakon tri godine najma. 

– Ovo je za nas puno bolja opcija jer smo dosad plaćali u vjetar, a ovako nam stanarina ulazi u cijenu stana ako budemo mogli dići kredit da ga otkupimo – kažu prvi stanari koji su se u stanove u Novom Jelkovcu uselili krajem svibnja. 

Da se trend okreće prema najmu, potvrđuje i Ivan Knežević, voditelj portala Centar Nekretnine. 

– Najam je sad u zamahu, no u kojem broju, još se ne može prognozirati. Jasno je ipak da će se u budućnosti građani svakako sve više okretati najmu, a to se posebno odnosi na mlađu populaciju – kazao je Knežević koji smatra da kupnja nekretnine neće izgubiti primat sigurno sljedeće dvije do tri godine. Da prodaja stanova loše ide, nije nepoznato, a na tržištu je čak 20.000 novosagrađenih stanova čiju je prodaju Ministarstvo graditeljstva željelo potaknuti inicijativom POS+ (opcija da kupac sam izabere stan, a kredit odobravaju banka i APN). 

Slaba prodaja 

No čini se da Hrvati novca za kupnju stanova jednostavno – nemaju. U dva mjeseca, otkako je objavljen javni poziv, stigla su tek 43 zahtjeva, a stanovi se u Zagrebu prodaju “brzinom” od jednog do dva mjesečno.

– Zbog smanjene kreditne sposobnosti kupaca držimo da će naši građani prepoznati programe najma stanova koje pripremamo. Oni će se odnositi na već postojeće, neuseljene stanove koji su na tržištu – najavili su iz Ministarstva poučeni odličnim odzivom za najam u N. Jelkovcu. 

– Model po kojem smo tamo išli u najam bio nam je smjer i intenzivno radimo na osmišljavanju takvih novih programa – poručuju iz Ministarstva. 

U APN-u kažu da se u najam najprije i krenulo zbog nemogućnosti prodaje POS-ovih stanova te da je potražnja nadmašila sva njihova očekivanja. Pokušavaju stoga pronaći model koji bi omogućio nastavak najma.

– U rujnu ili listopadu znat će se po kojem ćemo modelu dalje ići u najam te kolika ćemo sredstva imati na raspolaganju – kazali su nam u APN-u objašnjavajući da velik interes za ovakav način rješavanja stambenog pitanja postoji u svim krajevima Hrvatske.

>>U ponudi 6500 gradskih stanova i 3600 poslovnih prostora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije