Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prozvani generali

Glasnović: Dvije mirovine nisam tražio, pripadaju mi po zakonu

'spektar.....zgb.....17.05.01. zeljko glasnovic snimio marko prpic'
Marko Prpić/PIXSELL
12.01.2013.
u 08:32

"Primam oko 7700 kuna, što sam dobio na sudu, i 560 eura iz Bosne i Hercegovine, što su mi ponudili iz Mostara"

U priču o dvostrukim mirovinama pripadnika HVO-a, koju su nedavno pokrenuli ministri branitelja Hrvatske i Federacije BiH, uključio se i umirovljeni general Željko Glasnović, jedan od onih koji su prozvani da su se okoristili i kojima prijeti oduzimanje jedne od mirovina. Za Večernji list Glasnović je izjavio da nije napravio ništa nečasno ni protuzakonito.

– U Hrvatskoj sam vojsci kao dragovoljac od 1991., a ‘92. sam otišao u HVO po zapovijedi predsjednika Tuđmana i tamo ostao osam godina – kaže Glasnović i dodaje da je cijelo vrijeme primao plaću iz Hrvatske. Glasnović kaže da ga je 2000. godine tadašnja vlast izbacila iz vojske jer ga se htjela riješiti, kao i drugih ratnih generala.

– Morao sam na sudu dokazivati svoj status. Nakon dvije godine dobio sam sud i mirovinu od oko 7700 kuna – kaže ovaj umirovljeni general. Kaže da nije želio napustiti vojsku jer je smatrao da još mnogo može dati, ali da vlast to nije zanimalo. Dodaje i kako su drugi generali, koji nisu ni vidjeli prvu liniju fronte, dobivali veće mirovine, ali njemu to nije bilo važno jer u Domovinskom ratu nije sudjelovao zbog novca ni mirovine. Da je ostao u kanadskoj vojsci, kaže Glasnović, imao bi tri puta veću mirovinu.

– 2007. ili godinu kasnije kontaktirali su sa mnom iz Mostara, iz njihova zavoda za mirovinsko, i rekli mi da kao viši časnik imam pravo na 560 eura (oko 4000 kuna) mirovine, što sam prihvatio – kaže dalje Glasnović, ali posebno ističe da on tu mirovinu nije tražio.

Napade na sebe naziva crnom propagandom, a ministru branitelja Predragu Matiću poručuje da, ako želi istinsku reviziju, neka pregleda sve potvrde o okolnostima ranjavanja i tko ih je sve potpisivao. Ratne generale se napada, kaže, jer u Federaciji traje borba za proračun iz kojeg treba namiriti 30.000 vojnika Armije BiH i još triput toliko ranjenih pa nema novca za pripadnike Hrvatskog vijeća obrane. Velika se nepravda čini pripadnicima HVO-a koji su danas građani drugog reda, a bez njih ne bi bilo Hrvatske, zaključuje umirovljeni general Željko Glasnović.

Komentara 65

KR
krenica
11:37 13.01.2013.

Mirovine onoliko koliko uplatiš u mirovinsko.Invalidima invalidska a sve ostalo je krađa drugim umirovljenicima.Sramota je kakovih baraba ima u mirovini.

OB
-obrisani-
09:08 12.01.2013.

Dobro se i držimo Koliko ima lažnjaka u HR. Da bi se sve prehranilo i svima dale odgovarajuće Mirovine,, PDV bi uskoro mogao biti i 300 %

IZ
izbiz
08:59 12.01.2013.

Ma koja crna propaganda, lopove? Koliko bi trebale dobiti obitelji poginulih? Ti si svoju guzicu dobro cuvao! To je bezsramni pozdrljivi gad i bandit. Novac treba vrattiti i treba ga zbog prijevare dobro kazniti! Taj je bezskrupulozno iskoristio i dobioo ono sto mu ne pripada! Takve LOPOVE drzava ne treba!!! Cekajte dok vas narod pocinje lincovati, prisjet ce ti tvoje " pravo".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije