Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biografija Milana Bandića

Četiri puta gradonačelnik, a unutar SDP-a doživio fijasko

Bandić
Arhiva VL
28.12.2009.
u 01:53

Milan Bandić gimnaziju je završio u Grudama pa se 1974. godine upisuje na Fakultet političkih nauka u Zagrebu.

Milan Bandić rođen je 1955. u Donjim Mamićima, u zaselku Pogana Vlaka, u BiH. Rano je ostao bez oca pa su, kako sam kaže, najveći utjecaj na njega imale majka Blagica i baka Matija. Ima starijeg brata Draga i mlađu sestru Tonku.

Gimnaziju je završio u Grudama pa se 1974. godine upisuje na Fakultet političkih nauka u Zagrebu. Iako se danas potpisuje kao diplomirani politolog, završio je Općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu (ONO i DSZ). 


Iz Leda u politiku

Na fakultetu se upoznao i sa suprugom, Vesnom, čija mu je kućica u dvorištu Preradovićeve 13 bila i prva stalna zagrebačka adresa. Kao student je radio na građevini, a prvi stalni posao dobio je u Ledu, no ondje se zadržao samo nekoliko godina. Privlačila ga je politika, pa je krenuo od najniže stepenice – postao je stručno-politički radnik za ONO i DSZ u općini Peščenica.

Sedam godina nije došao do izražaja na Peščenici, gdje je dobio kadrovski stan. Bandiću se 1993. ukazala prilika, koju je iskoristio i postao tajnik zagrebačkog SDP-a. Dvije godine poslije prvi je put ušao u gradsku Skupštinu, a 1997. postao je predsjednik gradskog SDP-a. U vrijeme zagrebačke krize bio je jedan od najžešćih oporbenih kritičara tadašnje oktroirane gradonačelnice Marine Matulović Dropulić i Zlatka Canjuge.

Od svibnja vodi kampanju

Prvi gradonačelnički mandat dobio je 2000. na izvanrednim izborima i potrajao je samo godinu dana, do redovitih izbora, na kojima je pobijedila koalicija SDP-HNS, pa je Bandić ponovno izabran za gradonačelnika.

No, grad je formalno vodio samo godinu dana jer je u siječnju 2002. godine pijan izazvao prometnu nesreću, pokušao pobjeći i još je lagao da nije pio nego da je koristio osvježivač daha na bazi alkohola.

Zamijenila ga je Vlasta Pavić, a on je, iako dogradonačelnik, i dalje iz sjene vodio grad i pripremao se za još jedne izbore, na kojima, 2005., i pobjeđuje. Natjecao se i za predsjednika SDP-a, ali nije uspio ući ni u drugi krug. U svibnju 2009. opet je pobijedio na izborima. Otada vodi neslužbenu predsjedničku kampanju. Nakon objave kandidature izbačen je iz SDP-a. (vmo/VLM)

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar miletiml
miletiml
02:18 28.12.2009.

dao bog da te majka u cevapima trazila lopove jedan iz ZG kase si vodio kampanju i to jos kad ju nitko nije , a tvoje lazi koje bi trebale otkriti INSTITUCIJE PRAVNE DRZAVE neka te dodju glave sramota za drzavu ako to ona uopce je nakon ovakvih izbora

KA
karlovcankica
02:21 28.12.2009.

ljubomorni i nemocni mu nist nemogu....Bandicu sve ti se pozlatilo!

DO
doktorica
08:54 28.12.2009.

Stručnjak za ONO i DSZ(bez završenog FPN),ali sa završenom životnom školom za mito i korupciju,\"seljačkom\" izdržljivosti i lukavošću,kodiranom prepredenošću-on se rukama i nogama \"bori\" da upadne u političku elitu pa makar nezna ništa reči osim napamet naučene pol.frazeologije-a narod mu je samo instrument kojim manipulira da se dočepa vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije