Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijer milanović

Hrvatska neće koristiti superioran položaj za ucjenu susjeda

sjednica vlade,vlada (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
02.08.2012.
u 10:38

Slučaj graničnog pitanja s BiH isključivo je stvar koju rješavaju Zagreb i Sarajevo, rekao je premijer Milanović.

Premijer Zoran Milanović na početku sjednice Vlade rekao je da je slučaj graničnog pitanja s BiH isključivo stvar koju rješavaju Zagreb i Sarajevo i da nitko sa strane nije nametao nikakvo rješenje.

– Potpisani su ugovori ozbiljna stvar, naravno, možete se iz toga povući, ali onda slijedi mukotrpan proces koji kreće ispočetka i neizvjesnog ishoda. Ovdje ništa ne prejudiciram, drugi neka govore, neka krste, neka plove – kazao je Milanović. Napomenuo je da u rješavanju graničnog pitanja između Hrvatske i BiH Hrvatska neće iskorištavati svoj superioran položaj zemlje članice EU, da neće nikoga ucjenjivati i kako će sa svim svojim susjedima pošteno razgovarati.

Novi cilj Vlade: Nulta stopa rasta BDP-a u 2012.

Ministar financija Slavko Linić predstavio je glavne smjernice ekonomske i fiskalne politike do 2015. godine. Napomenuo je da ove godine nije realno da se ostvari prvobitna prognoza rasta BDP-a od 0,8 posto i kako je novi cilj Vlade ostvariti nultu stopu rasta u ovoj godini.

Najvažniji je razlog zašto BDP ove godine neće rasti, kako kaže, podbačaj u investicijama javnih poduzeća u prvoj polovici godine. Linić očekuje da će BDP početi rasti već u 2013. godini za 1,8 posto, 2014. će rasti 3 posto, a za 2015 predviđa ambiciozan rast od 3,5 posto. Važno je napomenuti da stopa doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje od 1. siječnja 2013. pada sa 13 na 12 posto, ali zato nestaje nulta stopa PDV-a.

Racionalizacija u državnoj administraciji

Svi proizvodi koji su sada oslobođeni PDV-a imat će stopu od 5 posto, odnosno najmanju dopuštenu stopu PDV-a za članicu EU. Od 1. siječnja iduće godine stopa na sve usluge prehrane u ugostiteljskim objektima snizit će se sa 25 na 10 posto. Linić je obećao racionalizaciju u državnoj administraciji, odnosno postavio je cilj da u 2013. za plaće zaposlenih u državnoj upravi izdvoji 850 milijuna manje nego ove godine jer bez toga spomenuta ušteda neće biti postignuta.

Kao što smo i pisali, Vlada je danas donijela odluku od raspisivanju natječaja na kojem će tražiti savjetnika za monetizaciju tvrtki Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb, drugim riječima traži savjetnika koji će im za šest mjeseci ponuditi nekoliko opcija, a ostavlja se i mogućnost da ti savjetnici kasnije postanu i Vladini partneri, odnosno koncesionari Hrvatskih autocesta. Premijer Milanović rekao je da se radi o odluci kojoj treba pristupiti vrlo oprezno i da treba imati na umu da autocesta treba dobro zaraditi, a ako se procijeni da od dobre zarade neće biti ništa, moguće je da se na kraju ne ide u koncesijski model.

 – Gradnja autoceste jedan je od najvećih projekata. Uspješno je provedena i bila vrlo dobro financirana u svom prvom dijelu. Nakon što su autoceste ovdje, idemo vidjeti kako da od njih imamo još više koristi, da na njima zarađujemo novac, a ne da ga gubimo – kaže Milanović.

Radnici Dine i Diokija plaću će dobiti od turske tvrtke

 Vlada je danas donijela odluku o davanju državnog jamstva za isplatu plaća radnicima Diokija i Dine. Slavko Linić je izvijestio da švicarska tvrtka United Energy Commodities nije pravi investitor i kako iza njega stoji turska obiteljska tvrtka Çaliskan Kömür.

Linić je rekao da će turska tvrtka morati osigurati 5 milijuna eura za tu isplatu plaća koju jamči država i još 15 milijuna eura za nabavu sirovine tako da se može pokrenuti proizvodnja u Dini već od 1. rujna, a najkasnije do 1. listopada. Novi vlasnik preuzima na sebe sav dug ostalim vjerovnicima društva Dina-Petrokemija u vrijednosti 61,22 milijuna eura. S druge strane HEP će riješiti dug prema Hypo grupi kupnjom zemljišta za gradnju terminala LNG koji iznosi 23,5 milijuna eura. Linić je rekao da se radi o ozbiljnom investitoru, da su ga provjerili i kako je to ugledna obiteljska tvrtka koja je osnovana sa 35 milijuna dolara temeljnog kapitala i godišnje obrne čak 75 milijuna eura. Bave se trgovinom, metalima, ugljenom, transportom, energetikom i turizmom.

Komentara 116

AL
AlienattacK
11:19 02.08.2012.

Blagi Bože nebuloza, da RH ima supereioran položaj naspram susjeda? Hahahaahahahahhhahahahahaha, Zato nam i otimaju komadić po komadić teritorija

Avatar toymaker666
toymaker666
11:21 02.08.2012.

"Hrvatska neće iskorištavati svoj superiorni položaj zemlje članice EU..." Pa kaj je taj "M" lud? Koja članica? Kakva članica? Čega članica? Pa EU se raspada po svim šavovima.

CA
cavecanem
11:11 02.08.2012.

slavko linić za hrt 21.04. ove godine Unatoč lošim prognozama Hrvatska će ostvariti gospodarski rast, vjerujem u rast od 0,8 posto, vjerujem da smo sposobni pokrenuti uspavane tvrtke u državnom vlasništu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije