Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iznenadio građane

FOTO Spektakularni prizori meteora nad Hrvatskom: Astronomi otkrili jedan vrlo rijedak detalj

Meteor iznad Hrvatske
Foto: Global Meteor Network / Hrvatski astronomski savez
1/13
17.07.2023.
u 12:10

Meteor je zabilježilo 14 kamera Hrvatske odnosno Globalne meteorske mreže od čega 8 kamera u Hrvatskoj, 4 u Češkoj i po jedna u Mađarskoj i Sloveniji.

Nebo iznad Hrvatske sinoć zasjalo je zbog bolida, meteora iznimno velikog sjaja, kojeg su brojni imali prilike vidjeti. Nevjerojatan prizor bio je vidljiv na nebu malo prije ponoći. O meteoru se oglasio Hrvatski astronomski savez.

GALERIJA Spektakularni prizor sjajnog meteora nad Hrvatskom: 

Meteor iznad Hrvatske
1/13

"Sinoć u 21:51:13 po srednjem griničkom vremenu (UT) na nebu iznad Hrvatske zabljesnuo je vrlo sjajan meteor bolid. Meteor je zabilježilo 14 kamera Hrvatske odnosno Globalne meteorske mreže od čega 8 kamera u Hrvatskoj, 4 u Češkoj i po jedna u Mađarskoj i Sloveniji", kazali su u Savezu.

 

"Meteor pripada meteorskom potoku Srpanjski Pegazidi, a zanimljiv po tome šta je bio jako sjajan, poput punog mjeseca i što je započeo vidljivi dio leta na vrlo velikoj visini od 170 km što je prava rijetkost", naglasili su.


Dodaju iz Saveza da za njim neće biti potrage jer se iz analize snimaka može reći da je sasvim izgorio na visini malo višoj od 83 km, a trag koji je ostavio za sobom visinski su vjetrovi raznosili čak desetak minuta.

VEZANI ČLANCI:

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije