Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odjeci

Gdje će se to na drugom svijetu nakon smrti naći antifašisti

'01.12.2011.Mirogoj, Zagreb -Posljednji ispracaj posljednjeg premijera SFRJ-a Ante Markovica na krematoriju na Mirogoju. Budimir Loncar. Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
'Boris Scitar/PIXSELL'
03.12.2011.
u 12:00

Bila je to poruka i za vjernike i za one koji ne vjeruju jer nisam ni vjernik ni ateist, kaže B. Lončar

– Ovo jest oproštaj, ali nije zbogom, već doviđenja, tamo negdje u nepoznatom i dalekom, gdje nas antifašiste, borce za socijalnu pravdu i mir, čekaju dostojna mjesta – rekao je Budimir Lončar, savjetnik predsjednika Ive Josipovića, opraštajući se od svog nekadašnjeg šefa Ante Markovića, u čijoj je vladi, posljednjoj jugoslavenskoj, bio ministar vanjskih poslova.

Pomalo je to bilo iznenađujuće na ispraćaju na zagrebačkom krematoriju na kojem nije bilo svećenika ni bilo kakvih vjerskih obilježja, upravo kako je bilo i do 1990. godine, i da takve riječi kaže dugogodišnji jugoslavenski diplomat. Zamolili smo nekoliko osoba koje su bile na ispraćaju Ante Markovića da kažu kako su oni shvatili te Lončarove riječi. Književnik Predrag Matvejević kaže kako je on to shvatio kao metaforu.

Borci za mir

– Lončar je bio Markovićev dugogodišnji suradnik, bili su vršnjaci, a Marković je zaslužio lijepe riječi. Bio je on odmjeren i human, predao se u pravom času. A nije prošlo nezapaženo ni to što nije bilo predstavnika vlasti – kaže Matvejević. Ante Marković bio je, među ostalim, i predsjednik Predsjedništva SR Hrvatske. Redatelj Lordan Zafranović, koji je također bio na ispraćaju, kaže kako je Lončarove riječi shvatio ponajviše kao kritiku aktualnog položaja antifašista u Hrvatskoj. – Četiri godine ljudi su se borili, patili, a danas se prema njima ne odnose lijepo. Možda je to bila nada da će na drugom svijetu biti bolje – kaže Zafranović, ističući kako je Marković bio vrlo inteligentan, intelektualac par excellence. Predsjednik Saveza antifašista Ratko Maričić kaže kako mu je žao ne samo zato što nije bilo predstavnika hrvatske vlade nego i zbog toga što nije bilo nikoga iz Končara, tvrtke koju je upravo Marković digao na svjetsku razinu. Što je zapravo želio reći i je li njegova poruka bila vjerska, objasnio je i Budimir Lončar. Kaže da je riječ o simbolici, o tome da će antifašisti i borci za socijalnu pravdu, borci za mir, živjeti u pamćenju naroda, u sjećanju suradnika.

Blizak odnos

– Bila je to poruka i za onoga tko vjeruje i za one koji ne vjeruju. Ante Marković i ja imali smo dobar odnos, bili smo vrlo bliski niz godina. U posljednje vrijeme nismo se često viđali jer on je bio u Sarajevu, ali smo se često čuli telefonom – kaže Lončar.

Dodaje kako se ne osjeća ni vjernikom ni ateistom, možda agnostikom, ali da je često sudjelovao i u akcijama Ujedinjenih naroda koje su bile usmjerene na pomirenje i dogovor među religijama. Jedan od tih skupova bio je i milenijski summit svih religija svijeta 2000. godine.

Komentara 89

Avatar ReTuRn Of ThE AlieN
ReTuRn Of ThE AlieN
12:16 03.12.2011.

U paklu se jugoslovenskom pržili dabogda, smeća odurna

DU
Deleted user
12:17 03.12.2011.

ti komunisticki zlocinci koji se skrivaju iza pojma \"antifasista\" mogu jedino zavrsiti u paklu. I to je predobro za njih. U svakom slucaju zavrsili su na povijesnom smetlistu. Najodvratnije spodobe koje jos koracaju nasim tlom uskoro ce se na tom smetlistvu ujediniti. Povijesni prezir im je siguran. I zanimljivo, vecina tih su bili savjetnici Mesica. I na tom smetlistu neka ga \"savjetuju\".

KR
kresimirica
12:09 03.12.2011.

Zanimljivo pitanje! Pokoj večni vašem drugu - vašem drugu i našem sugrađanu, al ne našem narodnom! Verovatno se nebu \"pekel u paklu\", ak je sve dobro kaj je napravil, napravil za narod a ne za KPJ! Al ak je napravilil za KPJ, permaj dunaj, bu se pekel! A za druga Budu Lončara, znam da se bu pelek jer je bil Udbaš i nema čiste savesti, koju pok. Marković ima dobrim dijelom. No Marković i Mesić su djelomično suodgovorni za početak rata u Sloveniji i Hrvatskoj... dakle, možda ga budemo spremili sa molitvama u čistilište, al ak nebu molitva...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije