Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dan nakon eksplozije

Bomba na pruzi je improvizirana i postavio ju 
je amater

podsused,eksplozija,policija (1)
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/6
10.01.2013.
u 10:45

Trotil se može izvaditi iz mine, granate... lako ga je preraditi jer je Topiv, detonira tek na temperaturi od oko 400 stupnjeva, kaže general Antun jeričević

Improvizirana eksplozivna naprava postavljena uz tračnicu na koju je u srijedu tijekom noći naletio teretni vlak pedeset metara od željezničke postaje u zagrebačkom Podsusedu kriva je za eksploziju u kojoj nitko srećom nije ozlijeđen. Vlak, iako su tračnice oštećene, nije iskočio. Ministru policije Ranku Ostojiću važno je bilo opovrgnuti teze o terorističkom napadu kako bi smirio javnost.

Ipak nije terorizam?

– Ne može se o tome govoriti jer nedostaju elementi poput prethodne najave terorističkog napada, kao i preuzimanja odgovornosti nakon napada – rekao je Ostojić dodajući da se unatoč tome radi o ozbiljnom događaju zbog kojega je u policiji formiran stožer u čijem radu sudjeluju i djelatnici Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

Premda je jačina detonacije uplašila stanovnike Podsuseda, stručnjaci s kojima smo razgovarali tvrde da se radilo o eksplozivnoj napravi slabe ili srednje jačine. Podsjetimo, eksplozija je prouzročila štetu na vlaku, pruzi, pet obiteljskih kuća u neposrednoj blizini, prozorima i trima automobila. Popucala su stakla na lokomotivi kojom je upravljao strojovođa B. H. (39).

Zoran Grgić, stručnjak za sigurnost, odmah nakon događaja pogodio je da je riječ o improviziranoj eksplozivnoj napravi koju je, kako tvrdi, postavio amater, nikako dobro obučen profesionalac. Njegova je teorija potvrđena i time što je bomba, otkriveno je, postavljena na sjeverne, a ne južne tračnice. Puno veća šteta bila bi izazvana da je, tvrdi, eksploziv stavljen na južnu stranu s obzirom na to da tu pruga ulazi u desni zavoj. – Cijeli segment malo oštećene pruge već je vjerojatno odvezen u institute Vuk Vučetić i Ruđer Bošković gdje bi se do sutra trebalo doznati koji je kemijski sastav eksploziva, ali i pronaći drugi mogući materijalni tragovi – kazao je danas Grgić.

Još uvijek neslužbena informacija da je riječ o improviziranoj napravi ne otkriva ništa jer “svaka naprava koja se rabi u ovakve svrhe jest improvizirana, nije tvornički napravljena posebno za rušenje pruge”, kaže umirovljeni general HV-a Antun Jeričević. Za proizvodnju takve naprave potrebna je neka eksplozivna tvar i detonator. Kako je vrlo vjerojatno riječ o trotilu, on se može izvaditi i preraditi iz bilo kojeg eksplozivnog sredstva.

Upaljač broj 8 ili uvozni

– Topiv je na temperaturama iznad 100 Celzijevih stupnjeva, a detonira tek na temperaturi od oko 400 stupnjeva, dakle može ga se formirati prema želji– kaže Jeričević. Trotil se može nabaviti iz “zaliha” preostalih iz vremena rata, izvaditi iz bilo koje granate,ili mine, ali se može rabiti i TNT koji legalno nabavljaju ovlaštene tvrtke. Ista je priča i s detonatorima koji su napunjeni posebno jakim “ubrzivačima”, živinim fulminatom, olovnim azidom ili pentritom koji su najosjetljiviji eksplozivi i osjetljivi su na plamen, udarce, tresenje, elektricitet. Oni aktiviraju brizantni eksploziv, dakle trotil. Vjerojatno je, kažu u vojnim krugovima, u podmetanju eksplozije u Podsusedu korišten upaljač br. 8 ili neki uvozni. Čekaju se nalazi forenzičara.

>>Laušić: To je bio teroristički čin. Grgić: Nije. Da jest, stradali bi ljudi

>>VIDEO Šokantna detonacija: 'Eksplozija je bila poruka nekome'

Komentara 15

Avatar Sveušesnaest
Sveušesnaest
11:04 10.01.2013.

Kako ćemo konačno nazvati to nedjelo? Teroristički čin, ili revolucionarna sabotaža?

TO
Toni50
11:26 10.01.2013.

Ne otpuštajte policiju zapošljavajte još dodatno i plaču duplo veču dati da nas čuvaju ; jeli to poruka ?

BR
BratCroat
11:40 10.01.2013.

Rvackaje več dugo teroristićka država koja i izvozi terorizam. Ako se setimo Podgajskog koji je nosio bombe tadašnjem slovenskom premieru Pahoru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije