Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako dišu Zagrepčani

Da su danas izbori, Bandić bi u Zagrebu pretrpio težak poraz

bandić
Foto: Antonio Bronić/PIXSELL
1/3
VL
Autor
Jasmina Popović
22.04.2010.
u 20:00

Od gradskih političara u percepciji ispitanika od ponuđenih najbolje stoji SDP-ova Željka Antunović.

Milan Bandić još može donekle računati na svoju osobnu popularnost, ali da su sutra zagrebački izbori i da izlazi s nezavisnom listom, ona ne bi prešla izborni prag. Prema telefonskom istraživanju agencije Promocija plus, koja je 19. i 20. travnja samoinicijativno na tisuću ispitanika odlučila istražiti kako dišu Zagrepčani u odnosu na stranke, političare i unutarstranačke izbore za predsjednika zagrebačkog SDP-a, situacija u Zagrebu vrlo je zanimljiva. SDP više nema gradonačelnika, a Bandić u Gradskoj skupštini ima žestoku opoziciju i u svojoj bivšoj stranci.

Za neke nisu ni čuli
Pola godina nakon Bandićeva brisanja iz članstva SDP-a i nekoliko mjeseci nakon raspuštanja nekih od najbrojnijih zagrebačkih ogranaka, SDP je i dalje vodeća stranka u Zagrebu. Iako je, kao i ostale stranke, zabilježio manji pad, i dalje ih kao vladajuće vidi 31 posto ispitanika. Iza nje je HDZ sa 12,5 posto, što pokazuje da se vladajući na državnoj razini još uvijek teško mogu približiti vlasti u Zagrebu. HNS je na 6,4 posto, a oko izbornog praga od pet posto vrte se tri nezavisne liste – Kregarova, Bandićeva i Tatjane Holjevac.

Iza sebe ostavljaju HSLS, HSS, HSP i HSU. Od gradskih političara u percepciji ispitanika od ponuđenih najbolje stoji SDP-ova Željka Antunović, a za vrat joj diše Josip Kregar, dok ih slijede Bandić i Mirando Mrsić, koji je iskočio tijekom Josipovićeve predsjedničke kampanje. Međutim, za njega još nije čulo 35 posto građana i, ako ima ambicija za gradonačelničku funkciju, morat će raditi na svojoj prepoznatljivosti, kao i mladi SDP-ovac Davor Bernardić, za kojeg nije čulo 64 posto ispitanika.

Birači najbolje znaju
Da zagrebački glasači SDP-a biraju Bandićeva nasljednika u zagrebačkom SDP-u, pobijedila bi Željka Antunović, koju preferira 48,2 posto ispitanika, dok bi njih 22,5 posto na tom mjestu radije vidjelo Ivu Jelušića, a 13,3 posto Davora Bernardića. Od predsjednika gradskog SDP-a ispitanici najviše žele poštenje, njih 56,9 posto, i stavljanje općeg interesa ispred privatnog, dok su im novo lice u politici i podrška Zorana Milanovića na dnu ljestvice preferencija.

– Birači SDP-a najbolje znaju tko može provesti promjene u gradu Zagrebu i osigurati novi početak zagrebačkog SDP-a – komentirala je rezultate Ž. Antunović.

Jelušić je vrlo zadovoljan rezultatima koje u anketi ostvaruje SDP i siguran je da će promjene do kojih je došlo pojačati rejting najjače zagrebačke stranke.

– Što se tiče drugog dijela ankete, moram reći da očekujem podršku od članova SDP-a.

– Zadovoljan sam jer ipak sam tek nedavno izašao iz sjene – kaže Jelušić.

Komentara 48

AN
Ana33
22:13 22.04.2010.

Bedasto ti je ispitivanje!!! Istina... Milan Bandić ima takvu podršku u sentru grada... A \"vanjske\" četvrti?! Ukupno Bandić u slučaju novih izbora, \"ima\" 60%... Urličite malograđani... Lažljivci!!! Ćao \"generalići\"...

SO
Somelier
08:46 23.04.2010.

Bandić,Josipović, Antunović, Milanović ...........?! Sve su to Crveni Kmeri. Da je pravde u Hrvatskoj sa jednom lustracijom svi bi bili pometeni a sa njima Mesić & Co

BL
Bluno
21:13 22.04.2010.

Nemojte otpisivati Milana Bandića jer on se sa svima uvijek znao dogovoriti,možda se dogovori i sa svojim Sdp-om

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije