Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije kraj?

Direktor odbio stečaj Vjesnika: Nađite drugo rješenje

'16.02.2012., Zagreb - Prema najavama iz Vlade RH, dnevnom listu Vjesnik prijeti gasenje.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
23.04.2012.
u 17:18

Odluku o prestanku razgovora prihvaćamo s velikim razočaranjem, piše Nikola Frankopan, jedini, ali odbijeni, kupac Vjesnika

Uprava Narodnih novina (NN) tražila je da se pokrene stečaj Vjesnika, što je Robert Mekinić, direktor Narodnih novina Press, koje su vlasnik Vjesnika, odbio.

– Iz razgovora s upravom shvatio sam da želi da pokrenem stečaj, ali ja to neću učiniti. Mislim da se rješenje može naći i ne vjerujem da je kraj. Ne mogu utjecati na rješenje, ali mogu ne pokrenuti stečaj – kazao je Mekinić. Do Petra Piskača, šefa uprave NN-a, nismo uspjeli doći da provjerimo želi li naći drugo rješenje. Oglasila se i grupacija koja je bila zainteresirana za kupnju Vjesnika, a s kojom su pregovori prekinuti u petak jer, kako je objasnio Piskač, nisu u ugovoru jasno napisali da će vratiti 16 milijuna kuna duga ni kada.

– Odluku o prestanku razgovora prihvaćamo s velikim razočaranjem. Ulagali smo velike napore uz nevjerojatno teške zapreke (informacije su bile rijetko dostupne i tek povremene) kako bismo izradili plan za preživljavanje i spašavanje radnih mjesta – piše Nikola Frankopan, direktor Oak Investmenta. Bez posla će ostati 98 stalno zaposlenih i 30 honoraraca.

Zaposlenici Vjesnika objavili su na internetskim stranicama otvoreno pismo u kojemu prozivaju da se u posljednja tri i pol mjeseca nitko od vlasnika nije obratio zaposlenicima i obavijestio ih o planovima za list već su novosti saznavali iz medijskih istupa ministra Slavka Linića. Tvrde kako će unatoč višemjesečnoj neisplati plaća ostati na svojim radnim mjestima i nastaviti raditi na elektronskom izdanju novina.

– Mi ćemo čuvati svoja radna mjesta i vjeru da Vjesnik, uz kvalitetan projekt može opstati i razviti se kao ozbiljan dnevni list građanskog profila i europske orijentacije otvoren svim relevantnim društvenim skupinama i opcijama – piše u pismu.

Optužuju i Vladu da se nakon propalog pokušaja preuzimanja Vjesnika nije ničim očitovala o sudbini 98 radnika u Vjesniku i oko 20 stalnih honorarnih suradnika.

– Nadamo se da ovoj Vladi nije u interesu „obračunati se“ s Vjesnikom, nego napokon pronaći održiv model koji bi jamčio nastavak izlaženja Vjesnika i zadržavanje što većeg broja radnih mjesta. Stoga pozivamo Vladu Republike Hrvatske, posebno premijera Zorana Milanovića i širi kabinet Vlade, čije smo članove nekoliko puta već pozivali na otvaranje razgovora i informirali o situaciji u Vjesniku, da napokon prekinu njegovu agoniju. S obzirom na ideju o važnosti socijalnog partnerstva i suradnje u rješavanju problema, vjerujemo da to ne bi smio biti problem – završili su u pismu.

Komentara 42

JO
josko
17:33 23.04.2012.

Svakako ima raznoraznih \"krivaca\" zadnjih 20tak godina koji su doveli do sadašnje neodržive situacije, gdje jednostavno ima premalo kupaca za kvalitetne novine Vjesnik. Izrazito želim kako bi se našlo održivo riješenje, jer - ustvari, problem je u Hrvatskoj i njenih četri i pol milijuna stanovnika ako kvalitetne novine poput Vjesnika su nepotrebne!

OB
-obrisani-
17:35 23.04.2012.

Treba Vjesnik braniti jer je to hrvatski list!!

PE
peugeot
17:30 23.04.2012.

A sta su do sada radili \"Vjesnikovi\" novinari i gdje im sve te godine bjehu \"spasonosni projekti\". Sve te godine njihov glavni \"spasonosni projekt\" bilo je da sisu sa \"proracunske slavine\" !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije