Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dojava prije bombe

Pročitajte tijek događaja najdramatičnijih 12 sati

eksplozija Zagreb
Foto: Robert Anić/ Pixsell
1/43
11.01.2013.
u 00:37

Jedna je osoba ozlijeđena nakon eksplozije. Prevezena je na hitnu pomoć i trenutačno je izvan životne opasnosti.

12.00 sati Načelnik PU zagrebačke Goran Burušić iznio je službene podatke kazavši da je oko ponoći eksplodirala naprava postavljena uz autobusno stajalište na križanju Aleje Bologne i Gospodske ulice.

– Imamo potvrdu i saznanja o samo jednoj eksploziji, a ne više njih, kao što se navodilo u medijima. Ne možemo reći je li bomba bačena ili na koji način je aktivirana. Jedan 53-godišnjak nalazi se u Vinogradskoj bolnici s lakšim tjelesnim ozljedama koje su nastale nakon eksplozije. Ne možemo govoriti u kojem se svojstvu tamo našao. Nakon eksplozije jedan bijeli automobil prošao je u smjeru zapada pored mjesta događaja, gdje je zatečena samo jedna osoba – kazao je Burušić te naglasio da se apsolutno isključuje bilo koji oblik terorizma.

– Na terenu su svi raspoloživi timovi i resursi. Razgovarali smo s više od sto ljudi, a na ceste su izišle i "duge cijevi" – kazao je načelnik te tada odbio potvrditi je li 53-godišnjak osumnjičen. 

>>Mate Laušić: Eksplozija na Aleji Bologne bila je teroristički akt

>>Stenjevec na nogama: Zašto su se okomili na nas?

>>Aleja Bologne puštena u promet, ZET-ovi busevi redoviti

11.20 sati Policijski očevid na Aveniji Bologne je završen te je opet uspostavljen cestovni i željeznički promet.

10.29 sati U sklopu potrage za počiniteljem policija u Vinogradskoj bolnici ispituje i ozlijeđenog muškaraca te zasad ne želi ni potvrditi ni isključiti je li on osumnjičen.

9.25 sati – Prikupljeno je više tragova i dokaza koji su izuzeti na vještačenje, nakon čega ćemo znati o kakvoj je eksplozivnoj napravi riječ i ima li veze s onom od prije dva dana – rekao je načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić u emisiji Prvog programa Hrvatskog radija te dodao da je teško govoriti o kvalifikaciji terorizma, no da policija poduzima sve kako bi pronašla počinitelja.

9.05 sati Eksplozija na zagrebačkoj Aleji Bologne može se smatrati terorističkim aktom, smatra stručnjak za sigurnost, umirovljeni general Mate Laušić.

– Sam teroristički akt ne podrazumijeva nužno velik broj žrtava nego mu cilj može biti i medijska pozornost ili sijanje panike, i po tim elementima ovo je bio teroristički akt. Ovo je sad već pojavnost, s obzirom na eksploziju pod vlakom otprije dva dana, a svakim novim događajem pronalaze se novi materijalni tragovi koji vode otkrivanju počinitelja – kaže Laušić i dodaje kako vjeruje da je osnovan stručni tim koji je već postavio brojne moguće verzije događaja te da će to, uz nađene materijalne tragove, dovesti do otkrivanja počinitelja.

8.51 sati – Za sada se zna da je odjeknula jedna eksplozija – kazao je načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić za HTV te dodao da su dobili više dojava o bijelom automobilu koji je u vrijeme eksplozije bio na mjestu događaja pa su provjerili vozača. Zbog toga su na mjesto događaja i "duge cijevi". Po dolasku policija je lokalizirala vozača automobila.

8.40 sati Normaliziran je promet na Aleji Bologne na dionici ulica Velimira Škorpika – Vrapčanska aleja u oba smjera, javio je HAK.

8.20 sati Još uvijek je zatvoren promet za sva vozila Alejom Bologne u oba smjera i to na raskrižju Aleje Bologne i Ulice Medpotoki, na raskrižju Aleje Bologne i Ulice Majke Terezije te promet Gospodskom ulicom sjevernije od raskrižja s Alejom Bologne, navodi se u priopćenju na internetskoj stranici zagrebačke policije te dodaje:

Promet će se odvijati alternativnim pravcem i to Ulicom Medpotoki, Bolničkom ulicom do Vrapčanske ulice za smjer zapad – istok, odnosno Alejom grada Bologne, Vrapčanskom alejom, Bolničkom ulicom i Ulicom Medpotoki za smjer istok – zapad. U slučaju većeg priliva vozila Alejom Bologne, u smjeru zapad – istok, vozila će se na raskrižju Al. Bologne i Škorpikove ulice, radi rasterećenja prometa Bolničkom ulicom, preusmjeravati na Škorpikovu ulicu i dalje na Samoborsku cestu i Ljubljansku aveniju, dok će se vozilima javnog gradskog prijevoza omogućiti neometano kretanje alternativnim pravcima.

7.58 sati Iz policije su izvijestili da će u 11 sati načelnik PU zagrebačke Goran Burušić na Aveniji Bologne dati izjavu o noćašnjem događaju.

7 sati U zapadnom dijelu grada policija je iz sigurnosnih razloga od 00.36 sati zatvorila promet na dionici pruge između kolodvora Zaprešić i Zagreb Zapadni kolodvor.

Putnike na relaciji Zaprešić – Savski Marof, odnosno Harmica prevozi jedna dizelmotorna garnitura, priopćio je HŽ. Uz to na toj relaciji organiziran je i zamjenski prijevoz autobusima, no zbog nedostatnog broja autobusa HŽ moli putnike da se koriste i javnim gradskim prijevozom te osobnim automobilima. Putnici iz smjera Varaždina, odnosno Zaboka dolaze dizelmotornim ili klasičnim vlakom do kolodvora Zaprešić odakle se autobusima prevoze do zagrebačkog Glavnog kolodvora. Mole se putnici iz tog smjera da također koriste javni gradski prijevoz. Putnici koji idu u smjeru Varaždina, odnosno Zaboka prevoze se autobusima sa zagrebačkog Glavnog kolodvora do kolodvora Zaprešić te dalje dizelmotornim ili klasičnim vlakom prema Zaboku, odnosno Varaždinu. Molimo putnike iz tog smjera da također koriste javni gradski prijevoz.

4 sata Eksplozija se osjetila sve do Kajzerice, javlja nam čitatelj.

– U tom trenutku imao sam videopoziv s kolegom kada se izvana čuo neki tutanj iz udaljenosti i kolega je komentirao kako mi se u pozadini počeo njihati luster. Pod nogama sam osjetio laganu vibraciju kao da susjedov sin skače kao i obično te nismo ni išli za čudnim tutnjem i povezivanjem da je on uzrok njihanja mog lustera, nego da je samo stvar puke slučajnosti. Zanimljivo je kako se na toliko velikoj udaljenosti osjetilo lagano podrhtavanje – ispričao nam je čitatelj.

3.15 sati Službenica s Glavnog željezničkog kolodvora u Zagrebu demantirala nam je informaciju koja se proširila da je eksplozivna naprava eksplodirala na tom mjestu.

– Na Aleji Bolonje nije ništa eksplodiralo na pruzi nego na autobusnoj stanici, ali je policija do daljnjega zatvorila i prugu – kazala nam je službenica Glavnog kolodvora.

2.10 sati Čitateljica Ana javila je da su nakon prve eksplozije kuće podrhtavale i na Bizeku iznad Podsuseda. Druga čitateljica javila nam je da se eksplozija čula i u Folnegovićevu naselju.

1.50 sati Više čitatelja javilo nam je da se čula i četvrta detonacija. Čitatelji smatraju da bi bio red da se probudi ministra unutarnjih poslova pa "da nam kaže što se događa u Zagrebu".

1.30 sati Druga detonacija se čula na području Jankomira i Stenjevca oko 1.10 sati. Drugi čitatelj piše da su bile čak tri jake eksplozije u razmaku od sat vremena. Čitatelj Hrvoje u 5.10 sati napisao nam je da on i njegovi kolege nisu čuli ni osjetili detonacije, a rade u robnim terminalima Jankomir.

1 sat Javio nam se čitatelj koji živi oko 50 metara od mjesta gdje je eksplodirala naprava. "Pukla je oko 0.06 sati, a jednom čovjeku je od detonacije pao stup na glavu. Kaže da je navodno bila još jedna bomba jer je policija oko "0.25 sati počela vikati 'svi se maknite 400 metara'. Javlja nam da je zatvorena Gospodska ulica i Aleja Bolonje. Dodaje da je druga naprava eksplodirala oko 1.15 sati. Drugi čitatelj napisao nam je da se eksplozija čula do Remeta.

00.45 sati Naš reporter koji je na mjestu događaja javlja da je sve puno policije. Za sav promet zatvorena je cesta od Vrapča do Gajnica i sve u krugu od 400 m oko tog mjesta. Očevici javljaju da je popucalo staklo na autobusnom stajalištu te staklo na obližnjim kućama.

00.20 sati Na Aleji Bologne nasuprot Gospodskoj ulici u Zagrebu u 0.05 sati, prema dojavi centra 112, odjeknula je snažna eksplozija na autobusnom stajalištu, izvijestili su u 3 sata iz zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama te dodali:

– Jedna je osoba ozlijeđena nakon eksplozije. Prevezena je na hitnu pomoć i trenutačno je izvan životne opasnosti. Sve su žurne službe na terenu, a u tijeku je očevid. O informaciji da je bila riječ o više detonacija kažu da nije službena.

S druge strane, više građana tijekom noći nam je javljalo da su čuli više eksplozija. Na ulice su izašli policajci naoružani "dugim cijevima".

Imate li bilo kakve informacije ili fotografije, šaljite nam na e-mail dojavi@vecernji.net

>> FOTO 'Svi smo bili u šoku, ali pohitali smo u pomoć putnicima'

>>Bomba na pruzi je improvizirana i postavio ju 
je amater

>>VIDEO Eksplozija u Zagrebu: Da je bio putnički vlak odletio bi u zrak!

Ključne riječi

Komentara 247

OB
-obrisani-
07:30 11.01.2013.

@saentisch Pravis se generaL poslije bitke, kao da je bilo pametno sto smo i sami jurili u rat. Mozda je rat bio i neizbjezan, ali se vodio na nasoj teritoriji a to je uvjek najgore. Hajde malo ohladi.

OB
-obrisani-
07:57 11.01.2013.

Houston^ . jesili to to...Pozaiću ?????

SA
saentisch
07:11 11.01.2013.

11.01.2013. u 07:07h Chelsea FC je napisao/la: @saentisch Pa sad bi vec morali malo ozbiljnije objasniti slucajeve. ------------------------------------ Šta ti podrazumijevaš pod "ozbiljnije"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije