Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SNIMLJEN TRENUTAK

FOTO Nevjerojatan prizor: Na nebu zasvijetlio iznimno sjajni meteor, radi se o bolidu

Astronomsko društvo Varaždin
16.07.2023.
u 22:41

Bolid je meteor velikog sjaja koji izgleda kao vatrena kugla. Uglavnom izgori u atmosferi, a rijetko njegovi dijelovi stignu do površine Zemlje - objavili su iz Astronomskog društva Varaždin

Nebo iznad Hrvatske sinoć zasjalo je zbog bolida, meteora iznimno velikog sjaja, kojeg su brojni imali prilike vidjeti. Nevjerojatan prizor bio je vidljiv na nebu malo prije ponoći, a zabilježen je na amaterskoj meteorskoj mreži. 

- Malo prije ponoći, desetak kamera Globalne meteorske mreže od kojih je nekoliko postavljeno kod jednog našeg člana u Varaždinu, zabilježile su snažan bolid na nebu iznad našeg grada! Bolid je meteor velikog sjaja koji izgleda kao vatrena kugla. Uglavnom izgori u atmosferi, a rijetko njegovi dijelovi stignu do površine Zemlje. Globalna meteorska mreža će dati još informacija o ovom bolidu nakon zajedničke obrade svih promatranja - objavili su iz Astronomskog društva Varaždin.

Inače, termin ''bolid'' koristi se kod meteora koji su sjaje magnitudom svjetlijom od -4, što je otprilike jednako kao i planet Venera, a često se uspoređuje s ''vatrenim kuglama''. Mogu ući u Zemljinu atmosferu s brzinom do 71 km/s, a jako sjaji zbog trenja s atmosferom koje brzo zagrijava objekt do vrlo visokih temperatura. Dok će manji objekti u potpunosti izgorjeti visoko u atmosferi, neki veći mogu i doći do Zemlje.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Meteor pao na područje Velike Britanije

Komentara 1

JO
jocoudriga
06:11 17.07.2023.

Dva u jedan! Mašala....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije