Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bitka za inu

Hrvatski članovi uprave Ine zahtijevaju hitnu sjednicu uprave

'12.04.2012.,Zupanijski sud, Zagreb - Nastavak sudjenja bivsem premijeru Ivi Sanaderu za aferu Ina-Mol. Svjedoci Ivan Kresic i Davor Mayer. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
'Jurica Galoic/PIXSELL'
Autor
Marko Biočina
15.09.2012.
u 11:00

Aldott drži sve izvršne ovlasti, odluke se donose u Mađarskoj, a hrvatski članovi uprave o većini njih nisu ni obaviješteni, prosvjeduje hrvatska trojka

Hrvatskom naftnom kompanijom Inom upravlja se nezakonito, uz potpunu dominaciju mađarskog MOL-a. Cjelokupne izvršne ovlasti u operativnom vođenju tvrtke drži predsjednik uprave Zoltan Aldott, svaka važnija odluka donosi se tek nakon konzultacija s MOL-ovom centralom u Mađarskoj, a hrvatski članovi uprave, koji zastupaju hrvatsku Vladu kao vlasnika 44 posto dionica kompanije, o većini tih odluka nisu ni obaviješteni. To je sukus hitnog zahtjeva za održavanje sjednice uprave Ine, koje su prošlog tjedna podnijeli njezini hrvatski članovi – Niko Dalić, Ivan Krešić i Davor Mayer.

Izvještaji o svim odlukama

Oni traže da se na toj sjednici raspravlja o njihovu prijedlogu usklađivanja upravljačke strukture kompanije s važećom hrvatskom zakonskom procedurom, a ta inicijativa obrazložena je opsežnim materijalom, s detaljnim opisom navodnih nelegalnosti u trenutačnom funkcioniranju kompanije te preciznim popisom zahtjeva kako da se stanje ispravi. Dalić, Krešić i Mayer zahtijevaju da se umjesto svaka tri tjedna sjednice uprave održavaju jednom tjedno te obuhvaćaju izvještaje o svim odlukama koje su izvršni direktori kompanije donijeli prošlog tjedna.

Nadalje, sve odluke i dokumente izvršnih direktora koje je dosad potpisivao samostalno predsjednik uprave, trebala bi supotpisivati barem dva člana uprave, od kojih jedan hrvatski, a drugi predstavnik MOL-a.

>>INA za benzinske postaje OMV-a nudi 126 milijuna eura

Ukinulo bi se pravo predsjednika uprave da samostalno odlučuje. Svi ti zahtjevi zapravo imaju isti cilj, a to je povećanje hrvatskog utjecaja i smanjenje autonomne kontrole MOL-a u upravljanju Inom pa se akcija hrvatskih članova uprave može smatrati početkom nove runde okršaja o podjeli upravljačkih prava između dvaju velikih dioničara kompanije.

Uskoro pregovori

Te nesuglasice traju godinama, no unatoč opetovanim zahtjevima predstavnika hrvatske Vlade u Nadzornom odboru i upravi kompanije dosad nije postignuto rješenje koje bi zadovoljilo obje strane. Kako su pojedini ministri više puta najavljivali da bi na jesen trebali početi dugoočekivani pregovori s MOL-om o izmjenama dioničarskog ugovora, taj zahtjev može se smatrati neformalnim početkom tog procesa. Iako u Vladi formalno ne žele komentirati cijeli slučaj, teško je vjerovati da bi članovi uprave takav potez povukli bez konzultacije s Vladom, koja ih je tamo, uostalom, i imenovala.

Također, potvrdom teze kako je riječ o koordiniranoj akciji, može se smatrati i sama opsežnost teksta, na kojem je navodno mjesec dana radila skupina stručnjaka, a s njim su bili upoznati i pojedini visoki dužnosnici SDP-a te Ured predsjednika Republike. Iz Ine nisu željeli komentirati zahtjev uz napomenu kako je kompanija još prošle godine uskladila sve svoje interne dokumente i akte te je zato i odblokirano trgovanje dionicom tvrtke na burzi.

Neslužbeno se, pak, iz tvrtke može čuti kako bi bilo bolje za Inu da se njezini čelnici koncentriraju na poslovne izazove nego da se bave time tko ima pravo odobravati troškove za ručak izvršnih direktora.

Komentara 17

DO
doktorica
11:37 15.09.2012.

pa šta bi sad,strancu su prodali tvrtku i još bi se dogovarali,stranca samo zanima izvlačenje novca u svoju zemlju,tako prolaze svi oni koji svoje prodaju strancima pa poslije kukaju.....

VA
Valerija007
11:49 15.09.2012.

Te nesuglasice ne traju godinama, već od 2011. kada su izabrani navedeni članovi uprave po izboru HDZ. Članovi uprave (također HDZ kadar) koji su to bili od lipnja 2009. do proljeća 2001. nisu se ništa bunili na način upravljanja tj. da Inom upravljaju izvršni direktori, a da je uprava razvlaštena u odnosu na prije.lipnja 2009. odnosno primjenom novog ugovora s Molom iz kuhinje Sanader-Polančec. Aldott je bio tako dobar da je tim članovima uprave, koji nemaju nikakve ovlasti, niti posla (ne moraju ni dolaziti na posao) dao nezaslužene plaće koje su u rangu plaća izvršnih direktora - stručnih, a ne političkih ljudi - koji svoje plaće itekako zarade.

DU
Dudek
11:37 15.09.2012.

Tako nam treba.Prodajte pa tražite pravo. Provizija političara je sve to skuhala.Tako hoće neki ministar neznam ni kakose zove Daš nedaš ili Koliko daš biti će ceste vaše. Većih propalica nema od naših amatera političara.sve prodaju što nije njihovo.Sebi kapitalal povečavaju prodajom nacionalne imovine. Za takve stvari ide se na javnu lomaču ili na javno viješanje. Bolje jednu budalu obijesiti nego cijeli narod upropastiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije