Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Humanitarna akcija 'Igrom do napretka'

Drasko Ivanisevic, direktor Windays 12 konferencije
Petar Glebov/PIXSELL
PR
Autor
PR članak
20.04.2012.
u 10:07

Cilj je akcije prikupiti novčana sredstva za nabavu uređaja Kinect i PETHE (Personal Therapist) softvera za 16 udruga

Microsoft Hrvatska u sklopu Microsoft WinDays12 konferencije predstavlja humanitarnu akciju „Igrom do napretka“. Korisnik humanitarne akcije je Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize. Savez okuplja 35 udruga s nekoliko tisuća korisnika koji imaju cerebralnu paralizu. Cilj je akcije prikupiti novčana sredstva za nabavu uređaja Kinect i PETHE (Personal Therapist) softvera za 16 udruga. Riječ je o softveru koji je osmislio tim Apptenders, skupina mladih hrvatskih studenata na čelu s mentorom Jerislavom Bobićem.

Projekt PETHE čine specijalizirani softver i Microsoftov uređaj Kinect, koji omogućavaju djeci koja imaju cerebralnu paralizu da vježbaju kod kuće. Dovoljno je da imaju osobno računalo, Kinect i PETHE softver, a fizioterapeuti snimaju individualne vježbe za svako dijete.

U Humanitarnom kutku u sklopu Sponzorskog grada Microsoft WinDays12 konferencije sponzori konferencije nude različite proizvode, a sudionici konferencije mogu dati svoj doprinos humanitarnoj akciji kupnjom određenog proizvoda jer na taj način doniraju novčani iznos za humanitarnu akciju "Igrom do napretka".

Microsoft je već uključen u projekt, ured u Münchenu sakupio je sredstva za donaciju 10 PETHE softvera namijenjenih Krapinsko-zagorskoj županiji. Riječ je o proizvodu s velikim potencijalom i širokim spektrom primjene, u prvoj fazi tim autora je usmjeren na primjenu na području medicine. Hrvatski savez udruga za cerebralnu i dječju paralizu izradio je projekt s dugoročnim ciljem nabave PETHE softvera u broju koji će zadovoljiti potrebe članova HSUCDP-a. Edukaciju i trening potencijalnih korisnika provodi tim autora softvera na čelu s mentorom.

 

Više o Apptenders timu

Tim hrvatskih studenata na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu osvojio je Microsoftovu bespovratnu stipendiju u iznosu od 75.000 dolara. Imagine Cup stipendiju, koju im je uručio osnivač Microsofta Bill Gates, osvojili su u konkurenciji 50 najboljih studentskih projekata iz cijelog svijeta. Osim financijske podrške za daljnji razvoj projekta, Microsoft će im omogućiti pristup svim potrebnim softverskim alatima, lokalnim resursima, kao što su Microsoftovi inovacijski centri te ih povezati s mrežom potencijalnih investitora, poslovnih partnera i nevladinih udruga.

– Microsoftove stipendije Imagine Cup oformili smo kako bismo promovirali inovativnost i kreativnost te poslovni duh i strast mladih koji svojim znanjem rješavaju najteže globalne probleme.. Mladi ljudi, današnji studenti, sutra će postati poduzetnici i inovatori, stoga ih želimo potaknuti da izgrade bolju budućnost za sebe i sve nas. Na primjeru tima Apptenders vidimo da imamo svijetlu budućnost, samo moramo mladima dati pravu priliku i podršku – rekao je Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska.

Naši su studenti osvojili prvo mjesto na domaćem natjecanju Imagine Cup, u konkurenciji više od 400 hrvatskih studenata. Njihovo rješenje, projekt PETHE, uz pomoć specijaliziranog softvera i uređaja Kinect, pomaže djeci s cerebralnom paralizom, tako da fizioterapeuti snimaju individualne vježbe za svako dijete. Djeca vježbaju kod kuće, a sustav vrednuje odrađene vježbe na način da bilježi pokrete tijela te rezultate, statistike i snimke šalje natrag fizioterapeutu koji prati napredak i sukladno tome prilagođava vježbe. Ovaj se sustav već sada koristi u bolnicama u Münchenu i Varaždinu, a tim Apptenders planira ga nadograditi dodatnim senzorima koji će nadzirati rotaciju zglobova, višejezičnim sučeljem i naprednim sustavom za analizu podataka.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?