Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josipović:

Iduće godine u Afganistanu 350 umjesto 319 hrvatskih vojnika

nato
AFP
Autor
Stojan de Prato
19.11.2010.
u 19:02

Saveznici će Rusiji ponuditi povezivanje NATO-ova i ruskoga proturaketnoga štita, a ona će vjerojatno štititi i hrvatske vojnike

Na prvome NATO-vome summitu na kojemu Hrvatska sudjeluje kao punopravna članica saveznici će donijeti odluku o potpisivanju sporazuma o dugoročnome partnerstvu s Afganistanom, rekao je u petak novinarima u Lisabonu glasnogovornik NATO-a James Appathurai. Time će saveznici, “poslati jasnu poruku” da će NATO, i nakon što se 2014. godine odatle povuku posljednje borbene postrojbe, među kojima i one iz Hrvatske, “nastaviti podupirati Afganistan u otporu terorizmu i u svekoliku razvoju zemlje”.

Hrvatsko izaslanstvo, koje vodi predsjednik Ivo Josipović a u njemu su i ministri vanjskih poslova i obrane Gordan Jadroković i Branko Vukelić te načelnik glavnoga stožera Oružanih snaga RH general Josip Lučić, nije se još izjasnilo kakvu je dugoročnu ulogu u Afganistanu Hrvatska voljna preuzeti. No, već će se 2011., najavio je Josipović, tamošnji hrvatski vojni kontigent povećati sa sadašnjih 319 na 350 vojnika, poglavito instruktora za obuku afganistanskih snaga.

 Rusiji su saveznici spremni ponuditi povezivanje, a ne spajanje, NATO-va i ruskoga proturaketnoga štita, kojima bi se štitilo i stanovništvo zemalja saveznica, i vojnike u misijama. Rusija bi vjerojatno bila zadužena i za proturaketnu zaštitu hrvatskih vojnika u Afganistanu. No, ruski je predsjednik Dmitrij Medvedev prije polaska u Lisabon natuknuo da bi Moskva mogla tražiti šest mjeseci vremena da razmisli o takvome obliku suradnje.

Saveznici su jednoglasno usvojili novi NATO-v strateški koncept, koji uz proturaketni štit uključuje borbu protiv kibernetičkih napada i terorizma, zaštitu opskrbnih putova i širu suradnju s partnerskim zemljama. Predsjednik Josipović je dolazeći na summit rekao da je za Hrvatsku ključno što je i u novome konceptu očuvano načelo zajedničke obrane, jer je zbog toga i postala članicom.

Načelna suglasnost postoji i za podizanje suradnje NATO-a i EU na stratešku razinu, ali nije još dogovoreno kako takvu suradnju ostvariti.

Komentara 37

OB
-obrisani-
20:34 19.11.2010.

. Nista o moralu HR vojnika u Afganistanu a bez toga nam nema ni vojne pobjede .

Avatar Aristarh
Aristarh
19:40 19.11.2010.

Pjesma preživjelih sa Blajburga! Još Hrvatska ni propala dok mi živimo, visoko se bude stala kad ju zbudimo. Ak je dugo tvrdo spala, jača hoće bit, ak je sada u snu mala, će se prostranit. Hura! nek se ori i hrvatski govori!

Avatar Aristarh
Aristarh
19:41 19.11.2010.

Samo sloga Hrvatsku spašava!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije