Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kritično u Japanu

Nova eksplozija u Fukushimi. Radijacija opasna za zdravlje!

japan (1)
Foto: AFP/PHOTO/HO/TEPCO via JIJI PRESS
1/5
Autori: kh/VLM, luc/VLM,
14.03.2011.
u 19:25

Japanski premijer Naoto Kan u jutrošnjem obraćanju javnosti potvrdio je da je razina radijacije visoka

Japanska agencija Kyodo izvijestila je da je u drugom reaktoru nuklearke Fukushima odjeknula eksplozija rano ujutro u utorak po lokalnom vremenu (oko 23 sata po srednjoeuropskom vremenu). Iako je japanska agencija za nuklearnu sigurnost nakon eksplozije izvijestila da je eksplodirao vodik i da radijacija nije porasla nakon eksplozije, kasnija mjerenja pokazala su suprotno.

Agencija Kyodo izvijestila je da je razina radijacije 400 puta viša od godišnje dopuštene razine, a prema riječima visokog japanskog dužnosnika koje prenosi BBC, riječ je o količini radijacije koja bi mogla ugroziti ljudsko zdravlje. Jutros je u krugu od 30 km oko nuklearke Fukushima uvedena zona zabrane letenja.

Japanski premijer Naoto Kan u jutrošnjem obraćanju javnosti potvrdio je da je razina radijacije visoka i kako postoji mogućnost da ona i dalje raste. Pozvao je sve koji su još ostali u krugu od 20 km oko nuklearke da se hitno evakuiraju, a one u krugu od 30 km da ne izlaze iz kuća i ureda. 

Japanske su vlasti nekoliko sati ranije priznale da se šipke s nuklearnim gorivom tope u sva tri reaktora nuklearne elektrane Fukushima, u kojoj su se u tri dana dogodile dvije eksplozije nakon razornog potresa, ali da to još nije provjereno.

– Iako još ne možemo direktno provjeriti, to se vrlo vjerojatno događa – izjavio je glavni tajnik japanske vlade Jukio Edano.
U međuvremenu kompanija TEPCO, koja upravlja nuklearnom elektranom Fukushima, priopćila je da su šipke s nuklearnim gorivom u jezgri reaktora dva ponovno potpuno izložene atmosferi.

>>Američki mediji tvrde da Japan skriva prave informacije o visini radijacije

TEPCO je ustvrdio da je ventil kroz koji izlazi vodena para na kontejneru u kojem se reaktor nalazi zatvoren, što je dovelo do naglog pada razine vode unutar reaktora.

S druge strane, japanska državna televizija NHK javila je da je tlak u ovom reaktoru iznenada porastao zato što se ventil "slučajno" isključio, što je spriječilo protok vode u reaktor i dovelo do potpunog izlaganja šipki. Kritična su sljedeća 24 sata.

Razorni potres bio je jačine 9,0 stupnjeva, a ne 8,9
Na službenim stranicama američkog geološkog instituta US Geological Survey kaže se da je potres u Japanu bio jačine 9,0 Richtera, a ne 8,9 kako je javnosti do sada prezentirano, a to potvrđuju i japanski seizmolozi. Prema tome, ovaj je potres četvrti najjači potres koji je zabilježen u povijesti Zemlje.

Uz to, unatoč izjavama japanske vlade da se kriza u nuklearnoj elektrani Fukushima neće pretvoriti u drugi Černobil, nuklearni stručnjaci počeli su sumnjati u točnost službenih informacija koje se objavljuju. Oni tvrde da iza toga stoji tajni obrazac kojim se pokrivaju drugi zaposlenici u nuklearnim nesrećama, piše Guardian. Navode i kako političari optužuju japanski odjel za nuklearnu energiju da skriva nuklearne nesreće i prave troškove te probleme vezane uz nuklearnu industriju.

Guardian piše i kako je Japanska banka uložila 187 milijardi eura u japansko gospodarstvo kako bi se smanjila financijska šteta koja je nastala nakon potresa, tsunamija i nuklearne krize.

Komentara 231

PU
putnik
09:56 15.03.2011.

hvala...

VA
vatra
13:59 15.03.2011.

pametan iz priloženog može sam doći do zaključka. nemaju nikakvu kontrolu nad reaktorima

OB
-obrisani-
09:49 15.03.2011.

Da su poslušali prije 100 godina Teslu danas nebi imali ovakve pizdarije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije