Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO

EKSKLUZIVNO Tajnici uprave 27.000 kn bruto, stjuardesi 6200 kn

štrajk (1)
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/6
14.05.2013.
u 10:30

Nova je sistematizacija pak napravljena za 842 radnika CA jer planiraju otpustiti otprilike 230 zaposlenih. Prema tome, porastao je postotak zaposlenih po ugovoru u odnosu na ukupni broj radnika, i to na 3,56 posto.

U Croatia Airlinesu tajnica uprave ima plaću oko 27.000 kuna bruto, a stjuardesa oko 6200 kuna – bruto. To otkriva nova organizacija i sistematizacija rada te knjiga vrednovanja radnih mjesta koju je uprava hrvatske nacionalne aviokompanije donijela 1. travnja ove godine.

>>Počeo štrajk! Jedan sindikat dogovorio se s upravom CA

Računanje po bodovima

A ta knjiga vrednovanja pokazuje da uprava na nekim plaćama u administraciji nije nimalo štedjela, dok s druge strane želi smanjiti primanja letačkog osoblja za koje tvrdi da je više nego dobro plaćeno. Novom organizacijom i sistematizacijom rada uvedeno je radno mjesto tajnika, odnosno tajnice uprave koja ima menadžerski ugovor. Naime, u knjizi vrednovanja za svako radno mjesto naveden je broj bodova koji se onda preračunavaju u bruto plaću. Uz radno mjesto tajnika uprave nisu navedeni bodovi nego piše – ugovor. Radnom mjestu člana kabinske posade aviona pripada pak 3370 bodova, što znači oko 6200 kuna bruto. A to je oko 4500 kuna neto. Plaća stjuardesa još nešto naraste zbog dodataka za noćni rad, rad na blagdane... Radnih mjesta s ugovorom, dakle ona uz koja nisu navedeni bodovi, a riječ je o direktorskim mjestima, rukovoditeljima, menadžerima..., u novoj je sistematizaciji CA ukupno 28. Njima treba pribrojiti i ugovore predsjednika uprave Krešimira Kučka i člana uprave, čija radna mjesta nisu navedena u knjizi vrednovanja.

U prethodnoj sistematizaciji radnih mjesta bilo je 35 ugovora plus jedan glavnog direktora. No ta je sistematizacija napravljena za ukupno 1089 zaposlenih pa je na ukupan broj radnika CA bilo 3,3 posto zaposlenih po ugovoru.

Nova je sistematizacija pak rađena za 842 radnika CA jer se planira otpuštanje oko 230 zaposlenih. Prema tome, porastao je postotak zaposlenih po ugovoru u odnosu na ukupan broj radnika, i to na 3,56 posto. U CA ipak najveće plaće imaju piloti, što je i logično. Tako kapetan ima 19.910 bodova, a što je oko 36.800 kuna bruto.

U CA kažu da je plaća tajnika uprave u razini plaće direktora sektora, i to sukladno složenosti i odgovornosti poslova toga radnog mjesta. No ne otkrivaju koliko je točan iznos te plaće. Od upućenih doznajemo da je plaća direktora sektora u CA oko 14.500 kuna neto.

U sadašnjoj upravi hvale se da prema novoj sistematizaciji CA ima devet direktora sektora, jednog izvršnog direktora i dva člana uprave te tvrde da je menadžment bitno smanjen u odnosu na prijašnji kada je bilo 19 direktora sektora, šest izvršnih direktora te jedan glavni direktor. No ne objašnjavaju kako je porastao broj menadžerskih ugovora u odnosu na ukupan broj zaposlenih.

Direktori sa SSS

– Plaće direktora sektora niže su i nalaze se oko 120. mjesta u tvrtki – navode u CA.

No dok uprava CA spočitava stjuardesama visoke plaće, a one imaju samo srednju stručnu spremu, na direktorska mjesta ta ista uprava postavila je ljude sa SSS iako je prema Pravilniku o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta za te funkcije potrebna viša ili visoka stručna sprema. Tako direktorica prodaje ima SSS kao i direktor upravljanja mrežom i prihodima. Isto tako ni izvršni direktor za promet nema potrebnu stručnu spremu, kao ni voditelj zemaljskih usluga.

Za sporne direktore u CA navode da imaju specifično školovanje potrebno za ta radna mjesta te dvadesetak godina iskustva na poslovima u zrakoplovstvu.

>>Mrsić pokušava spriječiti štrajk letačkog osoblja

>>Stjuardese pisale Milanoviću: Neka žrtve budu jednake

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije