Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hillary Clinton:

'Hrvatska treba smanjiti birokraciju i olakšati pokretanje poslova'

Hillary Clinton, Ivo Josipović (1)
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/21
31.10.2012.
u 08:09

Milanović i Josipović istaknuli su uvjerenje da će RH 1. 7. 2013. postati članica EU i to snažno zagovaramo, kazala je Clinton odgovarajući na pitanje može li Slovenija poremetiti planove o hrvatskom pridruživanju EU

Američka državna tajnica Hillary Clinton doputovala je u srijedu u Zagreb u prvi posjet Hrvatskoj nakon turneje po sjevernoj Africi i zemljama jugoistočne Europe, a u zračnoj luci dočekala ju je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Pred Banskim dvorima dočekao ju je premijer Zoran Milanović, gdje je zajedno s ministricom Pusić sudjelovala na sastanku.

Prije sastanka Clinton se upisala u Zlatnu knjigu, gdje je istaknula da su Sjedinjene Države ponosne na partnerski odnos s Hrvatskom.

Pozdravljajući državnu tajnicu, premijer Milanović izrazio je sućut zbog žrtava uragana Sandy, koji je pogodio istočnu obalu SAD-a, priopćeno je iz Vlade.

Razgovaralo se o skorom hrvatskom ulasku u Europsku uniju i o situaciji u regiji pri čemu je predsjednik Vlade istaknuo nedvojbenu potporu Hrvatske euroatlantskim aspiracijama svojih susjeda.

– U hrvatskom je interesu da naši susjedi postanu dio Europske unije – kazao je premijer i dodao da Europska unija znači stabilnost.

Bilo je riječi i o globalnoj ekonomskoj situaciji u Europi i svijetu te reakcijama Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država na krhku ekonomsku situaciju u svijetu. Američka državna tajnica Hillary Clinton čestitala je Vladi na poduzetim mjerama u smjeru stabilizacije proračuna. Također je istaknula da postoji velik interes američkih kompanija za ulaganje u Hrvatsku te da je američka strana spremna pomoći svojim iskustvima kako bi se uspješno uklonile prepreke.

– Hrvatska ima golem potencijal i optimistični smo u pogledu vaše budućnosti – naglasila je Hillary Clinton. Predsjednik Vlade ovom je prigodom zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na svoj pomoći koju su pružale Republici Hrvatskoj od njezine neovisnosti.

Oko 16 sati Hillary Clinton stigla je u Ured predsjednika na Pantovčaku gdje ju je primio predsjednik Ivo Josipović.

- I premijer Milanović i predsjednik Josipović istaknuli su isto uvjerenje da će Hrvatska 1. 7. sljedeće godine postati članica Europske unije i mi snažno zagovaramo, kao što smo i činili zadnjih godina – kazala je Hillary Clinton odgovarajući na pitanje može li Slovenija poremetiti planove o hrvatskom pridruživanju EU sljedeće godine.

- Veselimo se vašem skorom ulasku u EU. Ali, sve ste to učinili sami, vi i vaši ljudi. Vi ste odlučili biti dijelom mirne i slobodne Europe i Transatlantske zajednice – istaknula je Clinton.

Govoreći o ekonomskoj klimi u Hrvatskoj na koju Amerikanci već dugo upozoravaju da je loša i da odbija investitore, istaknula je da Hrvatska ima obrazovanu radnu snagu, razvijenu infrastrukturu, dobar geostrateški položaj, ali i visoku nezaposlenost koja bi se mogla smanjiti tako da poslovni sektor postane kompetitivniji.

– Spremni smo potaknuti američke investitore da ulažu u Hrvatsku, mislimo da ovdje ima velikog potencijala. Snažno zagovaramo da Hrvatska poduzme neophodne reforme, da poveća transparentnost, smanji birokratske prepreke, da nastavi s privatizacijom, olakša pokretanje poslova, potiče mlade poduzetnike te da pokuša pronaći način kako da bude energetski neovisna što joj daje prednost nad drugim državama Europe. Ne tražimo da to učinite zbog nas, već zbog sebe – kazala je Clinton koja se osvrnula i na stanje u regiji.

– Hrvatska je sidro stabilnosti u ovom dijelu Europe – izjavila je, ali i podsjetila na «izvrsno partnerstvo koje traje 20 godina». Pohvalila je Hrvatsku u borbi protiv korupcije, gradnji pravne države, procesuiranju ratnih zločina, sudjelovanju u zajedničkom programu stambenog zbrinjavanja izbjeglica sa Srbijom i BiH, posebice poboljšanja položaja Roma te hrvatsko sudjelovanje u mirovnim misijama.

– To nije samo partnerstvo, ne radi se samo o tome da su naši vojnici rame uz rame, riječ je o obiteljskoj i kulturnoj povezanosti koju dijele Hrvati i Amerikanci – kazala je Clinton te zorno pokazala o čemu govori:

– Povela sam veliku delegaciju, a izuzetno mi je drago da je ovdje i najviše rangirana Amerikanka hrvatskog porijekla u američkoj vladi, šefica protokola Bijele kuće Capricia Penavic Marshall, moja dugogodišnja prijateljica. Njezin otac Frank mnogo mi je pričao o odrastanju u Hrvatskoj.

>>Hillary Clinton u Beogradu čuva više od 4000 policajaca

Komentara 107

K1
k1milica
08:46 31.10.2012.

ta di god se pojavi sije ljubav i razumjevanje...upravo je palestincima zabranila drzavu - vetom naravno..jer je preko 75% drzava za priznaje.. cak i slovenci i srbi...mi (vlada) se naravno ulizujemo ali i to radimo nediplomatski (dzabe)

PK
puši kurac
09:31 31.10.2012.

pametnije bi joj bilo da ispumpava vodu po New Yorku!!

SE
sestrićna
17:33 31.10.2012.

za što ju je primio?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije