Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U jeku skandala

Direktor BBC-a podnio ostavku zbog greške u emisiji Newsnight

George Entwistle (1)
Steve Parsons/Press Association/PIXSELL
10.11.2012.
u 23:56

Budući da je direktor BBC-a ujedno i glavni urednik i u konačnici odgovoran za sav sadržaj, odlučio sam da bi časno bilo odstupiti s mjesta direktora - priopčio je George Entwistle

Direktor BBC-a George Entwistle podnio je ostavku, objavio je BBC. Na tu su ga odluku, kako je priopćio, natjerala događanja posljednjih tjedana otkad je otkriven pedofilski skandal oko bivšeg voditelja Jimmyja Savilea kojeg su BBC-jeve glavešine godinama zataškavale.

No, kap koja je prelila čašu je bilo objavljivanje neistinite informacije u emisiji Newsnight koja se bavila zlostavljanjem djece u domovima za nezbrinutu djecu u sjevernom Walesu 1970-ih godina. U emisiji se, naime, neizravno povezalo zastupnika konzervativaca u Domu lordova Alistaira McAlpinea sa seksualnim zlostavljanjem djece, što se pokazalo kao netočna informacija. Iako nije bio imenom spomenut nego ga je žrtva spominjala kao visokog dužnosnika Konzervativne stranke u doba Margaret Thatcher, ubrzo nakon emisije njegovo se ime počelo spominjati na internetu, nakon čega je McAlpine najavio tužbu protiv BBC-a. U međuvremenu se tadašnja žrtva zlostavljanja, danas 49-godišnjak, Steve Messham, ispričao i priznao da McAlpine nije osoba koja ga je zlostavljala.

- Budući da je direktor BBC-a ujedno i glavni urednik i u konačnici odgovoran za sav sadržaj, a s obzirom na neprihvatljive novinarske standarde emisije Newsnight objavljene 2. studenog, odlučio sam da bi časno bilo odstupiti s mjesta direktora - napisao je u priopćenju Entwistle, koji je na dužnost direktora imenovan 17. rujna, i dodao kako su ga izvanredni događaji posljednjih tjedana uvjerili da BBC treba novog čelnika.

>> Savileovi milijuni blokirani, taj će novac isplatiti njegovim žrtvama

Ključne riječi

Komentara 4

BB
brle brkić
06:47 11.11.2012.

dajte ugledaj te se u naše medijske kuće kakve ostavke samo šturo prijopčenje i to je dosta da se demantira nešta i ničija fotelja upitna.

OB
-obrisani-
10:02 11.11.2012.

zar je to jedina laž BBC? a prenošenje laži zar to nije kažnjivo

FE
Felicijen
17:54 11.11.2012.

Ovaj je dao ostavku kao da je kod nas...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije