Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostaje u pritvoru

Horvatinčiću prijeti više od deset godina robije

tomo horvatinčić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
19.08.2011.
u 16:47

Otvorena je istraga zbog dva kaznena djela. Stradale je ostavio bez pomoći iako je bio svjestan da su ozlijeđeni

Tomislavu Horvatinčiću prijeti više od 10 godina robije ako tužiteljstvo uspije dokazati da je izazvao tešku pomorsku nesreću u kojoj su poginuli Talijani Mariella Pattela i Francesco Salpietro te da im, još gore, nije pomogao poslije stravične nesreće.

Naime, tužitelji ga terete da je ostavio teško ozlijeđene nautičare u moru, no još nije poznato jesu li preminuli od silovita naleta glisera ili od utapanja u moru. To tek treba pokazati vještačenje tijela nesretnih Talijana. Pokaže li se da su preminuli u naletu, Horvatinčić neće odgovarati za nepružanje pomoći. U svakom slučaju, sudac Branko Ivić odredio je posrnulom poduzetniku još mjesec istražnog pritvora kako ne bi utjecao na svjedoke kojih je 15 pozvano na ispitivanje idućeg tjedna.

Sin neće u bolnicu

– Otvorena je istraga zbog dva kaznena djela, i to zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su smrtno stradale dvije osobe, s neizravnom namjerom, za što je propisana kazna do 10 godina zatvora, i zbog kaznenog djela nepružanja pomoći osobama koje su teško ozlijeđene u pomorskoj nesreći, za što je propisana kazna do 3 godine zatvora – kratko je objasnio je Branko Ivić.

Na upit znači li to da su bili živi nakon nesreće, Ivić je odgovorio da to još uvijek nije poznato i da će sudsko-medicinsko vještačenje pokazati je li u pitanju bila trenutna smrt ili su nakon nesreće bili živi.

– Obdukcijski nalaz nije došao, ali mi je usmeno obducent potvrdio da nije riječ o utapanju, nego o teškim tjelesnim ozljedama koje su prouzročile smrt, no zbog sumnje u drugo navedeno kazneno djelo moramo provesti vještačenje – rekao je sudac Ivić i objasnio da u slučaju da je smrt nastupila trenutno, Horvatinčić ne može biti osuđen za nepružanje pomoći ozlijeđenima.

Tužitelji u optužnom prijedlogu navode da je Horvatinčić glisirao brzinom od najmanje 25 čvorova te je uključio automatski pilot, a da više uopće nije nadzirao plovidbu.

Među ostalim, tvrde i da je gliser cijelom dužinom prešao preko jedrilice s Talijanima.

Agonija članova obitelji Marielle Pattelo i Francesca Salpietra, koji su poginuli u naletu Horvatinčićeva glisera, tako se nastavlja. Federico Salpietro, sin poginulih talijanskih državljana, pojavio se jučer oko 14 sati ispred zgrade Županijskog suda u Šibeniku. Rekao nam je da upravo ide u policijsku postaju kako bi doznao što se zapravo dogodilo u pomorskoj tragediji u kojoj su mu stradali roditelji.

– Nakon što se vratim s policije, moći ću vam reći više detalja. Večeras ću biti u marini Kremnik i tada ćemo pričati o svemu. Ipak, ono što vam sada mogu reći nije samo zbog mene i moje sestre, nego i zbog svih vas u Hrvatskoj koju posjećujem redovito posljednjih 27 godina sa svojim roditeljima. Nadam se da ćemo se i mi i vi osloboditi ljudi koji vjeruju da im je sve dopušteno – rekao je Federico, vidno potresen i tužan.

Na pitanje je li bio na patologiji, samo je kratko odgovorio:

– Nisam bio u šibenskoj bolnici i tamo neću otići.

Iz razgovora s novim odvjetnikom Tome Horvatinčića već se lagano nazire obrana koju će izložiti za svog klijenta.

Naime, Velimir Došen u neformalnom je razgovoru u jednom trenutku spomenuo da je s autopilotom Horvatinčić i prije imao problema, a na upit da nam službeno kaže što zna o tome, rekao nam je:

– Autopilot glisera dvaput je već bio na popravku.

Horvatinčić će se, očito, i dalje držati priče o kvaru autopilota i tvrdnji da nije uspio spriječiti tragičnu pomorsku nesreću iako su mnogi stručnjaci proteklih dana komentirali da je brod na više načina mogao zaustaviti unatoč komplikacijama s autopilotom te tako izbjeći tragediju u kojoj su poginuli talijanski državljani.

Prema Došenovim informacijama, DORH će tražiti pritvor na osnovi opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali i ponavljanja djela prometne nesreće.

Naime, tužitelji su kao jednu od osnova za pritvor naveli i prometnu nesreću iz 1980. kada je Horvatinčić usmrtio pješakinju.

No, Horvatinčićev odvjetnik tvrdi da sudac istrage ne prihvaća mogućnost ponavljanja djela kao osnovu za produljenje pritvora.

Nesreće nema u evidenciji

– Prometna nesreća s poginulom osobom dogodila se još osamdesetih i toga djela više nema ni u kaznenoj evidenciji. Uostalom, to je cestovni promet i, po mom mišljenju, ne može se dovesti u vezu s ovim slučajem – rekao nam je Došen te dodao da svjedoci, odnosno Horvatinčićeva suputnica i Nijemac koji je u trenutku nesreće bio u blizini, još uvijek nisu ispitani.

– Razgovarao sam s Horvatinčićem. On je u šoku, ne može vjerovati da se to dogodilo – rekao je Došen dodajući da je Horvatinčić već 25 godina nautičar. Ni on još uvijek ne zna rezultate obdukcije koja je obavljena još u četvrtak.

Ni iz šibenske bolnice ni iz policije nisu nam ništa htjeli reći o rezultatima obdukcije, a istražni sudac Branko Ivić rekao nam je kako do njega još uvijek nije stigao rezultat obdukcije.

Komentara 171

Avatar tkozna
tkozna
17:26 19.08.2011.

Da je barba Jure ili Šime udrija i ovako sr..*** napravia sigurno bi dobili više godina zatvora nego im je brod dugačak! Ovaj ako dobije godinu i odleži pola bit će veliko čudo. Tko preživi pričati će!

OB
-obrisani-
18:29 19.08.2011.

a zašto čačić nije u pritvoru?

ZV
zvjezdoznanac
06:39 20.08.2011.

dobit će dvije godine uvjetno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije