Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv svih

Hoće li Milanović u utorak podnijeti izvještaj o stanju nacije?

Zoran Milanović
Patrik Macek/PIXSELL
18.09.2013.
u 08:30

U Bruxellesu smo od pouzdanog izvora doznali da se iz Komisije danas šalje pismo svim zemljama članicama EU s obavijesti o pokretanju sankcija protiv Hrvatske

– Hrvatska je država, Hrvatskom nitko neće brisati pod, Hrvatska nije ptičji rezervat – poručio je jučer premijer Zoran Milanović. Dok je potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding u Bruxellesu govorila da su "besmislene" tvrdnje prema kojima je ona oštra prema Hrvatskoj jer se nalazi u kampanji, Milanović je u Zagrebu dodao i ovo: – Kome će se ovdje vjerovati? Demokratski izabranoj vlasti u Hrvatskoj ili nekome iz Komisije tko ide po svoj sedmi mandat?

Nakon tog Milanovićeva pitanja priopćenjem se oglasio i europski povjerenik Neven Mimica koji je odlučio tumačiti stvari suprotno od svoje kolegice Reding.

Protiv kolegice

– Želio bih objasniti da kolegij povjerenika EK prošli tjedan nije raspravljao niti je donio takvu odluku – priopćio je Mimica, što je suprotno od izjave koju je Viviane Reding jučer u Bruxellesu dala pred kamerama: – Odluka na kolegiju povjerenika je donesena – rekla je i ponovila da je prošli petak kolegij obaviješten i da je dao punu podršku aktiviranju čl. 39. protiv Hrvatske zbog kršenja europskog uhidbenog naloga.

U Zagrebu i Bruxellesu ekskluzivno smo doznali dvije informacije: premijer Milanović planira sljedećeg utorka održati svoje prvo obraćanje naciji. Tada će, poput američkih predsjednika, javnosti podnijeti izvještaj o stanju nacije. U Bruxellesu smo od pouzdanog izvora doznali da se iz Komisije danas šalje pismo svim zemljama članicama EU s obavijesti o pokretanju sankcija protiv Hrvatske. Slanje pisma znači formalno pokretanje sankcija, a do jučer je još bilo dvojbi o tome hoće li pismo biti poslano u srijedu ili neki drugi dan. Jučer je, možda upravo nakon Milanovićevih izjava u Zagrebu, odlučeno da pismo ide danas.

– Pismom ćemo tražiti mišljenje zemalja članica. Ali to što tražimo nije odluka zemalja članica, nego samo mišljenje, jer ovo je jedan od slučajeva u kojima Komisija ima pravo djelovati – rekla je jučer Reding. Znakovita je bila još jedna njezina izjava. – Ne mogu odgovarati na sve besmislice koje se izjavljuju tu i tamo – odgovorila je na pitanje kako komentira tvrdnje koje dolaze od članova Vlade i članova SDP-a da je prema Hrvatskoj oštra jer je ona konzervativka, a hrvatska je Vlada socijaldemokratska te da Hrvatsku tretira drukčije nego druge zemlje.

A Milanović je u izjavi u Banskim dvorima ponovno zaigrao na diskreditaciju Reding tvrdnjama da je u kampanji. Ustvrdio je da kolegij povjerenika nije zasjedao u petak, što je teza koju je dva-tri sata kasnije javno preuzeo i Mimica.

Uvijek srijedom

– Koliko ja znam, kolegij EK održat će se tek sutra jer se uvijek sastaju srijedom. Prema tome, EK nije donio nikakvu odluku, a kakvu će donijeti, ja ne znam – rekao je premijer. – Nećemo odustati od 15. srpnja 2014. (predloženi datum početka primjene promijenjenog "lex Perković", op. a.) jer to nije moja privatna igra, to je stav cijele Vlade. Dopuštam mogućnost da smo nešto pogrešno prenijeli, ali prema tadašnjoj verziji teksta, mi smo potpuno usklađeni. Spreman sam za razgovor s EK i za eventualne korekcije – dodao je Milanović.

>> Vesna Pusić o najavi sankcija: Vjerujem da ćemo to riješiti

>> Milanović: Hrvatskom nitko neće brisati pod, ona nije ptičji rezervat!

>> 'Milanović je tvrdoglav, iracionalan, nepristojan, nema kontrolu...'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije