Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Divlja gradnja

Divlja gradnja: Tko ne legalizira objekt, ostaje bez vode, struje...

bespravna gradnja
Dino Stanin/PIXSELL
31.05.2011.
u 12:00

Još se ne zna visina naknade, ali se zna da će ovisiti o vrsti građevine, što znači da će biti viša za apartmane i vikendice

Vlasnici bespravnih kuća dobit će rok od samo dvije godine za pokretanje postupka legalizacije! A tko to ne učini u dvije godine, prijeti mu zabrana dobivanja komunalnih priključaka, što bi moglo značiti da će bez struje ili vode ostati i oni koji su do priključka na električnu mrežu ili vodovod došli iako nemaju građevinsku dozvolu!

Dakle, tko se ne odazove pozivu na legalizaciju, prvo će na vrat dobiti građevinske inspektore, a nakon toga bit će mu onemogućeni svi pravni poslovi: komunalni priključci, upisi i promjene upisa u zemljišne knjige, obavljanje gospodarskih djelatnosti u toj kući, prodaja građevine ili zemljišta na kojem je ona izgrađena te zaključivanje drugih pravnih poslova: dizanje kredita, osiguravanje kuća, davanje u najam...

Prijedlog zakona koji bi na sjednici Vlade trebao biti idućeg tjedna još nije objavljen, no iz onoga što smo doznali proizlazi da je vlast vrlo čvrsto odlučila bespravnu gradnju riješiti u roku od dvije godine i pri tome još dobro zaraditi, velik novac slio bi se i u blagajne lokalnih vlasti, ali i u državni proračun, ukupno možda i više od 10 milijardi kuna.

Kao i do sada, svatko tko želi legalizirati bespravnu kuću mora platiti komunalni doprinos lokalnim vlastima, koje same određuju visinu tog doprinosa i može se kretati od 50 do nekoliko stotina tisuća kuna, ovisno o atraktivnosti lokacije i veličini kuće. Uz to se plaća i neka vrsta kazne, odnosno naknade za štetu počinjenu u prostoru, a ona u ovom trenutku iznosi polovicu komunalnog doprinosa. Vlada će sada odrediti novu visinu te naknade, a kolika će ona biti, još nije poznato, očito je da se o tome lome koplja.

Jer, ako je ta kazna previsoka, vlasnici kuća koji su iz nevolje gradili bez dozvole možda neće to ni moći platiti. A ako je preniska, mogla bi stimulirati novu divlju gradnju. Poznato je zasad i da će visina naknada ovisiti o namjeni građevine, o tome je li to jedina kuća vlasnika u kojoj i stanuje ili zgrada koja služi poljoprivrednicima... To znači da bi naknade bile visoke ako je riječ o gradnji apartmana na moru ili stanova za prodaju.

Komentara 123

ST
sttipe
20:25 31.05.2011.

ti su ljudi vec kaznjeni..ja 1975..amen..komunalije koje zele naplacivat vec su placene..nek pogledaju sve smo ceste i ulice sami napravili..kanalizaciju ako pruze nek naplacuju..a cjenu nek kazu unaprijed..pa ko voli nek izvoli..

ST
sttipe
22:36 31.05.2011.

a sta cemo kad nam vecernji izbrise tekst??

PI
pipnicar
15:34 31.05.2011.

e moj amato, kad te neko u podrumu guzio pedesetak godina i kad izadjes na svjetlo dana treba ti dvostruko vise vremena da se sredis.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije