Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandal
Povratak na članak

Hrvate u Parizu izbacuju iz njihove crkve, crkvene vlasti kod nas šute

Vlč. Bousquet traži da se Hrvatsku katoličku misiju premjesti ili ukine, kaže da su Hrvati kao sekta, da ne prihvaćaju da u crkvu ulaze oni koji nisu Hrvati

Komentari 83

OB
-obrisani-
19:47 04.07.2010.

Vjerovatno i tamo uz vjerske obrede pjevaju himnu RH te sikaniraju Katolike drugih nacionalnosti kao i one koji dolaze iz Bosne. Zamislite da u Zagrebu Muslimani klanjaju u himnu Lijepa Vasa !

VL
VI
vitaszorcms
19:37 04.07.2010.

Kako reče Damir Karakaš,Francuzi su nacionalisti kohji mrze tuđe nacionalizme. Nisu nam oni nikad bniti bili prijatelji i saveznici,već baš suprotno ! No neka im, imaju i oni svoje breme,poput 3 miliona Arapa,bez afrikanaca iz bivših francuskih kolonija,a koji su im nerješiva enigma i sukob u nekoj budućnosti je neizbježan.

VL
UK
Ugo Kajvez
19:40 04.07.2010.

Bolje da se hrvati slaveni drže svog rodnovjerja .....

VL
OB
-obrisani-
20:22 04.07.2010.

Meni, zapravo, ova vest nije jasna. šta zapravo znači ta hrvatska katolička misija u Parizu? Katolička Crkva je ekumenska i ne poznaje pomesne katoličke crkve, kao, na primer Pravoslavna. Ako je tako šta imaju onda Hrvati da se crkveno organizuju u dijaspori? Imaju sasvim dovoljno katoličkih crkava gde god da su a naročito u Parizu. Ima jedna teza po kojoj je Vatikan baš u slučaju Hrvata značajno odstupio od svojeg principa da je katolička crkva ekumenska i da se ne smeju praviti nikakve nacionalne katoličke crkve. Po toj tezi to je urađeno iz političkih razloga jer je Vatikan, u sprezi sa Bečom, hteo da ima svoju poltitčku snagu na Balkanu i izbor je pao na Hrvate. Da, ali da bi se ta snaga učinila i maksimalno operativnom vatikanski stratezi su procenili da će katolička crkva kod Hrvata morati dobiti određena nacionalna obečežja. Kad čitam ovu vest ova mi se teza čini verovatnijom. Jer, ako je nacionalna hrvatska katolička crkva bila po volji Vatikana kad je Balkan u pitanju, sad van Balkana oni ne žele nikakav nacionalni katolicizam, ali Hrvati su se naučili da je crkva njihova pa će sad biti povuci-potegni, izguraj-uguraj.

VL
OB
-obrisani-
21:02 04.07.2010.

Vratite se kuci, Hrvati. Bjezte iz tog sovinizma i rasizma.

VL
OB
-obrisani-
21:22 04.07.2010.

Hrvati ne prihvaćaju druge u svoju crkvu? Da li je to istina?

VL
CO
copreuniz
21:29 04.07.2010.

Pa naravno da se Bozanic, Puljic &comp. ne oglasavaju jer financijski nemaju nikakve koristi od te zupe. Ko sljivi takve \"vjernike\" od kojih\" crkva u Hrvata\" ne dobiva nikakvu lovu? Ulupali su 2 mil. eura u zgradu a Bozanicu nista! Sramota!!!

VL
MS
My Soul
21:35 04.07.2010.

još je to dobro, ne izbacuju nas iz crkava u hrvatskoj. kad uđemo u europsku uniju, doći će nam francuzi ovdje i tjerati nas van iz naših crkava i naših kuća.

VL
OB
-obrisani-
22:02 04.07.2010.

Nema sovinizma ni rasizma u Hrvatskoj. Vratite se kuci.

VL
Avatar @veNLO
@veNLO
22:15 04.07.2010.

\"Grijeh struktura\" je bio zadnji iskorak u političku kritiku Katoličke crkve u Hrvata. Ne zaboravimo, taj grijeh se odnosio isključivo na politiku predsjednika Tuđmana (tek da se prisjetimo u čiju frulu puše Bozanić). Otad kardinal Bozanić \"nije zuba obijelio\" kritikom bilo mesićizma, bilo račanizma,sanaderizma, ili ove plačljivica-politike koja ima radni naziv \"zadnji čavao na lijes hrvatske samostalnosti\". Doista, gdje je to bilo hrvatski katolički vrh dok se rastakala hrvatska državnost??? Dok se rasprodavao i zadnji imalo vrijedni gospodarski subjekt? Šutjeli. Šute i sad. Je** ih se za Hrvate.

VL
JA
japa
22:15 04.07.2010.

Najveći apsurd je da mi Hrvati u katoličkim zemljama moramo imati svoje katoličke misije. Kao da katolićka crkva nije katolićka crkva!?!

VL
ČA
čaratan
22:29 04.07.2010.

slusaj japa,pa u italiji rumunji imaju svoju pravoslavnu crkvu,isto tako i u spanjolskoj.U njemackoj talijani koji su nota bene isto katolici imaju isto svoju katolicku misiju.Ne razumin di je poanta tvog posta.Sta triba zabranit ljudima mise na vlastiton jeziku,ili sta? Grci imaju u francuskoj svoju i pravoslavnu i grkokatolicku misiju,di je problem?

VL
Avatar ludi kekec
ludi kekec
22:54 04.07.2010.

Hrvatska katolička MISIJA??? Kakva je to glupost? Pa nisu u Africi. Neka fino idu u crkvu sa Francuzima, svojim domaćinima...

VL
OB
-obrisani-
23:00 04.07.2010.

Nekada su mise bile na LATINSKOM i nije bilo problema da se zajedno vjernici Katolici mole Bogu. Vjerovatno vecina ima i francusko drzavljanstvo a danas vecina je i rodjena tamo. Interesno razdvajanje vjernika, Katolika-Hrvata radi financijske dobiti te tamburanja iskljucivovo jednom drzavnom himnom uz politicka predavanja na misama je Vrazija posla i nema nikakvu perspektivu u visenacionalnoj Evropi.

VL
OB
-obrisani-
23:23 04.07.2010.

Konacno su i drugi spoznali da su hvati i dalje pagani i da nikada nisu primili hriscanstvo u pravom smislu, zato i prave svakojake cirkuse kao npr. u Medjugorju ili kojekakvi kvazi raspopi koje Vatikan ne priznaje ili pak orgijaske afere izmedju popova i casnih sestara, da te bog sacuva !

VL
MU
mućanin1
23:58 04.07.2010.

Bože sačuvaj nas ovih budala koji napadaju hrvatske katoličke misije radi njihovog neznanja ili mržnje svega što ima predznak hrvatsko. Hrvatska katolička misija je zaslužna za očuvanje nacijonalnog identiteta i kulture Hrvata u svjetu i nema nikakve veze s nekakvom nacijonalnom crkvom a la pravoslavnoj crkvi. A ovo što francuzi rade je jako prljava igra s njihove strane da dođu u posjed crkvenog objekta koji njima ne pripada. Najžalosnije je što se hrvatski katolički vrh nije oglasio na ovu francusku svinjariju!!!

VL
OB
-obrisani-
00:46 05.07.2010.

04.07.2010. u 23:58h mućanin1 je napisao/la: . A ovo što francuzi rade je jako prljava igra s njihove strane da dođu u posjed crkvenog objekta koji njima ne pripada. Najžalosnije je što se hrvatski katolički vrh nije oglasio na ovu francusku svinjariju ___________________________________________________________ \"\"\"\"\"Dobro si napisao\" PRLJAVE IGRE \" nekih tamo Bozijih vjernika Katolika jer trecih i nema.......samo neke svinje ili svinjarije....u ime B0GA. ___________________________________________________________

VL
OB
-obrisani-
01:12 05.07.2010.

04.07.2010. u 23:58h mućanin1 je napisao/la: Bože sačuvaj nas ovih budala koji napadaju hrvatske katoličke misije radi njihovog neznanja ili mržnje svega što ima predznak hrvatsko. Hrvatska katolička misija je zaslužna za očuvanje nacijonalnog identiteta i kulture Hrvata u svjetu i nema nikakve veze s nekakvom nacijonalnom crkvom a la pravoslavnoj crkvi. _________________________________ Kao prvo, ne bi bilo zgorega da malo poradiš na svojoj pismenosti. Sramota je nešto kometarisati a biti toliko nepismen. Kao drugo, uloga katoličke crkve, bilo u Hrvata, bilo u Poljaka, bilo u kog naroda, nije očuvanje nacionalnog identiteta. Ako je crkva u Hrvata imala takvu misiju, to jest ako je to rezultat njenog delovanja, onda je ona vrlo slična Pravoslavnoj Crkvi koja jeste nacionalna. Ni Pravoslavna Crkva čak nema to u \"opisu radnog mesta\" ali po prirodi stvari, s obzirom da je podeljena na pomesne nacionalne Crkve (obrati pažnju, napisao sam nacionalne bez \"j\"), htela ne htela ostvari i tu misiju, to jest čuvanje nacionalnog identiteta kod pripadnika tog naroda u dijaspori. Hrvati u Francuskoj sasvim sigurno znaju francuski (ili su dužni da ga znaju jer tamo žive) i nema nijednog razloga da ne posećuju mise u francuskim katoličkim crkvama i na francuskom jeziku. A za očuvanje nacionalnog identiteta neka se brinu klubovi iseljenika, folklorna društva i njima slična udruženja koja se organizuju na nacionalnoj osnovi.

VL
Avatar cros
cros
01:21 05.07.2010.

Odgovor za \"kurculu\"!

VL
OB
-obrisani-
19:01 05.07.2010.

Ako crkvi nije stalo da se to očuva onda neka propadne ali upozorenje: to govori o tome koliko je crkva uradila za opstojnost Hrvatskog naroda! I dalje mislim da su se hrvati održali zahvaljujući svojoj svijesti i srcu a ne zahvaljujući jednoj instituciji!

VL
« 1 2 3 4 5 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.