Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA IMENA ČVORIŠTA I ODMORIŠTA

Građane i dalje zbunjuju nazivi na autocestama: Jeste li primijetili novo ime poznatog odmorišta kraj Zagreba?

Zagreb: Odmorište Plitvice na obilaznici
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/10
16.03.2024.
u 06:48

Na zagrebačkoj obilaznici nema više poznatog odmorišta Plitvice nego se ono sada zove Odmorište Zagreb koje, osim novog imena, dobiva i potpuno novi izgled

Iako je Odluka o označavanju autocesta donesena još prije dvije godine, a kojom su se promijenila imena nekih poznatih odmorišta i čvorišta, građane još uvijek zbunjuju novi nazivi na autocestama pa se i dalje na društvenim mrežama pitaju gdje su nestala poznata odmorišta kao što su Plitvice, Lipovljani i Brinje. Neki vozači iznenade se i kada vide drukčije nazive za čvorišta na koje su godinama navikli. Naime, osim imena odmorišta, promijenili su se i nazivi brojnih čvorišta na hrvatskim autocestama poput Ivanje Reke, Jankomira, Rugvice, Zadra 1 i Zadra 2. 

Odlukom o označavanju autocesta, osim usklađenja svih brojeva čvorišta, izmijenjeni su nazivi ukupno 27 čvorišta i odmorišta kojima upravljaju Hrvatske autoceste. Tako je 11 odmorišta na autocestama  A1, A3, A4, A6 i A7 dobilo nove nazive. Otvoreno je i jedno novo odmorište na autocesti A3 – Črnec Ježevo. Osim toga, 14 čvorišta dobilo je novo ime, a u promet je pušteno i jedno novo – Šibenik – Podi – na autocesti A1.

Foto: Screenshot

 

Na zagrebačkoj obilaznici nema više poznatog odmorišta Plitvice nego se ono sada zove Odmorište Zagreb koje, osim novog imena, dobiva i potpuno novi izgled, a o čemu je pisao Večernji list. 

VEZANI ČLANCI: 

Na autocesti A1 čvorište Maslenica više ne postoji nego se zove Rovanjska, a u HAC-u su to ovako objasnili: "S obzirom na to da se bivše čvorište Maslenica nalazi na teritorijalnom području naselja Rovanjska, odnosno pozicionirano je u neposrednoj blizini navedenog naselja, naziv predmetnog čvorišta promijenjen je u čvorište Rovanjska. Time ukazujemo kako je samo naziv čvorišta izmijenjen, dok most Maslenica i nadalje nosi isti naziv te ostaje simbol dionice i tog dijela podneblja. Isto se odnosi i na druge izmjene".

U povijest je na A1 otišlo i čvorište Zadar 1 koje se sada zove Zadar centar, Zadar 2 preimenovano je u Zadar istok, Dugopolje u Split. Odmorište Križ na autocesti A3 sada nosi naziv Novoselec, Lipovljani su Kraljeva Velika, Novska Stari Grabovac, a Babina Greda postala je odmorište Sava.  Na A4 odmorište Varaždin preimenovano je u Drava dok je na A6 odmorište Ravna Gora postalo Kupjak. 

GALERIJA Pogledajte kako izgleda tvornica koju američka tvrtka gradi u Osijeku, zapošljavat će 1500 ljudi

Zagreb: Odmorište Plitvice na obilaznici
1/14
Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Zgubider..
Zgubider..
09:45 16.03.2024.

Ima smisla, novi nazivi jasnog su zemljopisnog karaktera. Jednom strancu puno više kaže naziv Zagreb zapad nego Jankomir, isto tako Split nego Dugopolje. Stranac bi na odmorištu Plitvice mogo pomisliti da je bio u blizini nacionalnog parka, a on je tek u Zagrebu. A za nas domaće će to uvijek biti Plitvice, i svi zadovoljni...

Avatar Denis_Plamenac
Denis_Plamenac
09:14 16.03.2024.

Milanović i Plenković rade cirkus od naše države.

Avatar Melankolija
Melankolija
05:53 17.03.2024.

Pa dobra su imena, sad su cak i bolja. Zao mi je jedino onih Plitvica, ali skroz ok je i Zagreb.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije