Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Provode obuku

Danski desničarski ekstremisti spremaju se za "rasni rat"

teroristi
AFP/PIXSELL
18.11.2011.
u 11:05

Danski ekstremisti inspiraciju bi mogli pronaći u napadu koji se dogodio u srpnju ove godine, kada je Behring Breivik usmrtio šezdeset devet osoba na otoku Utoyi u Norveškoj

Sve upućuje na to da se danski desničarski ekstremisti spremaju za "rasni rat", izvijestila je tamošnja obavještajna agencija PET, a javlja AFP.

Po njihovim spoznajama, krajnja desnica provodi obuku svojih članova i pokušava regrutirati što više članova iz različitih huliganskih bandi jer je broj ekstremista uključenih u aktivnosti mali. Također, pokušavaju ih naučiti rukovati oružjem i savladati razne borilačke vještine.

No, i broj je pojedinaca koji samostalno pokušavaju izvršiti terorističke napade u porastu, ne samo u Danskoj nego i u cijelom svijetu, procjenjuju u PET-u te dodaju da je takve slučajeve još teže otkriti pa stoga predstavljaju i veću opasnost. 

Upozorili su da bi danski ekstremisti mogli pronaći inspiraciju u napadu koji se dogodio u srpnju ove godine, kada je Anders Behring Breivik usmrtio šezdeset devet osoba na otoku Utoyi u Norveškoj.

Iz PET-a su izvijestili da je vidljiv porast nasilja među desnim i lijevim ekstremistima u Danskoj.

Prošlog je desetljeća politika u Danskoj bila pod snažnim utjecajem protudoseljeničke politike, koju je vodila Danska narodna stranka i koja ima potporu više od 12 posto tamošnjeg stanovništva.

Komentara 207

OB
-obrisani-
19:33 18.11.2011.

flegmatik, imaš li ti neki program jes ti ljevičar, desničar, ili islamski fundamentalist kao većina na forumu?

Avatar flegmatik
flegmatik
16:22 18.11.2011.

@mraf: ti izgleda vec imas povijest na ovom portalu :-)

OB
-obrisani-
15:55 18.11.2011.

mda....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije