Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trgovački sud

Imunološkom zavodu odbijen stečaj, cjepivo protiv tetanusa pri kraju

cijepljenje
Foto: Robert Anić/PIXSELL
25.01.2014.
u 16:38

Cjepiva protiv tetanusa ostalo je za još najviše dva do tri mjeseca

Visoki trgovački sud jučer je poništio stečaj Imunološkog zavoda koji je 20. prosinca pokrenuo Trgovački sud. Stečaj je predložila uprava Zavoda lani u kolovozu nakon što je Agencija za lijekove Halmed uskratila dozvolu za proizvodnju lijkove iz ljudske krvi i plazme i seruma životinjskog porijekla.

- Poništenjem stečaja gubi se na vremenu, a za Zavod to znači korak unazad. Od gubitka dozvola prošlo je sedam mjeseci i od tada se nije učinilo ništa. Bez obzira što se radnici ovom odlukom vraćaju na posao, odbijanje stečaja nije rješenje jer ne znam kako će osigurati plaće za radnike i restrukturiranje tvrtke kad Zavod bez proizvodnih dozvola ne može prodati ono što proizvede, rekao je predsjednik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske Ivan Tomac.

A kolika je važnost opstanka Imunološkog zavoda postaje sve jasnije ovih dana jer su zalihe preventivnog cjepiva protiv tetanusa, ali i imunoglobulina koji se daje nakon ozljede, pri kraju. Grube su procjene da su zalihe dostatne za dva do tri mjeseca. Ambulante su dobile uputu da pripaze na potrošnju. Situacija još nije alarmatna, ali će biti ako mjerodavni ne reagiraju. Neizvjesnost opstanka Imunološkog zavoda i opća štednja utječu da se odluke o nabavci lijekova i cjepiva čekaju do zadnjeg trena.

- Moguće je da pojedine institucije poput zavoda za hitnu medicinu ili bolnica po Hrvatskoj nemaju zaliha, ali cjepiva i imunoglobulina ima u zavodima za javno zdravstvo pa sustav funkcionira posudbama. Veledrogerije imaju oko 2500 tisuće komada imunoglobulina kao lijek za tetanus nakon ozljede, rekla je Iva Pem Novosel iz Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji koordinira nabavku cjepiva između dobavljača i naručitelja – Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te u konačnici Ministarstva zdravlja.

U Hrvatskoj je registrirano još jedno cjepivo stranog proizvođača Sanofi Pasteur tetavax, no dosad se nije uvozio zbog cjepiva Imunološkog zavodu.

- Veći problem bit će nestašica imunoglobulina jer ga najprije treba registrirati što strahovito puno košta pa se mnogim dobavljačima i drogerijama ne isplati zbog čega ćemo morati interventno uvesti lijek, međutim dobavljači i za to traže garancije, rekla je Iva Pem Novosel.

Da će do nestašice cjepiva doći upozoravali su djelatnici zavoda od samog početka kalvarije uspješne i profitabilne tvrtke.

- Zavod bi mogao proizvesti lijekove jer imamo određene količine poluproizvoda, ali i plazme. Nisam sigurna koliko će interventni uvoz biti moguć s obzirom da cjepiva nedostaje i na svjetskom tržištu, rekla je voditeljica grupe poslova na Odjelu za transfuzijsku medicinu i sindikalna povjerenica Lidija Jagarinec.

>>Imunološki zavod spasio bolesno dijete

>>Imunološki zavod Vlada će podijeliti na tri tvrtke

Komentara 6

Avatar deziderij
deziderij
17:39 25.01.2014.

Kome je u interesu da imunološki zavod stavi u ad acta ? Tko god jest iza tog podmuklog čina, taj ili tamo neki, nisu prijatelji ove države-kakva god da jest.

KA
kafka
18:48 25.01.2014.

Bravo! Nema stečaja. Bravo Visokom trgovačkom sudu. Vratite ljude na posao i ima nade za Hrvatsku.

DU
Deleted user
20:55 25.01.2014.

a tko je pokrenuo stecaj ... ime i prezime=?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije