Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žalbeno vijeće

Gotovina i Markač obratit će se sudu. Pakoštanci palili svijeće

haag (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/7
13.05.2012.
u 10:45

Hrvati diljem svijeta u molitvi za generale Gotovinu i Markača uz poruku da Hrvatska nije nastala na zločinu

Nije bilo neselektivnog granatiranja Knina, a ako toga nije bilo, onda nije bilo ni udruženog zločinačkog pothvata – to je argument koji će u ponedjeljak braniteljski timovi generala Ante Gotovine i Mladena Markača obrazložiti na raspravi u žalbenom postupku, koja počinje u 9 sati i mogla bi potrajati cijeli dan.

Žalbeno vijeće predvidjelo je i mogućnost da se generali Gotovina i Markač osobno obrate sucima na kraju ročišta i za to su odvojili po 10 minuta, a RTL doznaje da će generali to i učiniti.

– General Markač iskoristit će pravo da se u završnoj riječi obrati sudskom vijeću. Bit će to ljudsko obraćanje u kojem će ponoviti da nije kriv za zločine koji mu se stavljaju na teret – otkrio je za RTL Goran Mikuličić.

Molitva i svijeće za generale

Dan uoči sutrašnjeg početka rasprave žalbenog vijeća u Den Haagu, Hrvati diljem svijeta te u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini sudjeluju u globalnoj akciji "Plamen slobode" te će u svoje nedjeljne molitve uključiti hrvatske generale Antu Gotovina i Mladena Markača i upaliti svijeću, a ujedno i na taj način izraziti neslaganje s prvostupanjskom presudom. Po njoj je, podsjetimo, Gotovina dobio 24, a Markač 18 godina zatvora.

Uz paljenje bijelih svijeća, koje simboliziraju ljubav i vjeru u pravdu i pravednost, u župnoj crkvi sv. Mihovila u Pakoštanima održana je središnja molitva u globalnoj akciji Plamen slobode koju je organizirala braniteljska udruga Zavjet . Župnik Mario Sikirić pozvao je župljane na zajedničku molitvu "kako bi dvojica naših generala imala snage za sve što trpe za svoju domovinu i sve nas".

Boris Mužanović, predsjednik zadarske podružnice Zavjeta, kazao je kako im je bila želja da se Hrvati diljem svijeta ujedine u molitvi za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača uz poruku da Hrvatska nije nastala na zločinu i da su naši generali samo branili svoju domovinu od agresora.

– Teško je prognozirati što će se sutra dogoditi, ali nadamo se najboljem i da će pravda ipak pobijediti – dodao je Mužanović naglašavajući da se u akciju uključilo više od stotinu gradova u cijelom svijetu.

'Ante nije ni za što kriv'

Osim Pakoštanaca, rođaka i prijatelja, svijeće su došli zapaliti i brojni suborci generala Gotovine, a legendarni zapovjednik 7. domobranske pukovnije Danijel Telesmanić Dida nije krio suze neprestano ponavljajući kako "Ante nije ni za što kriv".

– Samo molim da nam se vrati. Prije Oluje pozvao je nas zapovjednike u vojnu bazu u Šepurine, bio je tamo i pokojni nadbiskup Ivan Prenđa, i govorio nam kako se treba ponašati u ratu i toj akciji. A oni ga optužuju za zločin! – prisjetio se Telesmanić i dodao kako je general Gotovina uvijek bio hrabar, i onda kad su ga osudili, ali ovoga puta nada se boljem rješenju, a svi skupa skorom dolasku u Pakoštane.

U pravdu i brzi povratak svoga nećaka vjeruje i Gotovinina teta Marija Miočev kojoj je, kaže, njezin Ante prošli tjedan poručio da se pazi dok on ne dođe kući.

Akciju Plamen pokrenuo je Hrvatski svjetski kongres, a osim paljenja svijeća i molitve, najavljene su i revijalne nogometne utakmice.

Akciji “Plamen slobode”, potvrđeno je, pridružuju se Hrvati u stotinjak različitih gradova na svim kontinentima svijeta: Buenos Aires, Sao Paulo, Vancouver, London, Singapur, New York i Pariz...a  u Njemačkoj gotovo da neće biti većeg grada koji neće sudjelovati u akciji. U Melbourneu će igrači Melbourne Croatije nakon prvenstvene utakmice protiv Heidelberg Uniteda, na svom stadionu zapaliti svijeće i poručiti svijetu “Hrvatski generali, mi smo s vama”. Brojni hodočasnici u Lourdes i Fatimu, među ostalima udruga vjernika "Pokret krunice za obraćenje i mir", ovih su dana na svoje putovanje ponijeli svijeće s prigodnim etiketama “Plamen slobode”.

 Pravomoćna presuda Markaču i Gotovini očekuje se iduće godine.

Komentara 426

BB
brle brkić
13:34 13.05.2012.

Troše novce na makar šta ,koliko bise djece u africi moglo nahranit sa tim parama.

OB
-obrisani-
17:42 13.05.2012.

mlad je antiša....al kad izađe neće više biti...... a i šeki ga je satro.....nije normalan samo viče.....dođi cuvo moja...ankice...

KT
Karika Tura
11:51 13.05.2012.

I ne samo to - osnovali su jova 4 zatvora u vlastitoj državi. Nema te stranke koja to može objasniti ili opravdati. Politika u Hrvatskoj je zrela za batinu i toljagu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije