Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pedofilski skandal

Savileovi milijuni blokirani, taj će novac isplatiti njegovim žrtvama

'(FILES) In this file picture taken on June 4, 2002 Jimmy Savile, a television and radio celeberity joins in with people representing Commonwealth countries wearing their tradional dress crowd into th
'ADRIAN DENNIS'
01.11.2012.
u 21:23

Svaka žrtva morat će dokazati da ju je Savile zlostavljao – proći će detaljno forenzičko i psihijatrijsko vještačenje

U jeku pedofilskog skandala oko Jimmyja Savilea, koji posljednjih tjedana potresa BBC i Veliku Britaniju, NatWest banka blokirala je svu imovinu nekadašnje televizijske zvijezde koja je preminula prošle godine. Imetak koji je ostao iza Jimmyja Savilea procjenjuje se na četiri milijuna funta.

– Imajući na umu najavljene odštetne zahtjeve, morali smo zaustaviti realizaciju oporuke Jimmyja Savilea – rekli su u NatWestu. Prema Savileovoj oporuci koju je na uvid dobio Financial Times, 20.000 funti razdijeljeno je između 20 Savileovih prijatelja, rođaka i susjeda, 600.000 funta stavljeno je u poseban fond kojim raspolaže osmero osoba, a ostala je imovina, koja je vrijedna oko 3,7 milijuna funta, prebačena NatWest banci koja je skrbila o Jimmy Savile Charitable Trustu, dobrotvornoj zakladi koja se trebala brinuti o napuštenoj djeci.

– Dobra je vijest da je NatWest sam blokirao imovinu i prestao s raspodjelom sredstava koja su ostala iza Savilea. Da nisu to sami učinili, zatražili bismo sudsku blokadu – rekao je Alan Collins, odvjetnik iz tvrtke Pannone koja zastupa interese Savileovih žrtava. Smatra se da je imovina Savilea mnogo veća od 4 milijuna funti te da je deponirana u bankama izvan Velike Britanije.

Sumnja se kako je veliki dio imovine pod kontrolom fonda u Guernseyu, malom otočiću nedaleko od obale u Normandiji, koji ima poseban teritorijalni status. Ipak, blokada imovine samo je prvi korak u dobivanju odštete za djecu koju je Savile napastovao i zlostavljao tijekom karijere kao voditelj televizijskih emisija i radijski DJ.

– Prije svega svaka od žrtava morat će dokazati da ju je Savile napastovao. Morat će u cijelosti otkriti sve što im se događalo. Nakon toga će se provesti forenzičko vještačenje, pa neovisan liječnički pregled. Žrtve će morati proći i psihijatrijsko vještačenje u kojima će liječnici odrediti govore li istinu, a tek nakon toga moći će tražiti odštetu – kaže odvjetnica Liz Dux.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije