Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
japanska katastrofa

Stranci u panici zbog radijacije bježe iz Tokija

japan (1)
Foto: reuters/afp/pixsell
1/11
14.03.2011.
u 12:23

Hrvatskim državljanima preporučeno da razmotre mogućnost evakuacije

U strahu od radijacije nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani Fukushima, stranci su počeli napuštati Japan. U nuklearki Fukushima, u reaktoru br. 3, danas se ponovno dogodila eksplozija, no sam reaktor nije oštećen, tvrde japanske vlasti. Eksploziju je izazvala povećana količina vodika koji je pod pritiskom eksplodirao. Američki mediji tvrde da Japan skriva prave informacije o visini radijacije i kontaminaciji koja se širi.

Nekoliko europskih zemalja, kako prenosi AFP, pozvalo je svoje građane da napuste područje Tokija zbog mogućeg zračenja iz nuklearke koja je udaljena 250 kilometara od glavnoga grada.

Hrvatsko veleposlanstvo u Tokiju danas je na svojim web stranicama preporučilo hrvatskim građanima u Japanu da “razmotre mogućnost privremenog napuštanja ugroženih područja”.

– U stalnom smo kontaktu s hrvatskim državljanima. Zasad je sve pod kontrolom. Ima ih četrdesetak. Neki koji su poslovno boravili u Japanu već su napustili tu zemlju – kazao nam je glasnogovornik MVPEI-ja Mario Dragun.

Ozračeni vojnici

Zamjenik šefa izaslanstva EU u Tokiju Stefan Huber izjavio je za AFP da je Francuska preporučila svojim državljanima koji žive na području Tokija da se udalje na nekoliko dana ako nemaju poseban razlog za ostanak. – Nizozemska, Njemačka, Austrija, Mađarska, Finska i Luksemburg uvele su slične mjere – izjavio je Huber i dodao da je trećina osoblja izaslanstva EU napustila Japan.

Većina njemačkih tvrtki, kako je izjavio Huber, počela je evakuaciju osoblja iz Tokija. Bosch, Daimler, Audi, BMW te nekoliko njemačkih odvjetničkih tvrtki poslalo je supružnike i djecu svojih zaposlenika kući.

Ratni brodovi i nosači aviona američke Sedme flote povukli su se na udaljenije mjesto od potresom pogođenog područja Japana jer je kod njih registrirana nešto veća razina radijacije. Prema informacijama vlade SAD-a, nosač aviona USS Ronald Reagan naišao je na oblak s radioaktivnim česticama te su članovi posade u sat vremena ozračeni količinom koju normalno “dobiju” u mjesec dan. Nema simptoma bolesti, priopćeno je u Washingtonu.

Plima leševa

Situacija oko nuklearne elektrane Fukushima mijenja se iz sata u sat. Problem je i to što se tlo ne smiruje, a japanske su vlasti proširile sigurnosnu zonu oko nuklearnih elektrana s 10 na 20 kilometara i iz te je zone iseljeno 200.000 ljudi. Istodobno, prava plima leševa zapljuskuje sjeveroistočnu obalu Japana, krematoriji su preopterećeni, a spasioci nemaju dovoljno vreća da pohrane sva tijela koja izvade iz ruševina i mulja nakon katastrofalnog potresa i tsunamija, prenosi AP.

Oko 2000 ljudskih tijela nađeno je razbacano na morskoj obali u prefekturi Miyagi. Policija procjenjuje da bi u samo toj prefekturi, koja ima oko 2,3 milijuna stanovnika, moglo biti oko 10.000 mrtvih.

Katastrofalnu situaciju pogoršava i vulkan koji je proradio na jugozapadu Japana. Vulkan Shinmoedake počeo je izbacivati kamenje i pepeo do visine od 4000 metara. Shinmoedake se nalazi na otoku Kyushu, na 1420 metara visine, a u siječnju se probudio prvi put nakon 52 godine. Bio se smirio, ali je potres od 8,9 stupnjeva probudio erupciju.

Iako procjena štete izazvane potresom i tsunamiijem u Japanu još nije konačna, predviđa se da bi to mogao biti najskuplji potres u povijesti. Tako će gubici uzrokovani potresom, tsunamijem i požarima iznositi najmanje 100 milijardi američkih dolara, uključujući i 20 milijardi štete na građevinama i infrastrukturi, kao što su ceste i željezničke pruge, procijenjuju stručnjaci.

Komentara 189

OB
-obrisani-
22:42 14.03.2011.

Vidi Iznobeda što pokušava spletkariti... I meni je smiješno kako obavještavaju o kretanju kolone prosvjednika.. u 12,00 vikali kod Hebranga \"lopove....lopove\"... A Hebang ih pita zašto ne idu pred Sanaderovu kuću? hahahah smiješno , da---

OB
-obrisani-
22:55 14.03.2011.

Barolo, da tvoji nisu od Banjaluke ?

OB
-obrisani-
22:32 14.03.2011.

bijele su! to je jos ljepse

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije