Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povrat imovine

Hrvatska oštećenima dosad vratila milijardu kn, i to samo u novcu

'05.02.2010. Hrvatska, Zagreb - U restoranu Gastro Globus odrzana je tradicionalana Mljetska noc. Zoran Milanovic i Ivo Josipovic. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
'Anto Magzan/PIXSELL'
24.02.2012.
u 12:00

Američki izbori: Obama se uskoro sastaje s predstavnicima židovske zajednice u kojoj je izgubio popularnost te im želi donijeti dar iz Hrvatske

Američki predsjednik Barack Obama uskoro se treba sastati s predstavnicima najutjecajnijeg, židovskog lobija u SAD-u, a jedan od darova koji bi im mogao donijeti u izbornoj godini jest i obećanje povrata židovske imovine oduzete za 2. svjetskog rata u nekim europskim zemljama, među njima i Hrvatskoj! Obama već dugo gubi podršku u židovskoj zajednici u SAD-u, ponajviše zbog načina na koji se bori s pitanjem iranskog nuklearnog naoružanja, a ta je zajednica vrlo moćan lobi kad su u pitanju izbori. Zbog toga su još prošle jeseni u Zagreb stizali signali tada još oporbenim prvacima.

12.000 zahtjeva

Predsjednik Josipović zauzeo se da se riješi i pitanje povrata imovine Židovima koju su im ustaše oduzeli govoreći u Jeruzalemu, no pravi interes za povrat nije u Izraelu, nego u SAD-u. Dva su tu pitanja, prvo je pravo stranaca na povrat, a drugo pravo onih koji su bez svega ostali prije komunističke vlasti. Stranci do sada, unatoč odluci Ustavnog suda iz 1999. i Vrhovnog suda iz 2010., još nisu dobivali povrat, uz tek nekoliko izuzetaka. Jednu zgradu u centru Zagreba, primjerice, dobila je današnja državljanka Srbije. U Ministarstvu pravosuđa procjenjuju da bi stranci mogli podnijeti ukupno oko 12 tisuća zahtjeva. Hrvatski državljani podnijeli su do sada 55 tisuća zahtjeva, od toga je riješeno oko 70 posto, ali najvrednija imovina još se čeka. Nešto više nego građanima vraćeno je Katoličkoj crkvi, više od 80 posto zahtjeva koje je Crkva podnijela već je okončano.

Osim u naturi, imovina je vraćana i u obveznicama. Do sada je podijeljeno obvezničkih udjela u vrijednosti od 158 milijuna eura koje je dobilo 13.929 ovlaštenika, od toga je do sada isplaćeno 98 milijuna eura! Ostatak od 59 milijuna eura isplaćuje se u anuitetima dva puta godišnje, do 2019. Naknadu u novcu, 281 milijun kuna, dobilo je 6940 ovlaštenika. Zasad nitko nema podatke o tome kolika je vrijednost imovine koja je vraćena vlasnicima, a ukupan iznos u novcu je, kako vidimo, oko milijardu do sada isplaćenih kuna te još pola milijarde do 2019. godine. Za hrvatski proračun to i nije malen novac, a na te već preuzete obveze trebalo bi pribrojiti još nekoliko stotina milijuna kuna za strance. Hoće li takvu obvezu biti moguće preuzeti ili će Vlada morati pribjeći promjeni Ustava kako bi sačuvala proračun od nove restitucije, ovaj put strancima.

Druge tranzicijske zemlje to su pitanje različito rješavale, neke su vraćale imovinu i strancima, druge, poput Srbije, još nisu vraćale nikome. Srbija je punih 20 godina nakon propasti Jugoslavije konačno prošlog listopada i bez puno pripreme donijela zakon o povratu imovine. Vraćat će se zasad samo ono što je oduzeto nakon 9. svibnja 1945., zahtjeva već ima 140 tisuća, najviše traži Srpska pravoslavna crkva, a i tamo se postavilo pitanje židovske imovine.

Nema nikoga živog

Vraćat će se, odlučeno je, imovina oduzimana u vrijeme holokausta, ali bit će to riješeno posebnim zakonom, tako da se osnuje memorijalni centar. No, k svemu, puno je židovskih obitelji u kojima nema nijednog preživjelog, pa i nema nikoga da u njihovo ime traži povrat.

Ključne riječi

Komentara 39

AM
a_morte_i_rossi
12:10 24.02.2012.

svi trebaju imati isto pravo na povrat ne samo politicki podobni.... i povrat imovine se podrazuzmijeva povrat imovine a ne isplata iz poreznih obveznika.... vidit cemo kako ce se ponasat komunisti.... ali po mojoj procjeni nece oni dugo...prosla su vremenaena rusije i srbije....

AM
a_morte_i_rossi
12:10 24.02.2012.

uz to svi darovni ugovori koji su postignuti na silu u razdoblju 45 / 57 trebaju biti ponisteni i imovina vraćena hrvatskom narodu!!!!

CZ
carlos_zg
15:23 24.02.2012.

Uz sva stradanja koja su proživjeli Židovi su svejedno narod sa najvišim profitom na svijetu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije