Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proračun

Friščić: Nema otvorenih pitanja o prihodovnoj strani proračuna

friscic
Slavko Midžor/Pixsell
Autori: AM, pmž/VLM
12.11.2010.
u 14:21

Već za utorak ujutro sazvane su sjednice radnih tijela (odbora), a za poslijepodne i sjednica na kojoj će se raspravljati o proračunu

Iako je bilo špekulacija da je ostalo nekoliko otvorenih pitanja koja se odnose na prihodovnu stranu proračuna i da je na djelu žurba u donošenju proračuna, čelnik  HSS-a Josip Friščić nakon sjednice Sabora to je opovrgnuo.

Međutim, za ponedjeljak je najavljena sjednica Vlade na kojoj će se raspravljati o proračunu za iduću godinu. Već za utorak ujutro sazvane su sjednice radnih tijela (odbora), a za poslijepodne i sjednica na kojoj će se raspravljati o proračunu. Nakon toga trebaju proteći tri dana za podnošenje amandmana. Vlada predlaže proračunske rashode od 122 milijarde kuna, a predviđaju se prihodi od 108 milijardi kuna uz rast BDP-a od 1,5 posto. Nakon sastanka koalicije Friščić je izjavio da  neće biti novih poreza od 1. siječnja 2011. kao i da neće biti ukinuta nulta stopa PDV-a na mlijeko, knjige, kruh i dječje potrepštine.

- Proračun se ne donosi u žurbi. Ministarstva su krenula od trenutka kad smo usvojili rebalans proračuna za ovu godinu jer su usporedo s rebalansom donijela i odluku o limitima potrošnje za 2010.  - kazao je u petak Friščić.
- Vlada je prijedlog pripremila i mislim da je dobro i zbog javnosti i Sabora, zbog svih onih koji ovise o proračunu, da se zna što nas čeka u 2011. godinu.

- Proračun će biti oko 120 milijardi, to je na onom limitu koji je dogovoren i to je gornji limit. Koalicija je jučer dogovorila jasna načela jer želimo da u proračunu budu osigurana sredstva i da se u prihodima iskažu realno - tvrdi Friščić. Proračun nije za stranke nego za građane. Svatko u tom lancu mora biti odgovoran - kaže Friščić i podsjeća da je u pripremi zakon o financijskoj odgovornosti.
- Kada je riječ o PDV-u, u pregovorima o poreznoj politici prihvatili smo da u europskoj regulativi nema nulte stope PDV-a. S tim smo prihvatili i rokove, a to je najkasnije 1. siječnja 2012.

- Ministri financija uvijek zagovaraju da imaju što manje stopa, lakše je sve to skupa provoditi, a uvijek je više toga u onoj višoj kategoriji pa su im veći prihodi. Mi zagovaramo da bude u prvoj stopi, a da ta prva stopa bude na pragu od pet posto - kaže Friščić. HSS zagovara da se istodobno smanji PDV na neke druge prehrambene proizvode i druge potrepštine. Tvrdi da na koalicijskom sastanku nije bilo nikakva problema. Dodao je da je SDSS tražio objašnjenja u vezi s proračunskim stavkama koje njih posebno zanimaju, a to nije problem. Riječ je o nastavku obnove objekata u ratom zahvaćenim područjima i jamstvu za realizaciju tog programa u Vladi i Saboru.

- Očekujemo i jednu veliku donatorsku konferenciju na kojoj ćemo pronaći novac i izvan proračuna, a ne mislim da bi tu trebao biti problema - kazao je Friščić. Kaže i da je premijerka svim partnerima dala mogućnost da dobiju informacije i objašnjenja o svim proračunskim stavkama koje ih zanimaju. Na sastanku koalicije nije bilo ni jedne riječi prijepora iz koje bi se dalo naslutiti da netko dvoji hoće li poduprijeti proračun - tvrdi Friščić i dodaje da nema spornih točaka.

Ključne riječi

Komentara 20

UK
Ugo Kajvez
22:43 12.11.2010.

Pijandura i luzer ............

BZ
Branko Zajec
14:59 12.11.2010.

Sreća da je fotografija tamna, pa se ne vidi roj vinskih mušica oko glave seljaka Friščića.

DA
Damac2
17:42 12.11.2010.

Jesu li se sjetili da u prihodovnoj strani proracuna nece biti love od 100 tisica dodatno izgubljenih ranih mjesta bez kojih cemo ostati iduce godine. Vjerovatno nisu pa ce ovaj sljam opet potrcati do inozemstva i opet se zaduziti da inansira 500 tisuca ovisnika o drzavnom proracunu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije